CHP ve Ak Partili vekillere Seyit Rıza, MHP’li vekillere ise; Maraş Katliamından çekilmiş bir fotoğrafın yer aldığı kartlar yolladı.

Tuncelili Avukat Cihan Söylemez, meclisteki bütçe görüşmelerinde CHP Grup Başkanvekili Mehmet Akif Hamzaçebi’nin Seyit Rıza’ya yönelik “CHP nezdinde olmayan itibarın iadesi söz konusu olamaz” sözlerine tepki amacıyla Seyit Rıza’nın fotoğrafının yer aldığı yeni yıl kartı yolladı.

Avukat Söylemez, Hamzaçebi’nin yanı sıra, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, TBMM Dilekçe Komisyonu bünyesinde kurulan Dersim Alt Komisyonu Başkanı Mehmet Daniş, Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün’ün Dersim olaylarıyla ilgili açıklamasına tepki amacıyla bildiri yayımlayan CHP’li 12 Vekile de Seyit Rıza fotoğrafının yer aldığı yeni yıl kartlarından gönderdi.

Söylemez, Maraş katliamıyla yüzleşilmesi amacıyla da MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Genel Başkan Yardımcıları Mehmet Şandır ve Oktay Vural’a, 23 Aralık’ta Maraş’taki anmaya izin vermeyen İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin ve Maraş Valisi Şükrü Kocatepe’ye de Maraş katliamında çekilen fotoğrafın yer aldığı karttan yolladı.

Bireysel protesto eylemine ilişkin NTV’ye açıklamada bulunan Avukat Cihan Söylemez, “Meclisteki bütçe görüşmelerinde Seyit Rıza tartışması bir kere daha gündeme geldi. CHP Grup Başkanvekili Mehmet Akif Hamzaçebi Seyit Rıza hakkında “itibarı olmayan bir kişinin itibarının iadesi gibi bir durum CHP nezdinde söz konusu olamaz” dedi. Bu açıklama en az Onur Öymen’in açıklamasına eşdeğer bir açıklamadır. Ben bireysel protesto hakkımı kullanarak kendisinin bir kez daha Dersim’le yüzleşmesini Dersimle yüzleşemeyen bir siyasi hareketin Türkiye’de başarılı olamayacağını ifade etmek için Seyit Rıza’nın fötr şapkalı resmini gönderdim. Arkasında bir bilgi notuyla yeni yılını kutladım. 2013 yılında kendisinin Dersim katliamıyla yüzleşmesini ve Seyit Rıza’nın kendisinin durumuna hitaben yazdığı ayvo zulme cinayeto (ayıptır, zulümdür, cinayettir” sözlerini yazdım” dedi.

kart_ic.jpg

Aynı karttan TBMM Dilekçe Komisyonu bünyesinde kurulan Dersim Alt Komisyonu Başkanı Mehmet Daniş, Dersim tartışmalarıyla ilgili karşı bildiri yayımlayan CHP’il 12 vekil ile Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’a da yolladığını söyleyen Avukat Cihan Söylemez, “Dersim tartışmalarından sonra Türkiye Büyük Millet Meclisi Dilekçe Komisyonuna yüzlerce dilekçe yağmıştı. Mecliste Dilekçe Komisyonu bünyesinde Dersim Dilekçe Alt Komisyonu kuruldu ve çalışmaya başladı Mehmet Daniş başkanlığında. Bu komisyon bu güne kadar konuyla ilgili somut bir adım atmadı. Komisyon başkanına da bu karttan yollayarak komisyonun 2013 yılında faal hale gelmesi yönündeki temennimizi bildirdik. 2011 yılındaki Dersim tartışmasında CHP’li 12 vekil genel başkanı bu konuda bir tutum almaya zorlamışlardı. İsa Gök, Dilek Akagündüz Yılmaz, Tanju Özcan, CHP Antalya milletvekilleri de vardı. Bu vekillere de Dersim çıkışına gösterdikleri vicdana aykırı tutumlarından ötürü kart gönderdim. Yine Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Avrupa Dersim Federasyonu yöneticileri ve Seyit Rıza’nın Torunu Rüstem Polat’ı Başbakanlık Çalışma Ofisi’ndeki makamında kabul etmişti. Dersim olaylarının aydınlatılması ve tarihle yüzleşme adına önemli çaba göstereceğini beyan etmişti. Gelinen aşamada Dersim hadisesi partiler arası bir polemik malzemesi haline geldi. Arınç’a bu karttan göndererek, 2013 yılında Dersim katliamı meselesi, sürgünlerinin siyaset üstü bir konu olarak ele alınmasını ve hükümetin bu konuda ciddi bir adım atmasını temenni ettik” diye konuştu.

kart_ic1.jpg  

MHP’liler, İçişleri Bakanı ve Maraş Valisine katliam kartı

Avukat Cihan Söylemez, Maraş katliamında sorumluluğu bulunduğunu ileri sürdüğü MHP’liler ile 23 Aralık tarihindeki anmaya izin vermeyen İçişleri Bakanı ile Maraş Valisi’ne de Maraş katliamında çekilmiş bir fotoğrafın yer aldığı karttan yolladı.

Avukat Söylemez, “1978 yılında Kahramanmaraş’ta Alevilere yönelik büyük bir katliam söz konusu oldu. Alevi katliamlarıyla ilgili sağ partilerden bir yüzleşme olmadı. Nasıl ki CHP Dersimle yüzleşmiyorsa AKP ve MHP de Maraş olaylarıyla yüzleşmek durumunda ancak ne yazık ki yüzleşmiyor. İçişleri Bakanlığı ve Maraş Valisi 23 Aralık’ta yapılmak istenen anmayı engellediler, yasakladılar. Maraş katliamını protesto için toplananları engelleyen Maraş Valisi ve İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin’i gerekse de 1980 öncesi MHP üyelerinin aktif olarak katıldığı bu eylemlerle ilgili özür dilemeleri için kendilerine katliamdan bir kareyi göndermeyi uygun buldum. Bu şekilde belki de 2013 yılında tarihle yüzleşme adına bir adım atacaklarını umuyorum. MHP’ye gönderdiğim resmin arkasına 2013 yılında 1980 öncesinde MHP’nin aktif olarak katıldığı Maraş çorum ve Sivas katliamından kaynaklı Alevi halkından özür dilenmesi temennisiyle nice yıllara yazdım. Partinin Başkanı Bahçeli’ye, genel başkan yardımcıları, Oktay Vural ve Mehmet Şandır ile İçişleri Bakanı ve yasak tutumu sergileyen Maraş Valisi Şükrü Kocatepe’ye bu karttan gönderdim” dedi.

Avukat Söylemez, açıklamasının ardından kartları Tunceli Postanesi’nden yolladı.