Dünya’da olduğu gibi ülkemizde de beslenme, sağlık durumu ve sorunlarının ortaya konulması için her 5 yılda bir Beslenme Sağlık ve Besin Tüketimi araştırması yapılması gereklidir. Ulusal beslenme sorunlarına yönelik etkin, yararlı ve tutarlı besin ve beslenme plan ve politikalarının hazırlanabilmesi için güvenilir nitelikte araştırma verileri son derecede önemlidir.

Türkiye’de 1974 yılından sonra ülke çapında ve Türkiye’yi temsil edecek nitelikte örneklem üzerinde yapılmış araştırma verileri bulunmamaktadır. TBSA( Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması) ile ülkemizde toplumun beslenme, bilgi tutum ve alışkanlıklarının saptanması yanında, yapılacak 42 sayıda kan ve idrar tetkikleri ile beslenmeye dayalı birçok hastalık prevelansına ilişkin tüm ülkeyi temsil edecek bilimsel nitelikli ve güncel veriler sağlayacak olup, bundan sonra geliştirilecek sağlık plan ve politikalarına yön vermesi açısından da çok önemli sayılmaktadır.

Sağlık Bakanlığı, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyabetik Bölümü, Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile İl Sağlık Müdürlükleri tarafından yapılacak araştırmaya Türkiye İstatistik Kurumu da (TÜİK)destek verecek.7 Haziran 2010 tarihinde başlayan

saha çalışmasında tespit edilen ailelere soru formları uygulanacak. Ayrıca 6-11 ve 12 yaş ve üzeri grubuna dahil birer kişiden kan ve idrar numuneleri alınacak.

Tunceli İl Sağlık Müdürü Dr. Yusuf Kenan Aydın, çalışmanın ilimizde bir hafta süreceğini ve TÜİK tarafından belirlenen 42 ailenin ziyaret edileceğini söyledi.

 Dr. Aydın; “Araştırma kapsamında merkeze bağlı Sütlüce Bucağı Güleç Köyü’nde 32 hanede 0-5 yaş,6-11 yaş, 12 yaş ve üzeri hane halkına beslenme alışkanlıklarını tespit edecek anketler uygulanarak projede görevli doktor tarafından fizik muayeneleri yapılmaktadır. Araştırma 7 Haziran 2010 tarihinde başlamış olup,15 Haziran 2010 tarihinde sona erecektir” dedi.

Tunceli İl Sağlık Müdürlüğü bünyesinde oluşturulan TBSA araştırma ekibinde; İl sağlık Müdür Yardımcısı İlhami Bingöl, Eğitim Şube Müdürü Niyazi Hare, Aile ve Toplum Sağlığı Şube Müdür Vekili Muhittin Mortaş, Dr. Abuzer Özkan, Hemşire Gülsüm Güçer, Hemşire Aysel Torun, Hemşire Bircan Tağıt, Sağlık Memuru Deniz As ve Laboratuvar Teknisyeni Gülay Tan görev alıyor.