Belediye tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi;

Dersim halkının çıkarı doğrultusunda şeffaf yönetim anlayışımız gereği genel manada halklarımızın çıkarı bizim için temel ilkedir. Bazı sosyal medya hesaplarından belediyemiz adına yapılan açıklama ve yorumlar yerel yönetim anlayışımızı hedef almakta ve gerçeği yansıtmamaktadır.

Geçtiğimiz günlerde ‘Cafedar’ olarak bilinen yer ile ilgili bazı sosyal medya hesaplarından belediyemiz adı da kullanılarak beyanlarda bulunulmuş, konu ile ilgisi ve bilgisi olmayan kişiler yanlış bilgilendirilmiştir. Şeffaf yönetim anlayışımız konu ile ilgili açıklama yapmamızı halkımıza doğruları aktarmamızı zorunlu kılmaktadır.

İMAR MÜDÜRLÜĞÜNÜN AÇIKLAMASI

“Bahse konu Cafedar adlı yer, İlimiz Cumhuriyet Mahallesi 220 ada 62 nolu parsel üzerinde bulunmakta ve alanı 806.00 m2’dir. 68.99 m2 si kıyı kenar çizgisi içinde yer almaktadır.

Yapının bulunduğu alan ve yakın çevresi; ilgili bakanlık tarafından yapılan çalışmalar sonucunda, İmar Planımızda Jeolojik Sakıncalı Alan içerisinde kalmakta olup İmara yani yapılaşmaya bakanlık kararıyla kesin olarak kapatılmıştır. Jeolojik Sakıncalı Alanlar ile ilgili Yönetmelik maddesinde ‘’…tespit ve ilan olunan afet bölgelerine dahil şehir, kasaba ve köylerde bina ve mesken yapımı, fen kurullarınca tehlikeli görülen ve sınırları krokilerle tespit olunan yerler, Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca yapı ve ikamet için yasaklanmış afet bölgeleri sayılır ve durum, belediyesi olan yerlerde belediyesince, köylerde ise ihtiyar meclislerince hemen ilan edilir.’ olarak değerlendirilmiştir.

Kentimizin jeolojik yapısı gereği böyle kararların alındığı alanlar fazla miktarda olup, bu yerlerle ilgili hak sahiplerinin mağduriyetinin giderilmesi için bu alanlara dair rehabilite edilmesi ve sakıncalı alanlar arasından çıkarılması için imkanlar doğrultusunda çalışmalar tarafımızca yapılmaktadır. Yine İlgili bakanlık tarafından bu alanlar üzerindeki Jeolojik Sakıncalı Alan ibaresi kaldırılmadığı sürece, o bölgede yapılan yapılarda bulunan yurttaşlarımızın yaşayabileceği her türlü mal ve can kaybında Belediyemiz birinci derecede sorumludur.

Bahse konu yapı, yapımının akabinde, mal sahipleri tarafından yapılan başvuru sonucunda, İmar Kanunun geçici 16. Maddesinden faydalanılarak Yapı Kayıt Belgesi alınmıştır.

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünce yapılan inceleme sonucu, İmar Kanununun geçici 16. Maddesine uygunluk taşımadığı sebebiyle yapıya ait Yapı Kayıt Belgesinin iptal edildiği ve yapı ile ilgili olarak imar Kanununun 32. ve 42. Maddesi kapsamında işlem yapılması hususunda belediyemize yazı yazılmıştır.

Bu işlem sonrası idaremiz tarafından yapılan inceleme sonrası yapı yanmış olması nedeni ile ortadan kalktığı görülmüş ve herhangi bir işlem yapılmamış, bu duruma dair bilgilendirme yazısı Çevre ve Şehircilik Müdürlüğüne tarafımızca yazılmıştır.

Gelinen son aşamada, Belediyemize yazılı olarak verilen şikayet dilekçesi ile yangın öncesi hakkında Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından yıkım emri verilen yapının tekrar inşa edildiği ve gerekli işlemlerin yapılması istenmiştir. 30.03.2021 tarih ve 2454 sayılı dilekçe ile gelen şikayet üzerine, Belediyemiz İmar ve Şehircilik Müdürlüğüne bağlı ekipler tarafından yapılan inceleme sonucu bahse konu taşınmaz üzerinde; yapının yapılmış olduğu tespit edilmiş ve 09.04.2021 tarihinde tutanak tutulmuştur.

İlgili müdürlüğümüz tarafından tutulan tutanak önümüzdeki günlerde encümenin taktirine sunulacaktır. Bu sebeple sosyal medyada ilan edildiği gibi bahse konu yapı ile ilgili Belediyemiz tarafından alınmış bir yıkım kararı olmamakla birlikte yapılan görüşmeler sonucunda; yapının Jeolojik Sakıncalı Alanda yapılmış olduğu vatandaşa bildirilmiş, yapıyı yapan şahısların kaçak yapının kendilerince yıkılacağı da tarafımıza taahhüt edilmiştir.

Yine Sosyal medyada geçen ve kıyı boyunca yapılan yapıların kaçak olduğu ve kendileri dışındaki yapılara herhangi bir işlem uygulanmadığı iddia edilmiştir. Bahse konu yapılar Cafedar gibi İmar Kanunun geçici 16. Maddesiyle Yapı Kayıt Belgesi almışlardır. Yapı kayıt Belgeleri ile ilgili tüm tasarruf Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne aittir. Bu nedenle Yapı Kayıt Belgesi almış ve belgesi Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünce iptal edilmemiş hiçbir yapıya İmar Kanunun geçici 16. Maddesi gereğince Kurumumuzca tutanak tutulamamaktadır. Ayrıca bu yapılar İmar Planımızda Günübirlik Alanları içerisinde kalmakta olup Jeolojik Sakıncalı Alanlar içerisinde kalmadığından uygun oran ve koşullar sağlandığında yapılaşmaya açık alanlardır.

Bahsi geçen konu kapsamında olan her türlü belge ve bilgi, ilgili müdürlüğümüzde mevcut olup, detaylı bilgi almak isteyen yurttaşlarımıza paylaşılmaya açıktır. Belediyemiz tüm birimleri ile, kentimizi üzerinde yaşayan tüm canlıların hak ve sorumluluklarının korunması amacıyla çalışma yapmaya devam edecektir.”