Emniyet Müdürlüğü tarafından Avrupa Birliği (AB)’ye sunulan ve kabul edilen proje kapsamında dünya üzerinde sadece Tunceli’de yetişen ve literatürde Allium Tuncelianum olarak geçen dağ sarımsağı konusunda bilgilendirme yapılacak. Proje kapsamında Özel Harekat polislerinin nöbet tutuğu K-3 noktasında da dağ sarımsağı ekilecek.

 

Tunceli Emniyet Müdürlüğü kentin tanıtımına olumlu katkı sunmak amacıyla Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ve Milli Eğitim Müdürlüğü ile paydaş şekilde AB’ye dağ sarımsağı konulu proje sundu.

 

Proje kapsamında başta gençler olmak üzere aileleri ve tüm kent halkı sarımsak ekim ve dikimi, muhafaza edilmesi konusunda bilgilendirilerek dağ sarımsağı üretimiyle istihdam sağlanması amaçlanıyor.

 

Hazırlanan projenin tanıtım toplantısı Tunceli Polis Evi’nde gerçekleştirildi. Toplantıya Tunceli Valisi Hakan Yusuf Güner, Vali Yardımcıları, Emniyet Müdürü Fahrettin Şen, proje ekibi, kurum amirleri ve vatandaşlar katıldı.

emniyet_ic-002.jpg

 

Proje hakkında slaytlı bilgilendirmenin ardından proje hakkında bilgi veren Tunceli Emniyet Müdürlüğü Lojistik Şube Müdürü Hüseyin Mektepli proje ekibinin Tunceli'ye atanan genç polis memurlarından oluştuğunu söyledi.

 

Ekibin, Tunceli'nin güzelliklerinin yeteri kadar tanıtılamadığı kanısına vararak, çalışmalara başladığını ifade eden Mektepli, "İlimizin doğal güzelliklerini, olumlu yönlerini, öncelikle Tunceli halkına, ülkemize ve daha sonra da uluslararası platformlara tanıtmayı hedefledik. Bunun için proje grubumuza bir araç gerekliydi. Dağ sarımsağı tam da aradığımız araçtı çünkü dağ sarımsağı, endemik bir tür, Türkiye Kırmızı Bitkiler Kitabına girmiş, ekonomik değere sahip ve ülkemizde sadece ilimize özgü, kaybolmaya yüz tutmuş bir bitkidir" dedi.

 

 

 

Mektepli, Avrupa Birliği destekli, 9 bin Euro bütçeli, 6 ay sürecek proje kapsamında Tunceli, İstanbul ve Stuttgart'ta etkinlikler yapılacağını ifade etti.

 

Tanıtım toplantısında konuşan Vali Hakan Yusuf Güner, “Tunceli Sarımsağı dendiği zaman ulusal ve uluslararası düzeyde dağlarımızda yetişen sarımsak akla gelecek. Bu sarımsak uluslararası ulusal pazarlarda rekabet gücü yüksek, organik sarımsak ve acılığı düşük; besin değeri daha yüksek sarımsak olarak tanımlanıyor. Fiyatı da piyasalardakilerden üç kat daha fazla. Amacımız Tunceli’de silahın, şiddetin, gözyaşının; olumsuzluğun değil kardeşliğin hakim olması” diye konuştu.

 

Konuşmasında son zamanlarda kentte yaşanan toplumsal olaylara ilişkin de Tuncelililere çağrıda bulunan Vali Güner, “Sevgili Dersimliler çocuklarımıza sahip çıkalım. Çocuklarımızın eli kalem tutsun, çocuklarımızın eli zararlı şeyler tutmasın. Geleceğe umutla baksınlar. Çocuklarımızı, gençlerimizi kötü alanlara teşvik eden hemşehrilerimiz varsa onlara durun diyelim. Dersim’in Tunceli’nin çocuklarının geçmişi zaten yaralı geleceğini de karanlık hale getirmeyelim. Şu anda maalesef sokak terörü var. Tunceli’de polis, asker son derece toleranslı demokratik standartlarda hareket ediyor. Maalesef Tunceli’de bir sokak terörü var. Bunu yapan burada kendini bilmez 50-60 tane halkın çok yakın tanıdığı insanlar. Halk bu insanları durdursun, bunlara engel olsun. Bu şehirde yaşayan 80 bin kişinin 40 kişinin keyfini kaçırmasına müsaade etmesin. Milli birlik ve kardeşlik projesine sahip çıkalım. Bunu var etmek için sadece kurumlardan beklentimiz olmasın, çocuklarımız da bu projeye destek olsunlar. Burada yaşayan insanlar şiddetin, vandalizmin her türlüsünü reddetsinler” diye konuştu.