TOBB’un talebi üzerine 28 Ocak 2013 günü TOBB’un Ankara'daki binasında TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu,  Tunceli Valisi Hakan Yusuf Güner, TOBB Konsey Üyesi ve Tunceli Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Cengiz’in katılımı ile yurt binasının yapımı için protokol imzalandı.

İmza törenine, üniversite okuyan öğrencilere katkı sunan Ankara Tuncelililer Eğitim ve Dayanışma Vakfı Başkanı Ali Rıza Olcay, Başkan Yardımcısı Nuri Taşkan ve Yönetim Kurulu Üyeleri, Tunceli Eğitim Gönüllüleri Derneğini temsilen Eski Milletvekili Hasan Güyüldar, Nazımiye Belediye Başkanı Cafer Kırmızıçiçek, Ankara'da ikamet eden Tuncelili işadamları, Tunceli’nin Sesi Gazetesi Sorumlu Yazıişleri Müdürü ve NTV muhabiri Ercan Topaç, Halkın Sesi Gazetesi Sorumlu Yazıişleri Müdürü ve Cihan Haber Ajansı Muhabiri Ali Haydar Gözlü, Dersim’de İklim Gazetesi Sahibi Ergüder Öner katıldı.

İmza töreninin açılış konuşmasını yapan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, “Bugün, Tunceli için çok hayırlı bir yatırıma imza atmak için bir araya geldik. TOBB olarak Tunceli’de 300 öğrenci kapasiteli bir yurt inşa edeceğiz. Elbette bu adımı atarken yalnız değildik. Ben bu önemli adımın atılmasına öncülük eden, Sayın valimizi tebrik ediyorum. Bu hayırlı işe girmemize vesile olduğu için Tunceli Ticaret ve Sanayi Odası Başkanıma huzurlarınızda teşekkür ediyorum.

Değerli dostlarım, Tunceli bizim için önemli, çünkü Tunceli geçmişten bu yana uygarlıklara ev sahipliği yapmış bir kültür ve medeniyet vadisi. Tunceli, tunç gibi sağlam insanların yaşadığı yöre demektir. Tunceli insanı eğitime, adalete, eşitliğe ve insan sevgisine önem verir. Tunceli, Fırat Havzası içinde doğal sınırlarla kuşatılmış yüksek bir bölgededir. Coğrafi özellikleriyle ve su kaynaklarıyla zengin bir bitki örtüsüne de sahiptir Tunceli. Tunceli dağlarıyla, vadileriyle, akarsularıyla ve Keban Baraj Gölüyle adeta doğal bir peyzaj mimarisine sahiptir. Tunceli’nin bu doğal güzellikleri ile dağ, kış sporları ve yayla turizmi imkanı sunmaktadır. İşte bizim vazifemiz de böyle güzelliklere sahip Tunceli’ye yatırım yapmaktır.

yurt_ic.20130130194821.jpg

Tunceli’ye öğrenci yurdu yapmamızın önemli bir sebebi var. Öğrenciler eğitim ve öğretimleri sırasında güvenli ve huzur içinde yaşayabilecekleri alanlara ihtiyaç duyarlar. İşte biz öğrencilerimize, kendilerini evlerinde hissedecekleri bir yurt yapıyoruz. Bizim için en kıymetli yatırım da, eğitim için yapılan yatırımdır Çünkü insana yapılan yatırım en büyük yatırımdır.  Bakın şunu özellikle vurguluyorum: Dünyada her yatırımın riski vardır. Her yatırımdan zarar edebilirsiniz. Ama insana yapılan yatırımdan, eğitime yapılan yatırımdan asla zarar etmezsiniz. Siz kazanırsınız, şehriniz kazanır, ülkeniz kazanır. Unutmayalım Türkiye’nin petrolü de, doğal gazı da genç nüfusudur. Biz ülkemizin dinamik genç nüfusu ile övünüyoruz. Ama biz bu genç nüfusu çağın gerektirdiği şekilde yetiştiremezsek hem büyük bir vebal altına girmiş oluruz, hem de en büyük kaynağımızı israf etmiş oluruz. Ben dünyanın her ülkesini gören biri olarak şunu iddia ediyorum. Bizim gençlerimiz Amerikalıdan da, Almandan da daha akıllı, daha çalışkan. Yeter ki biz onlara doğru imkanları sağlayalım, başaramayacakları hiçbir şey yok. Açık söylüyorum bugün en büyük sermaye altın, petrol falan değil, eğitimli insandır.

