04/08/2010 tarihinde saat 09.10 sıralarında Tunceli Belediye Başkanlığı’nın 4 katında temizlik odasında beyaz kağıda sarılı, şüpheli bir paketin olduğunu belediyede çalışan bir görevlinin görmesi ve şüpheli paketi Belediye Başkan Yardımcısına götürmesi üzerine, adı geçenler şüpheli paketi belediyenin zemin katında bulunan halkla ilişkiler odasına indirmişlerdir.

Belediye görevlileri tarafından Emniyet Müdürlüğümüze bilgi verilmesi üzerine belediye binası güvenlik gerekçesiyle tamamen boşaltılmış, bina içerisinde ve çevresinde gerekli güvenlik tedbiri alındıktan sonra şüpheli paket kontrollü bir şekilde uzman personellerce bina içerisinde etkisiz hale getirilmiştir. Patlama sonrası, Belediye Başkanı’nın bilgisi dahilinde Bomba İmha Uzmanları ve bomba arama köpeği ile belediye çalışanları refakatinde belediye binası aranmış, başkaca şüpheli maddeye rastlanılmamıştır. Bina içerisinde yapılan arama sonrası, Emniyet Müdürlüğü görevlilerince olay yerinden elde edilen materyaller muhafaza altına alınmıştır.

Yapılan ilk incelemede; şüpheli paketin içerisinde zaman ayarlı plastik patlayıcı bulunduğu, mekanizmayı çalıştırmaya yarayan pilin sağlam fakat bulunması gereken yuvada değil, paketin yanında olduğu; dolayısıyla herhangi bir zaman ayarı olmadığından medyada yer alan iddiaların asılsız olduğu, kaldı ki patlayıcının bulunduğu yer ile Diyarbakır Belediye Başkanı Osman Baydemir’in konuşma yaptığı salonun birbirine uzak ve ters istikamette olduğu anlaşılmıştır.

Diğer yandan patlayıcının daha önceki tarihlerde ilimizde içkili mekanlara konulan patlayıcı düzenekleri ile benzerlik gösterdiği tespit edilmiş olup, kesin sonuç Kriminal Polis Laboratuarında yapılacak incelemeden sonra açıklanacaktır.