Vali Mehmet Ali Özkan’ın başkanlığında gerçekleştirilen İl Pandemi Koordinasyon Kurulu toplantısında yeni kararlar alındı.

Tunceli Genelinde Koronavirüs Tedbirleri Kapsamında;

1. Tunceli Merkez ve 7 İlçemizde (Çemişgezek, Hozat, Mazgirt, Nazımiye, Ovacık, Pertek, Pülümür) zorunlu hallerde evlerinden dışarıya çıkacak vatandaşlarımızın, kendilerinin ve diğer vatandaşlarımızın sağlığı için maske kullanmalarının zorunlu olmasına, maske takma kurallarına uymayan vatandaşlara her seferinde olmak üzere; 900 TL idari para cezası uygulanmasına 30 Temmuz 2020 tarihine kadar karar verilmiştir.

2. Huzurevi ve Yaşlı Bakım Merkezi çalışanlarının izolasyonun etkin şekilde sağlanabilmesi için; 14 günlük vardiyalar halinde çalışmalarına, çalışma süreleri boyunca yurt/misafirhane gibi bir alanda izolasyon kurallarına uygun şekilde kalmalarına 30 Temmuz 2020 tarihine kadar karar verilmiştir. Bu husustaki gerekli planlama ve işlemler Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü tarafından yapılacaktır.

3. İl genelindeki bankaların bekleme alanlarına, en fazla işlem yapılan banko sayısı kadar müşteri alınmasına ve bankadaki numaratörlerin tek bir kişi tarafından kullanılmasına 30 Temmuz 2020 tarihine kadar karar verilmiştir.

4. Düzgün Baba Ziyareti, Kureyş Baba Ziyareti, Ovacık Gözeleri gibi İnanç Merkezlerimiz; maske, sosyal mesafe ve temizlik şartlarına uymak koşuluyla ziyaret edilebilecektir.

5. Şehirler arası otobüs ve minibüslerle ilimize gelen/giden tüm yolcuların, şoförlerin, yardımcı personellerin ve otogar çalışanlarının sağlık kontrollerinin düzenli olarak yapılmasına, araçların içinin ve bagaj kısmının her seferden önce dezenfekte edilmesine, araç içerisinde maske takmanın zorunlu olmasına, seyahat esnasında çay, kahve, kek vb. ikramların yapılmamasına bunun yerine sık sık kolonya ikram edilmesine, otogar işletmecisi tarafından günlük olarak otogar içinin dezenfekte edilmesine 30 Temmuz 2020 tarihine kadar karar verilmiştir.

6. Salgın sürecinde riskli olabileceği değerlendirilen toplu organizasyonların, (basın açıklaması, miting, toplantı ve gösteri yürüyüşü, konser, toplu karşılama ve uğurlama, stant açma, çadır kurma, bildiri dağıtma, toplu aile ziyaretleri, anma günleri, imza kampanyası, şenlik, festival, konferans, kampanya vb.) mümkün olan en asgari düzeyde tutulmasına 30 Temmuz 2020 tarihine kadar karar verilmiştir.  

7. İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu’nun aldığı kararlara uyulmaması halinde ve her seferinde olmak üzere;

a. Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nun 282. Maddesi ve Kabahatler Kanunu’nun 32. Maddesi gereğince idari para cezasının Kolluk Kuvvetlerince uygulanmasına,

b. Türk Ceza Kanunu’nun Bulaşıcı Hastalıklara İlişkin Tedbirlere Aykırı Davranma başlıklı 195.maddesinde yer alan “… yetkili makamlarca alınan tedbirlere uymayan kişi, iki aydan bir yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılır.” hükmü gereğince, bu hükme uymayan kişilerin haklarında adli ve idari işlemler uygulanmak üzere idari ve adli makamlara bildirilmesine,

Oy birliği ile karar verilmiştir.

Bu kararlar 30 Haziran 2020 gecesi 00.00 itibari ile uygulanmaya başlayacaktır.