Dersim Çevre Platformu üyeleri, imar planları olmadığı halde faaliyetlerine devam eden baraj ve HES’lere ilişkin herhangi bir işlem tesis etmeyen Tunceli İl Özel İdaresi’nin bu tutumunu protesto etmek amacıyla yürüyüş ve basın açıklaması gerçekleştirdi.

Belediye Başkanı Mehmet Ali Bul, siyasi parti temsilcileri ile çok sayıda vatandaşın da destek verdiği eylem Sanat Sokağı’nda başladı. Buradan kitle, alkış ve sloganlarla Seyit Rıza Meydanı’na kadar yürüdü.

Meydanda düzenlenen açıklamada konuşan Dersim Çevre Platformu Üyesi Barış Yıldırım, imar mevzuatı hükümleri uyarınca baraj ve HES yapılarının imar planının bulunması gerektiğini söyledi.

imar_ic-001.jpg

İL ÖZEL İDARESİ GÖREVİNİ YAPMIYOR!

İmar planı bulunmaması halinde bu yapıların mühürlenmesi gerektiğini kaydeden Yıldırım, “5302 sayılı İl Özel İdaresi Kanunu hükümleri uyarınca Belediye sınırları dışında İmar Planlarını görüşmek ve karara bağlamak İl Özel İdaresi’nin görev ve yetkileri arasında sayılmıştır. Bu kapsamda Tunceli İl Özel İdaresi'ne başvuruda bulunularak Dersim’de yapımı tamamlanmış Uzunçayır Barajı/HES, Tatar Barajı/HES, Mercan Regülatör ve HES ile yapımına başlanan Sansa Regülatör ve HES'in İmar Planı’nın bulunup - bulunmadığının bildirilmesine, İmar Planı bulunmuyorsa ilgililer hakkında İmar Kirliliğine Neden Olma fiilinden suç duyurusunda bulunulmasına, İmar Planı bulunmuyorsa ivedi olarak Tunceli İl Özel İdaresi’nin ilgili organlarınca mühürlenmesine ve faaliyetlerinin durdurulmasına, karar verilmesini talep etmiştik. Tunceli İl Özel İdaresi son olarak Tatar Barajı/HES ile Sansa Regülatörü ve HES için yapılan başvuruya verdiği yanıtta talep ile ilgili olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan görüş istendiğini ve gelecek görüş doğrultusunda gerekli yasal işlemlerin yapılacağını 10 Ekim 2013 tarihinde bildirmiştir. Nihayet Bakanlığın görüş yazısı 24 Ocak 2014 tarihinde tebliğ edilmiştir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğü görüş yazısında “…mülkiyeti kamuya veya özel ve tüzel kişi veya kuruluşlara ait alanlarda Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği’nin 59 uncu maddesinin üçüncü fıkrasında sayılan üretim, enerji ve ulaşım gibi hizmetlere yönelik yapıların yapılabilmesi için öncelikle imar planlarının yapılması ve onaylanması gerekmektedir… ”

“ …Tatar Barajı ve tesislerinin inşa edildiği alana ilişkin imar planı bulunmuyorsa… 3194 sayılı Kanunun 32 nci maddesi uyarınca mühürlenmesi… gerekmektedir…” denilmektedir. 2011 yılından beri gerek idari başvurular ve gerekse de açıklamalarla Baraj/HES’lerin İmar Planı olgusu ısrarla gündeme getirilmesine rağmen bu güne kadar nihai işlem tesis edilmemesi hukuka açıkça muhalefet teşkil etmektedir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yazısı doğrultusunda İl Özel İdarelerinin Dersim’deki Baraj/HES hukuksuzluğuna hukuk çerçevesinde derhal müdahale etmesini ve gerekli mühürleme, durdurma işlemlerini bir an evvel tesis etmesini bekliyoruz. Dersim’de ekolojik ve kültürel kırıma karşı demokratik ve hukuki tüm haklarımızı sonuna kadar kullanacağımızı yeniden deklare ediyoruz”  diye konuştu.

Pembelik Barajı ve HES için de Elazığ İl Özel İdaresi’ne başvuruda bulunduklarını kaydeden Yıldırım, bu alanın da imar planı bulunmadığını söyledi.

Baraj ve HES projeleri dışında da doğa tahribatları yaşandığını ifade eden Yıldırım, “Dersim Dağları’nda maden şirketlerine peşkeş çekilmeyen nokta kalmamış durumda. Dağlarımız mayınlı. Özellikle madencilik projeleri açısından dikkatinizi Cevizlidere’ye çekmek istiyorum. Devasa bir madencilik şirketi ÇED gerekli değildir kararı alıyor. Yasa ÇED süreci gereklidir demesine rağmen” diye konuştu.

Baraj ve HES projeleri ile madencilik faaliyetlerinin protesto edildiği açıklama alkış ve sloganlarla sona erdi.