Valilik açıklamasında yasağa ilişkin şunlar kaydedildi: “günümüzde gelişen teknoloji ile birlikte, kolayca temin edilen insansız hava araçlarından küçük helikopter türü (DRONE) kullanımının sıklaştığı, hava araçlarının kamera ve yük taşıyabilme kapasitelerinin arttırıldığı bilinmektedir. Zaman zaman amacı dışında kullanıldığı bilinen insansız hava araçlarının (DRONE) askeri ve sivil hava alanlarında uçuşları tehlikeye düşürebileceği değerlendirilmektedir.

Ülke genelinde terör örgütlerine yönelik yapılan operasyonlarda birçok terör örgütü mensubu etkisiz hale getirilmiş, barındıkları yerlerde yapılan aramalarda patlayıcı madde, silah, mühimmat ve DRONE (İnsansız Hava Aracı) ele geçirilmiştir. Terör örgütlerinin insansız hava araçlarını (DRONE) bombalı saldırı ve keşif amaçlı eylemlerde kullanabilmek amacıyla bulundurdukları anlaşılmıştır.

Bu kapsamda, kamu güvenliğinin tam ve etkin olarak sağlanabilmesi amacıyla, 25.03.2016 tarih ve 2016/290 sayılı Valilik Makamınca alınan karar ile; İlimiz Merkezi ve ilçelerinde Valilik/Kaymakamlıklar, MİT, emniyet birimleri ve askeri birimler dışındaki kişi ve kurumlar tarafından her ne suretle olursa olsun ikinci bir emre kadar DRONE kullanımı yasaklanmıştır.

5442 sayılı İl İdaresi Kanununu 66. Maddesi “İl Genel Kurulu veya İdare Kurulları Yahut En Büyük Mülki Amirleri Tarafından kanunların verdiği yetkiye istinaden ittihas ve usulen tebliğ veya ilan olunan karar ve tedbirlerin tatbik ve icrasına muhalefet eden veya müşkülat gösterenler veya riayet etmeyenler mahalli mülki amir tarafından 5326 Sayılı Kabahatler Kanunu’nun “Emre Aykırı Davranış” başlıklı 32. Maddesi uyarınca cezalandırılır. Ancak kamu düzenini ve güvenliğini veya kişilerin can ve mal emniyetini tehlikeye düşürecek toplumsal olayların baş göstermesi halinde Vali tarafından kamu düzenini sağlamak amacıyla alınan ve usulüne göre ilan olunan karar ve tedbirlere aykırı davrananlar 3 aydan 1 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.” hükmüne istinaden adli ve idari işlem yapılacaktır.”