Vali Osman Kaymak Alevilik inanç merkezlerinin bakım onarımı ile çevre düzenlemesinin yapılması ve ulaşım sorununun çözülmesi amacıyla valilik öncülüğünde başlatılan çalışmalar kapsamında Mazgirt İlçesi’ne bağlı Akpazar Beldesi’ndeki Pir Ali Ziyaretgahı'ndaki çevre düzenlemesi ve bakım onarım çalışmalarını yerinde inceledi.

Vali Kaymak, Başbakan Ahmet Davutoğlu'na,  geçen yıl kenti ziyaretinde, inanç merkezlerinin çevre düzenlemesi ve yolları ile Dersim Kent Müzesi'nin yapılması konusunda projelerini sunduklarını anımsattı.

Yaklaşık 14 milyon liraya mal olacak, içinde Aleviliği yansıtan ögelerin de bulunduğu Dersim Kent Müzesi'ne ilişkin proje çalışmalarının başladığını aktaran Vali Osman Kaymak, kent merkezindeki askeri kışlanın müzeye dönüştürülmesi çalışmasının gelecek yıl tamamlanacağını söyledi.

Kente Yaz aylarında il dışından çok sayıda ziyaretçi geldiğine işaret eden Vali Kaymak, ziyaretçilerden "inanç merkezlerinin yollarının kötü, kurban kesim yerlerinin yetersiz olduğu, tuvaletlerin ve araç park alanlarının bulunmadığı" yönünde şikayetler geldiğini kaydetti. Vali Osman Kaymak, bu kapsamda Fırat Kalkınma Ajansından "İnancın Işığında Geçmişten Geleceğe Köprü: Dersim İnanç Merkezleri Projesi"ne yaklaşık 650 bin lira destek aldıklarını belirtti.

Projenin 9 inanç yerini kapsadığını dile getiren Vali Osman Kaymak, "Pülümür'deki Seyyid Büklü Dede ve Büyük Çeşme türbeleri, Mazgirt'teki Baba Mansur Ocağı ve Pir Ali Ziyareti, Nazımiye'deki Düzgün Baba Ziyareti ve Kureyş Baba Ocağı, Hozat'taki Sarı Saltuk ve Derviş Cemal ocakları, Pertek ilçesinde de Sultan Hızır Baba Ziyareti'nin tuvaletleri, çevre düzenlemeleri, kurban kesim yerleri yapılıyor" diye konuştu. Devam eden çalışmalarda bazı eksikliklerin bulunabileceğine işaret eden Vali Osman Kaymak, bunların il özel idaresi imkanlarıyla giderileceğini bildirdi.

 Çalışmaların planladığı şekilde devam ettiğini belirten Vali Osman Kaymak, "Devletimiz, Alevi kültürünü çok önemsiyor. Onların mutlu olması, ziyaretlerini rahat yapabilmesi için yollar düzgün olsun, geldiklerinde sıkıntıyla karşılaşmasınlar isteniyor. Bu, inanca saygıdır. Hükümetimiz, Tunceli'ye 'pozitif ayrımcılık' diyebileceğimiz bir yaklaşım içinde. Bu vesileyle Sayın Başbakanımıza çok teşekkür ediyorum" dedi.

Vali Osman Kaymak'a Vali Yardımcısı Olgun Öner, İl Jandarma Komutanı Jandarma Pilot Albay Atila Tamer, İl Emniyet Müdür Fahrettin Şen ve Kurum Müdürleri de eşlik etti.