2014-2015 Eğitim Öğretim yılı dönem sonu değerlendirmesini yapan Vali Osman Kaymak şunlara değindi:

“Bir Eğitim-Öğretim yılının daha sonuna geldik. Ancak her bitiş yeni bir başlangıcı beraberinde getirir. Geçmişini iyi bilen, geçmişini sağlam temellere oturtan, geçmişiyle korkusuzca yüzleşen ve hatalardan ders çıkarıp geleceğe ulaşan bireyler geleceğin de sahipleri olmaktadırlar. 2014-2015 Eğitim-Öğretim yılı Tunceli ilindeki genel başarı oranı, Eğitim çalışanlarının eğitim öğretim faaliyetini yönetmekteki başarıları ile ilgili yapılan bu çalışmaların ilimize bir ayna tutması açısından önem taşımaktadır.

 12 Haziran günü alınan karneler öğrencilerimizin bir yıl boyunca okul yaşantılarında gösterdikleri performansın değerlendirilmesi olacaktır. İlimiz genelinde yürütülen eğitim-öğretim faaliyetlerinin amacına ulaştığını görmekten ve sene başında bizlere emanet edilen öğrencilerimizin eğitim-öğretim yılını çok önemli bir problem yaşamadan tamamlanmasından mutluluk duyuyoruz. ”Karne”  idarecisiyle, öğrencisiyle, öğretmeniyle, velisiyle hepimizindir. Başarıyı ödüllendirmeyi, eksiklikleri gidermek için gerekli tedbirleri almayı tam olarak becerebilirsek; gelecek ancak o zaman bizim olacaktır.

Ulusal boyutta gündemimizi belirleyen ve geleceğimizi etkileyen başlıca konu hiç kuşkusuz “eğitim-öğretim” faaliyetleridir. Okul öncesi eğitimden lisansüstü eğitime kadar geniş bir çerçevede ele alındığında, eğitim konusunun birçok yönüyle sancılı olduğu bir gerçektir.

Tunceli genel yapısı itibariyle ele alındığında başarı yolunda sahip olduğu bazı özellikleri şöyle sıralamak mümkün:

·         Mesleki deneyimi fazla olan, kurum kültürüyle hareket edebilen öğretmen ve yöneticilerin ilde kalıcılığının artması eğitim öğretim faaliyetlerinde başarıyı getiren etkenlerden biri olmuştur. İlimiz genelinde mevcut öğretmen sayısı 927 olup, ihtiyacı karşılamaktadır.

·         İlimizin genel toplamda 126 okul ve kurumu mevcut olup sahip olduğu toplam resmi okul sayısı 86 ve bunların 10’u Okul Öncesi, 30’u ilkokul, 23’ü ortaokul, 23’ü ortaöğretim şeklindedir.

Eğitimin ilk basamağını oluşturan okul öncesi eğitim gömleğin ilk düğmesidir ve bunun doğru iliklenmesi gerekir. Sağlıklı ve istenilen davranışlara sahip çocuklar yetiştirmek, onların gelişim özelliklerini ve bu özellikler doğrultusunda gereksinimlerinin neler olduğunu bilmeye bağlıdır. İlimizde de bu başarı katlanarak devam etmektedir.2014-2015 Eğitim-Öğretim Yılında %85 oranla Tunceli ili Okulöncesi Eğitimde 5 yaş grubu öğrencilerde Okullaşma oranıyla Türkiye birincisi olmuştur.

·         İlimizin ortaokul öğrencilerinin TEOG başarısı ve Lise öğrencilerinin YGS-LYS sınavlarındaki başarıları Türkiye ortalamalarına göre yükselerek devam etmektedir.

·         Okullaşma konusunda hala sıkıntıların yaşandığı ülkemizde okullaşma oranının diğer şehirlere kıyasla Tunceli’de yeterli düzeyde olması eğitimin kalitesi ve öğrencilerin okuldan gerekli donanımı aldıkları konularında bize ipucu vermektedir.

