Ovacık İlçesi’nde kanadına kurşun isabet etmesi sonucu yaralanan kara çaylak gören vatandaşlar, durumu Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü ekiplerine bildirdi. Ekipler tarafından alınan yaralı çaylak, 15 gün boyunca veteriner hekim gözetiminde tedaviye tabi tutuldu.

Tedavisi tamamlanan kara çaylak, Doğa Koruma ve Milli Parklar Şubesi ekipleri tarafından yeniden doğal ortamına bırakıldı.

Doğaya bırakılması esnasında bir süre hareketsiz duran kara çaylak daha sonra süzülerek gözden kayboldu.

Çaylak, atmacagiller familyasının gündüz yırtıcı kuşları takımından olan bir kuş türü olarak biliniyor. Uzun kanatlı, çengel gagalı, uzun çatal kuyruklu ve esmere dönük renkleri tipik özellikleridir. Boylarının uzunluğu yaklaşık olarak 60 cm olan çaylaklar yırtıcı kuş türlerindendir. Etobur olan bu yırtıcı kuşlar zaman zaman avlanırsalar da çoğunlukla leşlerle ve çöplerle beslenirler. Yırtıcı kuşlar türünden olsalar da diğer yırtıcı kuşlara göre gaga ve pençeleri biraz daha zayıftır. Yaşam süreleri 70 ile 80 yıl arasında değişmektedir. Çaylakların çeşitleri Kızıl Çaylak, Kara Çaylak, Ak Çaylak, Mısır Çaylağı ve Florida'da yaşayan Bataklık Çaylağı olarak ayrılır. Bu türler en belirgin ve meşhur olan türleridir.

caylak-(3)-001.jpg