HABER: SERHAT OZAN YILDIRIM

Günde, 15-20 kilo balık tuttuklarını söyleyen balıkçılar, bunun ne mazot ne de ağ parasını karşıladığını söylüyor. Balıkçılar, fiyatların düşük olmasını protesto etmek amacıyla 13 gün boyunca balığa çıkmamış.

Köyde 1990’lı yıllardan bu yana balıkçılık yaptığını söyleyen Zeki Tona, “Ağ ve mazot parası oldukça yüksek ancak balık fiyatları düşük. Yılda 2 bin lira göl kirası ödüyoruz. 2017 sezonunu büyük balıkta 7 lirayla bitirmiştik ancak şu an balık 4,5 lira. Emeğimizin karşılığını alamıyoruz” dedi.

Sabah 6’da balığa çıktıklarını belirten Tona, “Akşam 5-6’ya kadar bazen gece avı da dahil olmak üzere 15-20 kilo balık tutuyorum. Ancak bu ne mazot parasını ne de ağ parasını karşılıyor. Balık fiyatlarının makul bir seviyeye çekilmesini ve sorunlarımıza çözüm bulunmasını istiyoruz. Lisede, üniversitede okuyan çocuklarımıza harçlık dahi gönderemiyoruz” diye konuştu.

Kaçak balık avcılarından da şikayet eden Tona, “Kaçak avcılar tonlarca balığı tüketiyorlar. Yumurtlama döneminde yapılan kaçak avcılık milyonlarca yavruyu telef ediyor. Özellikle Yaz mevsiminde yoğunlaşan kaçak avcılığın önüne geçilmesini istiyoruz” şeklinde konuştu.

1974 yılına kadar köyün 200 hane olduğunu ifade eden Zeki Tona, “O zamana kadar köyün 3 arabası, 3 kahvesi, 4-5 dükkanı vardı. Köyümüzün geçim kaynağı küçükbaş hayvancılıktı. Barajla birlikte bu durum tersine döndü. Şu anda köyde 20 hane kalmış durumda. Baraj bizleri mağdur etti. Geçim sıkıntısı yaşıyoruz. Balıkçılıkla uğraşıyoruz ancak o da para etmiyor” dedi.

Ektikleri karpuzu da satamadıklarından yakınan Tona, “Tunceli’ye dahi karpuz satamıyoruz. Elazığ’a götürüyoruz. Ancak o da para etmiyor. Karpuzlar tarlalarda çürüyor” diye konuştu.

Köyde daha önce ekilip biçilen alanın ormanlık alan ilan edilmesine de tepki gösteren Tona, “Ormanlık denilen alanda tek ağaç yok. Tarlalar orada boş duruyor ancak vatandaşların ekip biçmesine müsaade edilmiyor” şeklinde konuştu.

ekran-alintisi3.png