İlk aşamada Munzur Üniversitesi’ne gönderilen 50 bisiklet düzenlenen bir törenle teslim edilirken, Munzur Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ubeyde İpek il ile Halk Sağlığı Müdürü Dr. Musa Şahin törenin ardından üniversite kampüsünde bisikletle tur attı.

BASIN MENSUPLARIYLA SÖYLEŞİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Program öncesi Dersim’de görev yapan basın mensuplarını makamında ağırlayan ve onlarla yaklaşık 1 saat vakit geçiren Rektörü Prof. Dr. Ubeyde İpek, devam eden çalışmalar ve önümüzdeki günlerde başlayacak olan projeler başta olmak üzere, kampüs inşaatı, peyzaj ve sosyal tesis çalışmalarıyla, akademik faaliyetler hakkında da basın mensuplarına bilgiler verdi. Basın mensupları da gerek üniversite ve gerekse şehirle ilgili düşüncelerini Rektör İpek’e aktararak görüş alış verişinde bulundu.

Söyleşinin ardından Rektör Prof. Dr. Ubeyde İpek ve Halk Sağlığı Müdürü Dr. Musa Şahin, Rektörlük önünde gerçekleştirilen imza törene geçti.

Konuyla ilgili değerlendirme yapan Munzur Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ubeyde İpek “Bugün Dünyadaki ölümlere baktığımızda bunların yaklaşık yüzde 70’ini kronik hastalıklar oluşturmaktadır. Bu sağlıksız beslenme, yetersiz fiziksel aktivite, tütün kullanımı ve alkolün zararlı kullanımı da bu oranın artmasında son derece önemlidir” dedi.

univeriste_ic.jpgİpek, “Dünyada öne çıkan bir sorun olarak göze çarpan yetersiz fiziksel aktivite düzeyi maalesef son dönemde ülkemizde de artış göstermektedir. Önemli olan noktalardan birisi de bu yetersiz aktivite düzeyinin sadece orta yaş ve ilerlemiş yaştaki vatandaşlarımız da değil gençlerimizde de artış göstermesidir.  Öyle ki 2010 yılında yapılan bir araştırmada 12 yaş üstü bireylerin tam yüzde 71.9’unun hareketsiz olduğu, yüzde 9,7’sinin de yetersiz düzeyde fiziksel aktivite yaptığı görülmüştür. 12 yaş üstü bireylerde yetersiz fiziksel aktivitenin bu kadar yüksek olması açıkçası bizlerinde dikkatini çekti ve akademisyenlerimizden Hozat’tan Cemal Diribaş beyefendinin Sağlık Bakanlığımızın bu çalışmasına başvuru yapmasıyla girişimlerimizde başlamış oldu. Bu vesileyle de buradan kendisine teşekkür etmek istiyorum. Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı’nda düzenli fiziksel aktivite alışkanlığının kazandırılması; ilköğretim, ortaöğretim ve üniversitelerde çocukların ve gençlerin fiziksel aktivite, spor faaliyetleri sosyal aktivitelere yönlendirilmesinin sağlanmasına” yönelik olarak Sağlık Bakanlığımız tarafından yürütülen bu proje Tunceli Üniversitesi olarak katılım göstermemiz inanıyorum ki diğer kurumlarımız açısından da örnek teşkil edecek ve projeye sağlık bir gelecek adına onlarda destek vereceklerdir. Tunceli Halk Sağlığı Müdürlüğü ile yapılacak protokolle ilk aşamada 50 adet bisiklet desteğinin Üniversitemize sağlanmasından dolayı destek veren kurumlarımıza bir kez daha sizlerin huzurunda teşekkür ediyor ve projenin ülkemize ve üniversitemize hayırlı sonuçlar vermesini ümit ediyorum” diye konuştu.

Teslimde konuşan Halk Sağlığı Müdürü Dr. Musa Şahin ise şunları kaydetti: “Obezite ile mücadele, gerçekte hastalıkla mücadele anlamına gelmektedir. Obezite; sağlık probleminin oluşmasına ve birçok kronik hastalığa zemin hazırlamakta, hayat kalitesini ve yaşam süresini olumsuz yönde etkilemektedir. Bu sebeple obezite ile mücadele ülkemizin geleceği için büyük önem taşımaktadır.

Obezite ile mücadelede esas unsur vatandaşlarımızın bu konuda göstereceği bireysel gayret olmakla birlikte tüm kurum ve kuruluşların vatandaşlarımızın bu gayretine destek vermeleri önem arz etmektedir.

Sağlık Bakanlığı tarafından başlatılan Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı kapsamında üniversite öğrencilerinin fiziksel aktivitelere katılımının teşvik edilmesi amacıyla Tunceli Üniversitesi ile Tunceli Halk Sağlığı Müdürlüğü arasında imzalanan “Üniversitelerde Fiziksel Aktivite İmkanlarının Geliştirilmesi İşbirliği Protokolü” kapsamında Türkiye Halk Sağlığı Kurumu tarafından ilimize gönderilen ilk parti 50 adet bisikletin devri protokol ile yapılacaktır.

Gençlerin ülkenin geleceği için önemli olduğu, bisiklet kullanımının artırılması çalışmalarının sağlıklı ve hareketli bir nesil için farkındalık oluşturacağı bilinciyle güle güle kullanmalarını diliyorum.”

Açıklamaların ardından üniversite ile halk sağlığı arasında protokol imzalandı.