İl Tarım Müdürlüğü tarafından hazırlanan proje Bakanlığa sunuldu. Bakanlık da “Doğal Çiçek Soğanlarının Sökümü, Üretimi ve Ticaretine İlişkin Yönetmelik” kapsamında Danışma Kurulu ve Teknik Komite Toplantısında Tunceli dağ sarımsağını değerlendirerek projeyi kabul etti.

Bakanlık tarafından düzenlenen toplantıya,  Ovacık İlçe Tarım Müdür Vekili Hüseyin Albayrak katıldı.

Teknik konularda Yalova Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsünden ve Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Neşat Arslan’dan yardım alındı. Proje kapsamında Prof. Dr. Neşat Arslan tarafından gönderilen 1,5 kg. sarımsak tohumunun ekimi Ekim 2009 tarihinde yapıldı.

2008 yılında Ovacık İlçe Tarım Müdürlüğü tarafından 1 dekarlık alanda üretimi gerçekleştirilen dağ sarımsağı 2010 yılında önce Ovacık ilçesi Paşadüzü, Yenisöğüt, Gözeler ve Eğripınar köylerinde ekildi. Bu uygulamalarda toplam 9,5 dekar alanda üretim çalışması yapıldı. Projede amaç, bu sayıyı arttırarak ekiminin yaygınlaştırılmasını sağlamak.

 

sarimsak_ic.jpg

 

Tunceli sarımsağı (Allium Tuncelianum) endemik bir bitki türü olarak Dünya’da sadece Tunceli ilinde ve özellikle Munzur dağlarının eteklerinde bulunan Ovacık ilçesi çevresinde yaygın olarak bulunmakta.

Tunceli sarımsağı tek dişlidir. Kabuk sayısı bilinen kültür sarımsağından daha azdır. Üzerindeki kabukların arasında küçük dişçikler bulunur. Bilinen sarımsak aromasına sahip olup, yörede dağlardan toplanarak sarımsak olarak tüketilir. A. makrochaetum olarak da adlandırılan Allium Tuncelianum, sarımsağın atası olarak kabul edilmektedir.

 

Yöre halkı, doğada kendiliğinden yetişen çeşitli bitkilerini (sarımsak, ışkın, kekik vb.) gelir kaynağı olarak kullanmaya başlamışlardır. Bunların içinde ticari değer kapsamındaki en büyük payı Tunceli sarımsağı almıştır. Bu sarımsak ev içinde tüketim amacıyla da kullanılmaktadır. Jeolojik yapı, doğal bitki ve hayvan toplulukları nedeniyle Milli Park olarak ilan edilen alanda, yerel halk tarafından sürdürülen doğal dağ sarımsağını toplama, endemik bir tür olan Tunceli sarımsağının kısa süre içinde yok olmasına neden olabilecektir.

 

Hazırlanan proje ile Ovacık ilçesinin doğal florasının endemik bitkisi olan Tunceli sarımsağının ‘yerinde korunmasını’ ve ‘tarla koşullarında’ üretilerek verimli, karlı ekonomik bir faaliyet olması hedefleniyor. Bu doğrultuda Tunceli sarımsağını yerinde yetiştirme çalışmalarının altyapısının kurulması, kültüre alınan Tunceli sarımsağının pazarının kayıt altına alınması ve sarımsağın doğadan sökümünün kontrol altına alınması gibi ara hedefler belirlendi.

 

Bitki, endemik olması ve ‘Türkiye Bitkileri Kırmızı Kitabı’nda zarar görebilir olarak tanımlanması nedeni ile korunması gereken bitkiler içinde değerlendiriliyor.