Çetin geçen kış şartları yaban hayatını da vuruyor. Yoğun kar yağışı nedeniyle yiyecek bulmakta güçlük çeken yaban hayvanları; yüksek kesimlerden daha aşağılara inerken birçok tehlikeyle de yüzyüze geliyor. Bu tehlikelerin en büyüğü ise; kaçak avcılar.

Tunceli merkez ile Ovacık İlçesi arasında bulunan Munzur Vadisi Milli Parkı, Bezuvar isimli dağ keçisi, kınalı keklik, kaya kartalı, vaşak gibi çok sayıda yaban hayvanına ev sahipliği yapıyor.

Milli parkta bulunan ve yoğun kar yağışıyla birlikte yiyecek bulamayan ve çiftleşme mevsimi nedeniyle başta Bezuvar isimli dağ keçisi olmak üzere birçok hayvan daha aşağı bölgelere iniyor. Ancak bu bölgeler yaban hayvanları için hiç de güvenli değil. Yaban hayvanları yapılan tüm denetimlere rağmen kaçak avcıların hedefi olmaktan kurtulamıyor.

Tunceli- Ovacık arasında bulunan Munzur Vadisi Milli Parkı’nda özellikle Kış mevsiminde seyahat edenler, çoğu zaman kaçak avcıların kurşunlarına hedef olmuş hayvan leşleriyle karşılaşıyor.

Kayalık alanda dururken vurulan ve Munzur Nehri’ne düşen 3 yaşındaki erkek teke, yol üstünde vurularak derisi soyulan Bezuvar dağ keçisi ile öldürülen domuz leşi bir gün içinde avlanan hayvanlardan sadece üçü.

yabani_ic.jpg

Yaban hayvanlarının kaçak şekilde avlanmasına tepki gösteren Gündoğan Çağ isimli vatandaş, “Bu hayvan çiftleşme dönemi olduğu için aşağılara iniyor ve avcılara yem oluyor. Yetkililerin daha duyarlı olmasını istiyoruz. Burada doğa katliamı ve baraj istemiyoruz” diyor. 

Milli Parklar koruma biriminde çalışan ve bir ihbar üzerine vadiye gelen Engin Benli isimli Çevre Mühendisi ise; “Özellikle ilimizde Aralık ve Ocak ayı döneminde tekelerin çiftleşme dönemi başlıyor. Bu dönemlerde küçük hayvanlar sürü peşinden gitmek için yol boylarına düşüyor. Karşıdan karşıya geçmek zorunda kalıyorlar. Bu da kaçak avcılar için basit bir av olmalarına neden oluyor. Bizler de vadilerde sürekli denetim yapıyoruz” diyor.