Konuşmama son verirken emeği geçen herkese tekrar teşekkür ediyorum. Öğrenci yurdunun arsa tahsisini yaparak projemize değerli katkılarda bulunan Sayın Valimiz Hakan Yusuf Güner’e teşekkür ediyorum. Tunceli’ye bu yatırımın yapılması noktasında büyük gayreti olan, bu hayırlı işe öncülük eden Tunceli Ticaret ve Sanayi Odası Başkanım Yusuf Cengiz’i tebrik ediyor, kendisine Türk iş dünyası adına teşekkür ediyorum.

Öğrenci yurdumuzun Tunceli’ye hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

Hisarcıklıoğlu’ndan sonra söz alan Vali Hakan Yusuf Güner ise; TSO Yönetim Kurulu Başkanının talebi sonucu yurt binasının yapılacağı arsa temini için Milli Eğitim Müdürlüğüne gerekli talimatı verdiğini, 2 gün gibi kısa bir süre içinde gerekli arsa tapusu ve evraklarının TOBB’a iletildiğini söyledi.

Vali Güner, İle kız öğrenci yurdu yapma kararı alan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve yönetim kurulu üyelerine teşekkür etti.

Tunceli TSO Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Cengiz de imza töreninde söz alarak “İlimizde yaptığımız tüm çalışmalara TOBB Başkanı ve Yönetim Kurulu destek verdi. 21 yıllık Tunceli Ticaret ve Sanayi Odası'na Hizmet Binası satın aldık. Bina alımında Odamızın olanaklarının yanı sıra TOBB’un da katkısı oldu.  Türkiye'de Organize Sanayi Bölgesi olmayan İlimizin Organize Sanayi Bölgesinin alt yapısı tamamlandı. 43 parselden 37 parsel yatırımcılara dağıtıldı. Bu süreçte TOBB Başkanı Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu, eski Valimiz Sayın Mustafa Taşkesen, Yeni Valimiz Sayın Hakan Yusuf Güner, Vali Yardımcıları, İlimiz Belediyesi, Özel İdare Genel Sekreterliği ve diğer kurumların da desteği ile Organize Sanayi Bölgesinde 2013 yılında ciddi yatırımların yapılmasını bekliyoruz. Yine TOBB katkısı ile son 4 yılda 170 bin TL ile 4000 aileye gıda, 3200 öğrenciye giyim yardımı yapıldı. Teşvik yasasında İlimizin 5. Bölgeye alınmasından dolayı Bakanlarla yaptığımız görüşmelerde TOBB başkanımız katkılarını esirgemedi. Son aylarda Ülkede ve Bölgemizde Barışın sağlanması için Doğu ve Güneydoğu Oda ve Borsa Başkanları ile önce Diyarbakır'da toplantı yaptık, daha sonra Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Ana Muhalefet Lideri Kemal Kılıçdaroğlu İle görüşmeler yaparak savaşın bitmesi ve barış ortamının sağlanması için gerekli görüşmeler yapıldı. Bu süreçte TOBB Başkanı ve yöneticileri gerekli katkıyı sunarak ülkede gelinen bu olumlu aşamada önemli roller üstlendiler. TOBB Ülkede okuma yazma oranının en yüksek olduğu illerden olan İlimizin aynı zamanda ortaöğretimi il merkezinde okuyan kız öğrencilerimize yardımcı olmak amacıyla 300 kişilik kız öğrenci yurdunu yapma kararı aldı,  Üniversitenin açılması ile birlikte ilde ciddi bir yurt sorunu yaşanıyor. Bu nedenle TOBB Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu ve Yönetim Kurulu üyelerine, İl Valimiz Sayın Hakan Yusuf Güner'e teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Cengiz,  İlin sorunları için Oda Yönetim Kurulu, Personeli ve Meclisi olarak gerekli duyarlılığı göstermeye devam edeceklerini sözlerine ekledi.