Dersim’de geçen hafta yağan ve yüksek kesimlerde iki metreyi aşan kar nedeniyle yiyecek sıkıntısı çeken yaban hayvanları daha aşağılara inerek yiyecek aramaya başladı. Yaban hayvanlarının zor durumlarını gözlemleyen ekipler harekete geçerek doğaya yem bıraktı.

Kış nedeniyle yiyecek bulmak konusunda sıkıntı yaşayan başta dağ keçileri olmak üzere yaban hayvanları için Orman ve Su İşleri Bakanlığı 15. Bölge Müdürlüğü Tunceli Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından doğaya yem bırakıldı.

Dağ keçileri ve kekliklerin yoğun bulunduğu bölgeye giden ekipler, çaydan geçerek doğaya ot ve yem bıraktı. Çalışma esnasında aç kalan dağ keçileri de görüntülendi.

Çalışmaya ilişkin bilgi veren Doğa Koruma ve Milli Şube Müdürlüğü Mühendisi Engin Benli, “Doğa Koruma ve Milli Parklar Tunceli Şube Müdürlüğü olarak ağır kış şartlarında yaban hayvanlarına yönelik yemleme çalışması yapıyoruz. Bu çalışmayı ilimiz genelinde yapıyoruz. Yaban keçileri için ot kuşlar için de doğaya buğday bırakıyoruz” dedi.

Tunceli Valiliği tarafından da çalışmaya ilişkin yazılı açıklama yapıldı.

Valilik açıklamasında şunlar kaydedildi: “İlimizde yoğun kar yağışı nedeniyle, yaban hayvanlarının beslenmesi için karlı bölgelere yem bırakıldı.

İlimizde soğuk ve olumsuz geçen kış nedeniyle yiyecek bulmakta zorlanan yaban hayvanlarının beslenmesi için, Doğa Koruma ve Milli Parklar Tunceli Şube Müdürlüğü Av Koruma-Kontrol ekiplerince doğaya yem bırakıldı.

yaban_ic.jpg

Yemleme çalışmaları bir haftadan beridir devam etmektedir. Tunceli Merkez ve 7 İlçenin bütününde muhtelif sahalarda yürütülen yemleme çalışmaları kapsamında doğaya son bir haftada Buğday, saman, kuru ot olmak üzere 1,5 ton yem bırakıldı.

Yemleme çalışmaları yapılırken özellikle yaban hayvanlarının geçiş güzergâhları ile doğal yaşam alanlarına yakın noktalar tercih edilmektedir.

2014 yılında 5 ton yem tedariki yapılmış olup yemleme çalışmalarına Yaban Hayatı Destekleme Programı kapsamında devam edilecektir.”

Haber: Ercan TOPAÇ, İsmail YOLERİ