Dersim-Erzincan karayolunun 40. kilometresinde bulunan ve 1992 yılına kadar açık kalan ancak sonrasında yaşanan çatışmalı süreç nedeniyle kapatılan Zağge (Zenginpınar Turistik Tesisleri) yeniden hizmete açıldı.

Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ni Karadeniz’e bağlayan en kısa karayolu olması sebebiyle çok sayıda seyahat firması ile ağır tonajlı araçlar tarafından tercih edilen Zengin Pınar Turistik Tesisleri, 1990’lı yıllarda yaşanan çatışmalı ortam nedeniyle kapandı. 23 yıl boyunca harabe halde olan tesis, Dersimli İşadamı Ercan Alparslan tarafından 850 bin liralık yatırımla yeniden hizmete açıldı.

Tesisin hizmete açılması kent sakinleri ve Dersim’i ziyaret eden turistler tarafından da sevinçle karşılandı.

zagge_ic.jpgYurtdışında yaşayan ve tatil için Dersim’e gelen Hatice Kaplan, “Çatışmalı zamanda gelemiyorduk, korkuyorduk. Her yeri gezemiyorduk. Ama şimdi ortam düzeldi. Torunların, çocuklarım, herkes gelip Dersim’i görsün istiyorum. İnşallah hep böyle gider. Eskiden Elazığ’a gelirken gece Tunceli yoluna gelemezdik. Elazığ’da arabamızla yol kenarında kalırdık. Şimdi çok memnunun. İnşallah her şey istediğimiz gibi gider. Allah’tan bunu diliyorum” dedi.

Almanya’da yaşayan ve 23 yıl aradan sonra Zağge’ye gelmenin kendisini çok etkilediğini belirten Özlem Aday, “Barış sürecinden önce Dersim’de açık hava cezaevinde gibiydik. Barış sürecinden sonra kapılar açıldı ve biz özgürlüğümüze kavuştuk. Daha önce geldiğimde merkezde dolaşıyorduk. Şehrimizin hiçbir güzelliğini değerlendiremiyorduk. Şimdi plajlar var insanlar yüzüyor, korkusuzca hareket ediyor. Bence barış süreci devam etmeli. Barış süreci devam ettikçe Türkiye, Türkler ve Kürtler kazanır. Bu güzellikleri sadece bizlerin değil tüm Türkiye’nin görmesi lazım” diye konuştu.

zagge_ic1.jpgDersim’e ilk defa geldiğini ifade eden Kemal Polat ise; “Gerçekten doğası, güzellikleri; insanları bizi büyüledi. Biz ölülere acımayı öğrendiğimiz zaman barışı yakalayabiliriz. Artık ölülere acımamız lazım. Kim olursa olsun hangi ırktan olursa olsun. İnsanlara, çocuklara acımamız lazım. Bunu yapabilirsek kardeşlik böyle gelir ülkemize” şeklinde konuştu.

Yurtdışından tatil için Dersim’e gelen Orhan Arı ise; çözüm sürecinin devam etmesi gerektiğini belirterek, “Barış ve huzur içinde yaşamak çok önemli. Birlik ve kardeşliğimiz devam ederse bu hepimizin kazancına olacak” dedi.

Tesisi 23 yıl sonra yeniden hizmete açan işletme sahibi Ercan Alparslan, tesisi açmakla yatırımcılara ön ayak olduklarını söyledi.

zagge_ic2.jpgAlparslan, “İnsanlar burayı gördükten sonra Zağge açılıyorsa Dersim’e yatırım yapılabilir diyecekler. Biz ayrıca Dersim’e korkmadan yatırım yapılacağının da ön ayağı olduk. Buna katkı sunarsak ne mutlu bize. Biz burayı açtık ancak bundan sonraki sahiplenmeyi Dersim Halkı ve bu yolu kullanan insanlar yapacak. Burada 23 yıldır sokak lambaları yanmıyordu. Gecenin geç vakitlerine kadar burada ışığın yanması huzur veriyor. Bu topraklara barış geldi. Işığı gördükten sonra Dersimliler bu topraklara barış gelecek. Biz ışığımız yaktık. Bu topraklara barış ve huzur gelsin istiyoruz” diye konuştu.

ERCAN TOPAÇ

zagge_igc.jpg