Tunceli Barosu’na bağlı avukatların da açıklama yaptığı kentte, yaklaşık 10 bin kişinin katıldığı kitlesel protesto gösterisi düzenlendi.

Soma’da yaşananlara ilişkin Tunceli Barosu tarafından Adliye binası önünde basın açıklaması gerçekleştirildi. Açıklamada, olayın cinayet olduğu vurgulanarak sorumluların yargı önünde hesap vermesi gerektiği dile getirildi.

Tunceli’de 7’den 70’e herkesin destek verdiği kitlesel bir protesto gösterisi de düzenlendi. Atatürk Mahallesi’nden kent merkezine yürüyen kalabalık bir gruba kent merkezindeki vatandaşların da dahil olmasıyla kitle 10 bin kişiye ulaştı. Alkış ve sloganlarla Soma’da yaşananları protesto eden kitle kent merkezinde tur attıktan sonra Cumhuriyet Caddesi üzerinde hayatını kaybeden madenciler için bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.

soma_ic-001.jpg

Burada bir konuşma yapan KESK Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Dr. Azad Günderci, “Ülkemizdeki maden ocakları işçilere mezar olmaya devam ediyor.13 Mayıs Salı günü Manisa’nın Soma ilçesinin Eynez bölgesindeki Soma Holding’e ait maden Ocağında 16.00-24 vardiyasında çalışan 787 işçi trafo patlaması sebebiyle kaynaklandığını iddia edilen yangında toprağın 2 ila 6 km altında mahsur kaldılar. Maden kazaların %91’i önlenmesi kolay olan göçükler yüzünden gelirken 2012 yılında ölümlü kazalarda 78 madenci,2013 yılındaki ölümlü kazalarda ise 95 madenci yaşamını yitirmiştir.

Madenlerdeki iş cinayetleri bu alanda taşeronlaştırmanın, kar hırsını, yeteri önlem alınmamasının ve daha önemlisi gerektiği gibi denetim yapılmaması ve yaptırım uygulanmamasın sonucudur. Sağlık ve sosyal hizmet emekçileri olarak taşeron çalıştırmanın kamu hizmetlerinin olumsuz etkilenmesinin yanı sıra ölüm anlamına geldiği yıllardır taşeronlaştırmaya karşı yürüttüğümüz mücadele ile ifade ederken artık bu sorunun hepimizin ortak sorunu olduğu bilinciyle hareket etme zorunluluğu ortaya çıkarmıştır” dedi.

Kısa bir açıklama yapan Belediye Eşbaşkanı Mehmet Ali Bul ise; yaşananın bir iş kazası değil cinayet olduğunu söyledi.

Başkan Bul, “Dünyada iş kazalarında üçüncü sıradayız. Bu mudur demokrasi? Bu kadar vicdanlıysanız istifa etmelisiniz” diye konuştu.

Açıklamanın ardından kitle sessizce dağıldı.