Tunceli’de Alevi inancında Hızır’ın Keçileri olarak bilinen dağ keçilerinin yasal ve kaçak şekilde avlanmaları başta doğaseverler olmak üzere yurttaşların tepkisine neden oluyordu.

Yasal ve kaçak avcılıkla ilgili zaman zaman tepkilerini dile getiren doğaseverler, başta dağ keçileri olmak üzere nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya bulunan türlerin korunması için Tunceli Valiliği’ne başvuruda bulundu.

Yöre insanı ile doğaseverlerin başvurularını değerlendiren Tunceli Valisi Hakan Yusuf Güner, Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürü Ali Haydar Gürsönmez’e ildeki avcılık faaliyetlerinin komisyon kararıyla yasaklanması yönünde talimat verdi.

Makamına çağırdığı şube müdürüne basın mensuplarının önünde talimat veren Vali Güner, “2014- 2015 yılı av komisyonu olarak toplanıp kesinlikle bu yörede avcılığı yasaklıyorsunuz. Kararınızı alıp Ankara’ya gönderiyorsunuz. Vatandaşın bu şekilde benden talebi var. Başta Dersim Doğa Koruma Gönüllüleri olmak üzere. Biz bu talebe uygun hareket edelim. Şöyle çirkin manzaralar istemiyorum. Avcılık yapanlara duyuruyorum. Gidip başka yerde avlansınlar.  Bu hayvanlar, inanç boyutuyla halkın inancına giryan geliyor hem de vatandaş istemiyor.  Vatandaşın istemediğini, tasvip etmediğini biz tasvip etmeyiz. Vatandaşın hissiyatını burada değerlendirip teklif edin. Teklifimizi Ankara çiğnerse Ankara’da takibini yapalım. Bölge Müdürü de takipçisi olsun talimatımı vermiştim. Biz Tunceli’de önümüzdeki bir yıl da avcılık yasağı başvurusunun uygun olduğunu düşünüyoruz. Dersim Doğa Koruma Gönüllülerinin başvurusunu olumlu buluyoruz. Basın huzurunda talimatımı veriyorum. Dersim Doğa Koruma Gönüllülerine de hassasiyetlerinden ötürü teşekkür ediyorum” dedi.

Tunceli’de özellikle Kış mevsiminde çok sayıda dağ keçisi kaçak avcıların hedefi oluyor.