İl Müdürü Orhan Kaya başkanlığında düzenlenen toplantıda, DAP Bölge İdaresi Başkanlığına sunulacak olan projeler değerlendirildi.

İlimizin de dâhil olduğu Doğu Anadolu Projesi (DAP); Malatya, Elazığ, Erzincan, Bingöl, Muş, Erzurum, Bitlis, Hakkâri, Van, Ağrı, Iğdır, Kars ve Ardahan İllerini kapsıyor.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Orhan Kaya, projeler hakkında bilgi vererek, İlimizin tarımsal yönden kalkınması, hazırlanacak olan projelerin hayata geçirilmesi ile işlerlik kazanacağını belirtti.

Bu maksatla İl Müdürlüğü Toplantı Salonunda toplantı yapılarak yapılması düşünülen projeler hakkında fikir alış verişinde bulunuldu.

İl Müdürü Orhan Kaya, İl Müdür Yardımcısı Selman Toprakçı, Şube Müdürleri ve İlçe Müdürleri ve Teknik elemanların katılımı ile gerçekleşen toplantıda, proje hedefleri tartışıldı.

tarim_ic.20130306191055.jpg

İlde yapılması planlanan projeler; Kesimhanelerin modernizasyonu ile ilgili projeler, Çiftçi Eğitim Merkezlerinin oluşturulması, Çayır Meraların ıslahı, Yaylalara ulaşımın kolaylaştırılması için yolların yapımı, Özellikle Ulukale Dutu ve Organik kuru fasulye için paketleme tesisi ve markalaşma sürecinin başlatılması, Organik tarım üzerine yoğunlaşılması ve bu maksatla çalışmaların yapılması, Arazi ıslah çalışmalarına ağırlık verilerek özellikle Ovacık İlçesi’nde buna öncelik verilmesi, Kuru tarım alanlarının belirlenerek sulama projeleri yapılması ve küçük göletler yapılarak sulama yapılması, Küçükbaş hayvan barınaklarının modernizasyonu, Pertek, Mazgirt ve Çemişgezek İlçelerinde balıkçılık üzerine yoğunlaşılması ve bu maksatla projeler üretilmesi, Bodur kiraz ve elma bahçeleriyle kapama meyve bahçesi tesisi, Tunceli sarımsağının tarla koşullarında üretiminin yaygınlaştırılarak istihdamın arttırılmasının sağlanması konularında fikir birliği sağlandı.

İl Müdürü Orhan Kaya,  “İlde maalesef çiftçilerin üretim şevkinin kırıldığını belirterek, “Bu durumu tersine çevirmeye çalışılmalı ve çiftçiyi üretime nasıl teşvik edebiliriz düşünülmelidir” diyerek, tarımda daha fazla istihdam sağlanarak bölgenin canlandırılması gerektiğini vurguladı.

Bu maksatla yeni ve modern tarım tekniklerinin uygulamaya konulması için çalışılması gerektiğini belirten Kaya, Bölgenin iklim ve topografik durumu dikkate alınarak kümeleme çalışmasının yapılması gerektiğini vurgulayarak, “her ilçemiz kendi iklim ve topografik şartlarına göre projeler hazırlamalıdır. İlimizin bakir bir yapıda olması nedeniyle organik tarıma çok uygun oluşu, organik tarımın uygulanabilirliğini arttırmıştır. Bu nedenle organik tarımın yaygınlaştırılarak geliştirilmesi için bu yönde projelerin hazırlanmasına ağırlık verilmelidir” dedi.