ERZURUM (AA) - Erzurum ve Kars'ta şehit yakınları ve gaziler, Bingöl'de şehidin ağabeyine küfreden İYİ Parti Grup Başkanvekili Lütfü Türkkan'a tepki gösterdi.

Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Erzurum Şubesince Yakutiye Meydanı'nda düzenlenen basın açıklamasına katılan şehit yakınları, gaziler ve vatandaşlar, Türkkan'ın 1997'de şehit düşen İsa Gümren'in ağabeyi Tahir Gümren'e küfretmesini kınadı.

Grup adına basın açıklamasını okuyan derneğin şube başkanı Recep Akgül, Türkkan'ın şehit kardeşine karşı yaptığı küfrü tüm şehit aileleri ve gazilere yapılmış gibi addettiklerini belirterek, olayı esef, şiddet ve nefretle kınadıklarını söyledi.

"Burası Kürdistan burada ne işiniz var" diyenlere sessiz kalanların, şehit kardeşi olduğunu söyleyerek "Benim kardeşim param parça oldu" demesine rağmen ağıza alınmayacak küfürler etmesinin şehitlerin ruhunu incittiğini, gazilerin yaralarına tuz bastığını vurgulayan Akgül, şunları kaydetti:

"Bu olay HDP ile yapılan ittifakın gün yüzüne çıkışıdır. Vatanımızın bütünlüğü, milletimizin birlik ve beraberliği için hayatını feda eden şehitlerimizin, aziz hatıralarına, bizlere emanet olan yakınlarına saygısızlık edenleri yüce milletimiz asla unutmadı, bundan sonra da unutmayacaktır. Aziz şehitlerimizin kanlarıyla kurulan meclisimizde teröre destek verenlerle, işbirliği içerisinde olan şehidimizin emaneti olan yakınlarına ağza alınmayacak şekilde küfür etme hadsizliği, alçaklığı ve terbiyesizliğine cüret etme cesaretini gösteren hiçbir parti, vekil istemiyoruz."

Şehit ve gazi aileleri olarak, "Her kim terör sevici, eli kanlı bebek katillerini destekleyen siyasi parti ile temasa geçip iş tutarsa karşısında bizleri bulacaktır." düşüncesinde olduklarını dile getiren Akgül Türkkan'ın derhal milletvekilliğinden istifa etmesini istediklerini aktardı.

- Türkkan hakkında suç duyurusu

Daha sonra alana gelen Muharip Gaziler Derneği Erzurum Şube Başkanı Salih Mesci ise Bingöl'de şehit kardeşi İsa Gümren'e yapılan küfür olayını asla tasvip etmediklerini belirtti.

Vatanımızın bölünmez bütünlüğü uğrunda toprağa düşen kahramanların yakınlarının herkesin emaneti olduğunu kaydeden Mesci, "Şehidin can kardeşi olan muharip gaziler olarak olayı kınıyoruz. Vatanımızın bölünmez bütünlüğü ve üniter devlet yapımız ilelebet devam edecektir. Bu vesileyle Lütfü Türkkan'ı kınıyoruz. Bu tür olayların bir daha tekerrür etmemesi dileğimizdir." dedi.

Türkiye Gaziler ve Şehit Aileleri Vakfı Erzurum Şubesi Başkanı Rıza Demir de şehidin ağabeyi Tahir Gümren'e küfredilmesini kınadıklarını belirterek, Türkkan hakkında Erzurum Adliyesine giderek suç duyurusunda bulanacaklarını söyledi.

- Kars

Kars'taki şehit aileleri ve gaziler de yaptıkları basın açıklamasıyla Türkkan'ı kınadı.

Faik Bey Caddesindeki Kars Valiliği Parkında düzenlenen basın açıklamasına, Şehit ve Gazi Aileleri Derneği üyeleri, şehit aileleri ve gaziler katıldı.

Grup adına açıklamayı okuyan Kars Şehit ve Gazi Aileleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Muhsin Ağçay, şehit annesinin oğluna yapılan hakaretin yanlış ve ahlaksızca olduğunu söyledi.

Oy almak için sırtlarını PKK'ya dayayanların vatan toprakları için şehadete koşan şehitlerin kanlarında boğulacağını bildiren Ağçay, "Bir şehit abisine edilen bu küfür sadece mübarek şehidimize değil, aziz Türk milletine edilmiştir. Çünkü şehidimiz Türk milleti için şehit olmuştur ve bu durum asla kabul edilemez." dedi.

Ağçay, Türkkan'ı şehit abisinden, şehit ailelerinden ve Türk milletinden özür dilemeye davet ederek, şunları dile getirdi:

"Türk milletinin öz evladı olan şehitlere ve şehit ailelerine küfür eden bir kimse değil milletvekili, bu toprakların şerefli bir ferdi olamaz. Ey Lütfü Türkkan, onlarca insanın hayatını kaybetmesinden sorumlu olan HDP'nin Siirt'teki 'Burası Kürdistan' diyen satılmış hainin koluna girerek onun bacısına küfür edebildin mi? Yazıklar olsun sizin gibi siyasetçilere. Siyasetin yüz karası Türkkan, şehit abisine ettiğin küfrü sana iade ediyoruz ve seni şiddetle kınıyoruz."

Şehitlerin kendilerinin şerefi ve onuru olduğunu belirten Ağçay, Türkkan'ı milletvekilliğinden istifaya davet etti.

Konuşmaların ardından açıklamaya katılanlar, arkalarını dönerek Türkkan'ı protesto etti.