Türkiye’de Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerimiz başta olmak üzere ülkemizin çeşitli yörelerinde okullaşma oranlarındaki problemler daha önce yapılan araştırmada ortaya çıkmıştır. Okullaşma oranı düşük olan bireyler genellikle kızlar olduğu için, bu oranlar aynı zamanda kadın-erkek eşitsizliğini de beraberinde getirmektedir.  Tunceli’ de özellikle kız çocuklarının okullaşma oranının yüzde 100 olması toplum olarak her bireyin eğitimi önemsediğinin kanıtıdır. Temel Eğitim ve Ortaöğretim kademelerindeki okullaşma oranları Türkiye ortalamasının üzerindedir.

·         Öğrencilerimizin eğitimi için yeterli özen ve desteğin gösterilmesi ve İlimizin başarı seviyesinin günbegün artması konusunda başta İl Milli Eğitim Müdürümüz Ali Eyyüpkoca olmak üzere, emeği geçen tüm eğitim çalışanları ve velilerimizin kıymetli destekleri amacına ulaşmış ve ilimizi Türkiye’deki genel başarı seviyesinin üstüne çıkarmıştır.

İlimizde tüm eğitim kademelerinde fiziki olarak eğitim öğretimi engelleyici ya da zorlayıcı faktörlerin olmayışı eğitim ortamlarının verimli kullanılmasını sağlamakta, bu durum da başarı üzerinde pozitif yönde etki göstermektedir. Tunceli’de yapılan ve yapımı devam etmekte olan okullara baktığımızda;

Merkezde 20 derslikli Cumhuriyet Ortaokulu’nun yapımı devam etmekte ve bitim aşamasındadır.

Çemişgezek’te hayırsever bir vatandaş tarafından İmam Hatip Ortaokulu-Lisesi yapılmıştır.

Pertek Ayazpınar köyünde 2 derslikli okul ve 1 lojman yapımı gerçekleştirilmiştir.

Merkez Geyiksuyu İlkokulu tadilat geçirerek yeni görünümüyle hizmete girmiştir.

Pertek ilçemizde 16 derslikli ortaokul yapımı devam etmektedir. Hozat’ta 8 derslikli ortaokul yapımı gerçekleştirilmiştir.

Akpazar’da 8 derslikli ortaokul yapımı gerçekleştirilmiştir.

2013 yılında Hozat’ da 100 öğrenci kapasiteli anaokulu yapılmıştır.

Merkez Atatürk Mahallesinde 16+16 ( 2 ayrı binada) toplam 32 derslikli iki okul yapımı planlanmaktadır.

16 derslik ve 4 atölyeden oluşan yeni Endüstri ve Meslek Lisesi binasının yapımı programa alınmış ve ihale aşamasına gelmiştir.

Merkezde 16 derslikli Sarısaltuk İlkokulu yapımı 2016 yılı için planlanmaktadır.

Pertek’te ve merkez Atatürk Mahallesinde yeni anaokulu yapımı planlanmaktadır.

2014 yılında toplam 27 okulumuzda onarım çalışmaları gerçekleştirilmiştir.

İlimiz Atatürk Mahallesinde yeni bir öğretmenevi yapımı planlanmaktadır.

İlimiz okullarının birçoğunda bahçe düzenlemesi yapılmış olup; okulların demirbaş ihtiyaçları karşılanmıştır.

Genel olarak, bakıldığında her geçen gün okul sayısının artması, eğitimin güçlenmesi ve teknolojinin katkısıyla, insanların kendi zamanlarından bugüne eğitimde daha çok olumlu yönde bir değişim olduğu izlenimini bizlere vermektedir

Bu duygu ve düşüncelerle tüm öğrencilerimize iyi tatiller dilerken, İl genelinde sorunsuz, başarılı bir eğitim ve öğretim döneminin tamamlanmasında özveri ile çalışan İl ve İlçe Millî Eğitim Müdürlüğü Yöneticilerine, Okul Müdür ve Müdür yardımcılarımıza, öğretmenlerimize, Okul Personellerimize, İl-İlçe Millî Eğitim personellerimize teşekkür ediyor, Öğretmen ve öğrencilerimize sağlık, mutluluk ve huzur içinde bir tatil geçirmelerini diliyorum.”