Dersim’in el değmemiş coğrafyası bal üreticilerinin vazgeçilmezi durumunda. Bölgede yapılan çalışmalarda 2 binin üzerinde endemik bitki saptanmış ve bu türlerin yüzde 20'si sadece bu bölgede var. Ağır sanayinin gelişmediği için doğasının bakir kaldığı kenttin Hozat, Ovacık, Pülümür ve Nazimiye ilçelerinde yükseklikleri 2 bin metreyi bulan ve yüzlerce çeşit çiçeğin bulunduğu dağlık alanlarda, bal üreticileri hasadı tamamlandı. 800 bal üreticisinin bulunduğu kentte, Tunceli Arıcılar Birliği tarafından yaptırılan analiz çalışmalarında, balın polen sayısı ülke standartlarının 3 katına çıktığı ve 13 tane kayıtlara geçmemiş polen türünün olduğu öğrenildi.

Öte yandan kentteki arıcılar, geçtiğimiz günlerde bir kamyon dolusu balın piyasa fiyatlarının altında etiketsiz bir şekilde esnafa dağıtıldığını tespit ederek, Tarım İl ve Orman Müdürlüğü’ne, Emniyet Müdürlüğü’ne ve Belediye Zabıta biriminde ihbarda bulundu. Ekipler tarafından yapılan çalışmalarda ballara el konulurken, balın satımını yapan kişilere cezai işlem uygulandı. Yaşanan durum sonrasında Tunceli Arıcılar Birliği Başkanı Kazım Doğan, Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Hıdır Belice ve Tunceli Sanayi Odası Yönetim Kurulu üyesi Sönmez Aydın bir araya gelerek hem vatandaşlara hem de esnaflara uyarılarda bulundu.

‘TÜRKİYE’DE ORTALAMA 60 İLE 80 BİN ARASINDAYKEN BİZDE BU RAKAM 200 BİNİN ÜZERİNDE ÇIKTI’

Tunceli Arıcılar Birliği Başkanı Kazım Doğan, kentteki balın polen değerinin ülke standartlarının üstünde çıktığını belirterek, “Türkiye’de bitki çeşitliliği bakımından ön plana çıkmış bir ildir Tunceli. Hem Anadolu hem de İran bitkilerini içinde bulundurması müthiş avantajları var. Ege Üniversitesi, en son yapılan bal analizinde 13 tane polen türünün hiçbir şekilde kayıtlarda olmadığını belirledi. Yaklaşık 800 arıcı, 90 bin kovanla bu ilde arıcılık ve arı ürünleri üretimi yapıyor. Bu sezon kötü bir sezondu kovan başına bal 3 kilolara düştü ilk defa. Arıcılar geçen yıl ürettiği balla bu yıl ayakta durabiliyor. Şuana kadar 14 bal analiz sonucumuz var elimizde. Geçtiğimiz yıllara oranla değerler bu yıl çok daha yüksek, bizde bu duruma açıkçası şaşırdık. Yapılan analizlerde süzme balın içerisindeki polen sayısı Türkiye’de ortalama 60 ile 80 bin arasındayken bizde bu rakam 200 binin üzerinde çıktı. 220 bin gibi güzel değerlerimiz var bu sene” dedi.

‘ETİKETSİZ ÜRÜNLERİ GETİRİP İNSANLARIN SAĞLIĞINI TEHDİT ETMEYİN’

Kaynağı belli olmayan etiketsiz ürünleri esnafların alıp vatandaşlara satmaması konusunda uyarılarda bulunan Doğan, “Bizler yıllardır bu durumu gözlemliyorduk, esnafın raflarında bu balları görüyorduk. Kaynağını sorduğumuzda ilçelerde alındığını söylüyorlardı. Etiketsiz ürünlerin rafta satılması yasak. Geçtiğimiz gün bir kamyon dolusu bal şehrin en işlek caddesinde arıcılar tarafından tespit edildi. Bunun üzerine bizler Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’ne, Emniyet Müdürlüğü’ne ve zabıtaya bildirdik. Bunun üzerine ballara el konuldu ve işlemler yapıldı. Bu yapılan işlemden ceza yazıldı o balı getiren kişilere. Bizler Tunceli Arıcılar Birliği olarak esnafa balı temin ederiz. Esnafın karını düşünerek bunu yaparız. Dışarıdan kaynağı belli olmayan etiketsiz ürünleri getirip insanların sağlığını tehdit etmesinler” şeklinde konuştu. 

‘DIŞARIDAN BAL GETİRENLER CİDDİ KAR ELDE ETMEK İÇİN BUNU YAPIYORLAR’

Belediye eş başkanı Birsen Orhan tahliye edildi Belediye eş başkanı Birsen Orhan tahliye edildi

Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Hıdır Belice, binbir zorlukla üretilen bala sahip çıkılması gerektiğini belirterek, “Yaşanan bir olumsuz durumdan dolayı buradayız. Arıcılar Birliği Başkanımız gerekli açıklamayı yaptılar. Ciddi anlamda kamuoyu oluştu, basınımıza da teşekkür ederiz. Dışarıdan gelen balı buranın balı gibi satmak, halkın sağlığıyla oynamak ciddi bir suçtur. Bu konuda hepimize ciddi bir görev düşüyor. Bizlerde bunun için buradayız. Arıcılar Birliği’nin çalışmalarını taktirle izliyorum. Onların da eksik olduğu noktalar illaki vardır. Coğrafi işaret, paketleme, arı satan esnaflarla ilgili iyi diyalog kurma, bilinçlendirme noktasında mutlaka yapılması gerekenler vardır. Bizlerde meslek örgütleri olarak, üyelerimizin bu konuda arıcılarımızın bin bir çeşit zorluklarla ürettiği bu tatlı emeğe sahip çıkmamız lazım. Küçüklüğümüzden beri biliyoruz ki bal şifa için yenilir. Bal kolay kolay dile ve ayağa düşmemelidir. Dışarıdan neden bal alınıyor, bunu yapan kişiler ciddi kar elde etmek için bunu yapıyorlar” ifadelerine yer verdi. 

‘BAL SATIŞI YAPAN ESNAFLARIN ARICILAR BİRLİĞİYLE DİYALOG KURMASINI İSTİYORUZ’

Tunceli Ticaret ve Sanayi Odası yönetim kurulu üyesi Sönmez Aydın ise bal satışı yapan esnafların Arıcılar Birliği ile diyalog kurması gerektiğini ifade ederek konuşmasını şu sözlerle tamamladı:

“ Arıcılık bizim için önemli bir durum. Dersim coğrafyası ekolojik olarak korunması gereken bir bölge. Biz Tunceli Sanayi Odası olarak bu bölgede ağır sanayinin girmemesi gerektiği bakış açısına sahibiz. Bu halkın üreterek yaşama dair olması gerektiğinin de farkındayız. Ekolojinin ve doğanın korunarak üretimin sağlanabilmesi için en önemli araçlardan birisinin arıcılık olduğunu biliyoruz. Ondan dolayı doğru olarak bal üreten arıcıların desteklenmesi gerektiğini savunuyoruz. Dersim esnafını sağduyulu olmaya çağırıyoruz. Dışarıdan gelecek sahte balları raflarında sergileme ve satma noktasında duyarlı olmaları çağrısında bulunuyoruz. İl dışında da bir çok Dersimli esnafın bal sattığını biliyoruz. Bu noktada Arıcılar Birliği’yle diyalog kurmamalarını istiyoruz. “

Editör: Mehmet Zafer Ağar