SERHAT OZAN YILDIRIM

Hozat ve Ovacık ilçeleri arasında kalan Buzlutepe mevkiinde başlayan orman yangını rüzgarın etkisiyle yangın geniş bir alana yayılıyor. Bölgede devam eden operasyon nedeniyle ve arazinin sarp olmasından kaynaklı ekipler müdahalede etmekte güçlük çekiyor. Dersim Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu, dün yangın bölgesine gittiğini ve kaymakamın kendisini tehdit ettiğini iddia etti.

 ‘AĞAÇLARIMIZ VE CANLILARIMIZ YOK OLUYOR’

Belediye Başkanı Maçoğlu, “Yangın haberini aldıktan 10 gün sonra hala yangına bir müdahale edilmediğini daha da çok büyüdüğünü görüyoruz. Yangının ilerlediğini ve Buzlutepe köyüne yaklaştığını dün görüştüğümüz köylüler sonrasında teyit ettik. Bizler bu süreçte Türkiye’de olan bütün yangınların insanların içini nasıl acıttığını biliyoruz. Yangına müdahale etmek istediğimizi söyleyince güvenlik nedeniyle yangın bölgesine giderek müdahale edemeyeceğim il makamınca bize bildirildi. Bizler bu tür yangınlar yani sarp alanda çıkan yangınların ancak hava destekli söndürülebilir. Orman müdürlüğünde çalışan arkadaşlarımızın denetiminde bu yangınlara müdahale edileceğini biliyoruz. Bizlerin talebi, burada bir yangın var, o yangın alanında bütün canlıların yaşam hakkı son buluyor ve bitkiler yok oluyor. Gördüğünüz gibi 5 kilometrelik bir alanda yangın var. Yazık günah hızlı bir müdahalenin yapılması lazım” dedi.

‘KAYMAKAM TEHDİT ETTİ, KORUMASI TELEFONLARI TOPLAMAK İSTEDİ’

Yangın bölgesine gitmek isterken engellerle karşılaştığını söyleyen Maçoğlu, “Dün öğlen 2 civarında o bölgeye gitmek istediğimizi ancak Bilgeç karakolunda o bölgeye sivillerin gidemeyeceğini, ben belediye başkanı olduğumu söylememe rağmen bir engelleme oldu. Valilikle yapılan görüşmeler sonrasında o köye gidileceğini fakat yangın bölgesinde güvenlik açısından sakınca olabileceği için oraya gidilemeyeceğine dair bir izin çıkarıldı. İzin çıkmasına rağmen köye gidemedik. Ovacık kaymakamı bölgeye kendisi gelerek, gerçekten de hiç kabul edilemez bir üslupla üzerimize yürümesi ve ‘size sıkıntı olurum, eğer köye giderseniz kaymakamlığı bırakır size sıkıntı olurum’ şeklinde bölgeye girmememizi engellemeye çalıştı. Kaymakamla birlikte gelen A. Çolak isminde bir korucu arkadaşlarımızın ve bizim elimizdeki cep telefonuna el koyma girişimine girdi. Bizlerin çıkışından sonra alamadı. Köyden yüz metre ileriye gidilirse müdahale edeceğini söyleyerek tehdit etti. Bu anlamıyla bizim derdimiz belli. Bölgemizde büyük bir yangın var ve rüzgarın etkisiyle genişleyerek devam ediyor. Buzlutepe’nin bir mezrasına yangın ulaştı. Orada bir yerleşim yok ama orada sürü sahipleri ve arıcılar var. Bizim tek derdimiz yangının söndürülmesi. Orada bir güvenlik sorunu söz konusuysa Orman Bölge Müdürlüğü’ne ait ekiplerin denetiminde biz çevreciler, STK’lar oraya giderek müdahale etmesi gerekiyor” diye konuştu.