21- 24 Temmuz tarihleri arasında yapılacak olan 20’nci Munzur Kültür ve Doğa Festivali'nde sahne alacak olan Grup Yorum ve Grup İsyan Ateşi’nin konserleri ve Dersim’e girişleri 7 gün süre ile Tunceli Valiliği tarafından yasaklandı. Dersim’e girişleri engellenen grup üyelerine ilişkin valilik açıklamasının ardından bir açıklama da Festival Tertip Komitesi’nden geldi.  

‘90’lı yılları aratmıyor’ 

Tertip Komitesi yaptığı açıklamada yasaklama kararlarının bir an önce geri çekmesini isteyerek, “Mülki idare amirliği bu yasaklara paralel olarak özelikle son haftalarda şehrimizi OHAL uygulamaları sahasına çevirmiştir. İl, ilçe giriş çıkışlarında onlarca arama kontrol noktaları oluşturulmuş, bu durum insanların seyahat özgürlüğünü kısıtladığı gibi 90’lı yılları aratmayan baskı ve sindirme politikalarını tekrar hayata geçirildiğini göstermiştir. Bugün itibarıyla festivalimize dönük engelleme ve şehirdeki uygulamalar göz önüne alındığında topyekûn bir yasaklama ile karşı karşıya olduğumuz açıktır” denildi.  

Talepler sıralandı 

"Tunceli Valiliğinin keyfi ve yasakçı anlayışını kabul etmediğimizi belirtiyor tüm engelleme ve yasaklama kararlarını bir an önce geri çekmesini istiyoruz" denilen açıklamada şu talepler sıralandı:  

1- İlimizde bulunan ve kullanım hakkı kamuya ait olan öğrenci pansiyonları festival için dışarıdan gelen misafirlere açılmalıdır. 

2- Stadyum konser etkinliklerine açılmalıdır.  

3- Şehre giriş yasakları kaldırılmalı ve sanata dönük yasaklama ve saldırılar derhal durdurulmalıdır. Yarın için konser programı planlanan müzik gruplarının şehre girişleri bir an önce sağlanmalıdır.  

4- Yoksulluğa- yozlaşmaya- asimilasyona- doğa katliamlarına karşı yürüyüş ile basın açıklaması yapılması temel anayasal bir haktır ve engellenemezdir. 

5-Halkımızn değerleriyle inşa edilen ve kurumsal bir kimliğe bürünmüş olan Munzur Kültür ve Doğa Festivalimizin içini boşaltmaya yönelik yapılan program yasakları ve diğer kısıtlamalara derhal son verilmelidir.” 

Bir açıklama da valilik yaptı  

Tunceli Valiliği de konuya ilişkin yaptığı açıklamada, Munzur Festivali'nde iki müzik grubunun konserine müsaade edilmediğini ve il merkezinde festival yürüyüş alanı olarak Tunceli Belediyesince talep edilen alanın 2022 yılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Güzergah Planı içerisinde yer almadığını belirtti. Valilik, bunların dışındaki festival programlarına izin verildiği açıklayarak, düzenlenecek olan festivallerin valilik tarafından yasaklandığı yönünde bazı kişi ve kesimler tarafından yapılan gerçek dışı paylaşımlarla ve provokatif söylemlerle kamuoyunun yanıltılmak istendiği kaydedildi.