Üniversitenin İktisat ve idari bilimler konferans salonunda gerçekleşen panele, Belediye Eş Başkanı Nurhayat Altun, Şırnak Cizre Belediyesi Eş Başkanı Leyla İmret, Van Erciş Belediyesi Eş Başkanı Diba Keskin, Üniversite Rektörü Prof. Dr. Durmuş Boztuğ, Öğrenci Konseyi Başkanı Ferhat Güven ve İktisat ve İdari Bilimler Fakültesi öğretim görevlileri ve öğrencileri katıldı.

İktisat ve İdari Bilimler Fakültesi araştırma görevlisi Melek Zorlu’nun moderatörlüğünü yaptığı “Yerel Yönetimlerde Kadın Temsiliyeti” adlı panelde açılış konuşması yapan Belediye Eş Başkanı Nurhayat Altun, yerel yönetimlerde kadın ve kadının siyasetteki yeri ile ilgili deneyimlerini paylaştı.

yerel_ic.jpg

Eş başkanlık sisteminin önemini anlatan Altun, “Dünyada bir ilki gerçekleştiriyoruz. Hiç bir yerde olmayan yerel yönetimlerde eş başkanlık modelini uyguluyoruz. Bu modelimizi uygularken birçok sıkıntı ve zorluklarla karşılaşıyoruz” dedi.

Eş Başkanlık modelinin Dersim’de heyecan yarattığını belirten Altun, “yerel yönetimlerde iki dönemdir kadın arkadaşlarımız tarafından yönetiliyor. Kadının emeğinin görüldüğü ve kadının üretim sürecine aktif bir şekilde katıldığı yerel yönetimlerdeyiz. Demokratik özerklik inşa sürecinin ayaklarından biri olan yerel yönetimlerde toplumun değişim-dönüşüm açısından, kadının da karar alma aşamasında eşit temsiliyet üzerinden kendisini ifade ettiği bir alan olarak bakmak gerekiyor. Yerel yönetimler de kadın, toplumu değiştirip –dönüştüren bir alandır. Kadının temsiliyeti, eşit ve özgür temsiliyet üzerinden yürüyeceği için yerel yönetimler inşa sürecinde kadına büyük bir rol düştüğünü benimsiyoruz. Yine bu inşa sürecinde toplumu değişim-dönüştürme sürecinde de baş aktörün kadınlar olması gerektiğine inanıyoruz ve bunun mücadelesini vermeye devam edeceğiz” diye konuştu.

yerel_ic1.jpg

Cizre Belediye Eş başkanı Leyla İmret konuşmasını Kurmancki dilinde yaparak, kadının yaşamdaki rolü, yerel yönetimlerde ve siyasetteki kadının anlam ve önemine ilişkin deneyimlerini aktardı.

Dersim’de olmanın gururunu yaşadığını belirten Erciş Belediye Eş Başkanı Diba Keskin, yerelde kadına biçilen misyon ve rolün zorluklarına ilişkin deneyimlerini aktardı.

Konuşmaların ardından Belediye Eş Başkanlarına üniversite tarafından plaket verilerek, hatıra fotoğrafı çekildi.