30 Mart yerel seçimlerinde Tunceli'nin Ovacık ilçesinde, Türkiye Komünist Partisi'nden (TKP) Mehmet Fatih Maçoğlu'nun seçimi kazanması Türkiye çapında büyük ilgi uyandırdı. Yurdun her tarafından Ovacık'a sol görüşlü kişilerin ziyaretçi akını başladı. Trabzon'dan gelen emekli öğretmen Nigar Fettahoğlu, "Biz hep kaybettik, solun adayının kazandığını duyduk, moral bulmaya geldik" dedi.

 

Tunceli'de, Mehmet Fatih Maçoğlu'nun TKP adayı olarak seçimi kazanıp, ilk komünist belediye başkanı olarak seçilmesi Ovacık ilçesinin tüm Türkiye'nin ilgi odağı olmasına neden oldu. Özellikle Marmara, Akdeniz ve Karadeniz Bölgesi'nden sol görüşlü ziyaretçiler Ovacık ilçesine gelmeye başladı. Hem başkanı tebrik etmek, hem de moral bulmak açısından sol görüşlü sosyalist gruplar Ovacık'ı ziyaret ediyor. Trabzon'un Tonya ilçesinden eşi ve arkadaşlarıyla gelen Eczacı Mustafa Fettahoğlu, "Türkiye'de bir ilk olduğu için bize bir mutluluk veriyor" diye konuştu.

 

Trabzon'dan gelen Mehmet Gümcüoğlu ise, Ovacık halkına teşekkür ettiğini dile getirdi. Gümcüoğlu, "Bu sadece Ovacık halkının zaferi değil, insanlığın zaferidir. Bu kokuşmuş düzende oylarını para karşılığı satmayarak, dik durup insanlık onurunu kurtardıkları için teşekkürü borç bilerek geldik. Bir nebze de olsa rahatlamak için geldik" şeklinde konuştu.

 

Trabzon'un Tonya ilçesinden gelen Bekir Uzunoğlu da, özellikle kendi dünya görüşünden birinin belediyeyi kazanmasının kendilerini çok mutlu ettiğini dile getirdi. Uzunoğlu, "Dünya görüşümün bir bedene bürünmesi bizi çok mutlu ediyor. Arkadaşımıza başarılar diliyoruz, gönlümüz bu arkadaşlarla beraberdir" dedi.

 

Emekli öğretmen Nigar Fettahoğlu ise, "Solun adayının kazandığını duyduk, biz hep kaybettik. Onun için moral bulmaya geldik. Hem arkadaşımızı tebrik etmek için hem de kendimizi mutlu etmek için geldik" ifadelerini kullandı.

 

"2006 YILINDA DÜZCE'YE SÜRGÜN EDİLDİM"

 

TKP'li Belediye Başkanı Mehmet Fatih Maçoğlu, ziyaretine gelen konuklarına evinde hayat hikayesini anlattı. Ovacıklı olduğunu belirten Başkan Maçoğlu, "Ovacık Yatılı İlköğretim Okulu'nu bitirdim, 1984'te Bingöl Sağlık Meslek Lisesi'ne girdim, 1989 Ağustos ayında Konya Bozkır ilçesine Toplum Sağlığı Memuru olarak atandım. 1992 yılında Tunceli'nin Pertek ilçesi Pınarlar nahiyesinde bir buçuk yıl çalıştıktan sonra askere gittim. 1992'den 2007'ye kadar Pertek ilçesinde çalıştım. 2006 yılında sendikal faaliyetlerim nedeniyle Düzce'ye sürgün edildim. Ama oradaki halkın desteğiyle orada kaldım. 2007'den beri Tunceli Devlet Hastanesi acil polikliniğinde çalışıyordum. Son seçimlerle Tunceli'nin Ovacık ilçesi belediye başkanı oldum" ifadelerini kullandı.

 

"30 MART AKŞAMI TELEFONLARIMIZ KİTLENDİ"

 

30 Mart akşamı telefonlarının kitlendiğini söyleyen Maçoğlu, Türkiye'nin her tarafından arayanların olduğunu söyledi. Maçoğlu, "En çok dikkatimi çeken ise Karadeniz ve Akdeniz bölgelerinden çok aranmamızdı. Bugün Trabzon ve İstanbul'dan heyetler geldi. Onlarla görüştük. Pazartesi günü İstanbul Mimarlar Odası'ndan bir heyetin geleceğine dair haber aldık" diye konuştu.

 

Seçilir seçilmez basın mensuplarından kendisine 'Neler yapacaksınız' sorusunun yöneltildiğini belirten Başkan Maçoğlu, "Bizler halkın meclisini oluşturduktan sonra halkın meclisinin vereceği karar doğrultusunda hareket edeceğiz. Ama seçimden önce oluşturduğumuz o meclis şunu söylemişti. Bizim merkeze 2 buçuk 3 kilometre uzak olan 94 mahallesi var. O mahalleye ulaşım bedava yapılacak. Bu kararı uygulayacağız" dedi.

 

Araç sorunlarını ise şimdiden kendilerini arayan ve yardım edeceklerini söyleyen belediyeler ve Ovacıklı iş adamlarından hibe şeklinde karşılayabileceklerini söyleyen Maçoğlu, makam aracını zorunlu haller dışında kullanmayacağını ifade etti.

 

Kendileri için önemli olanın, halk kendini yönetebilecekse, bu bir kültür haline gelecekse, Türkiye kamuoyunda bu algıyı oluşturabilirlerse bunun büyük bir proje olacağını ve bunun dışında yapılacaklarının çoğunun bütün belediyelerin öz görevi olduğunu söyledi. Maçoğlu, "Önemli olan şu, halk, kendisini yok sayanlara karşı, kendini yöneten olmalıdır, bizim için en önemli proje budur" şeklinde konuştu.

 

TKP'li Belediye Başkanı Mehmet Fatih Maçoğlu'nun annesi Sabire Maçoğlu, 4 kız 7 erkek olmak üzere 11 kardeşin en büyüğü olan oğlunun seçime girerken, hayırlıysa Allah nasip etsin, değilse etmesin dediğini belirterek "Allah nasip etti, kazandı. Şimdi de çalışırken hiç kimsenin kalbini kırmasın, herkesi eşit tutsun istiyorum" dedi.

 

Eşi Gülistan Maçoğlu ise, liseye giden kızını evde bırakarak eşiyle iki ay boyunca seçim çalışması yaptığını dile getirdi. Maçoğlu, "Evinde eşine ev işlerinde yardım eden, sevecen bir baba olarak çocuklarıyla çok ilgili, dışarıda gençlerle, halkla yakın ilgi kurar, ayrım yapmaz. Benim gibi sosyalist biridir" ifadelerini kullandı.