Tunceli'de Demokratik Haklar Fedaresyonu tarafından düzenlenen “Yozlaşmaya Karşı Çık, Ortak Olma” yürüyüşünde birahane önlerine gelerek kadın çalıştıran birahaneleri teşhir eden grup, birçok birahanenin camları kırıldı.

Moğultay Mahallesi Sanat Sokağında yaklaşık bin kişinin yürüdüğü “Yozlaşmaya Karşı Çık, Ortak Olma” yürüyüşünde birahane önlerine tek tek uğrayara birahane sahiplerine kadın garsonların çalıştırılmaması talebinde bulunan grup adına konuşan Murat Kur, “Son birkez daha söylüyoruz. Sizlerde halk kültürünün gelişmesi için sizlerde mekanlarınızı birer doğal restoranta çevirerek o şekilde işletin. Bu güne kadar birahanelerde 5 insanımız hayatını kaybetti. Son on yılda 250'nin üzerinde bıçakla yaralanma var. bu birahanlere 2009 yılında 88 tane ailenin boşanmasına neden oldu. Bu birahaneler halla topluma yoz kültürü, insan bedeninden faydalanarak para kazanma kültürünü aşılıyor. Bu şiddeti birahane sahipleri iyi okumalıdır. Çünkü Dersim halkı daha fazla kendi gençlerini ölümlere vermek istemiyor” dedi.

birane_ic.jpg

Pertek ilçesinde'de benzer bir sorunun yaşandığını ve yapılan çalışmalarla sorunun çözüldüğünü ifade eden Pertek Belediye Başkanı Kenan Çetin ise yaptığı açıklamada; “Biz bu mekan sahiplerinin evlerine kadar gittik. Onlara şunları söyledik. Kötü yaşam tarzında iyi kararlar çıkmaz. İnsanlar iyi yaşarlarsa iyi kararlar alabilirler. Kapitalizmin bir ana kuralı vardır. PMP diye;

Para Meta ve Para diye. Para yatırırsınız bir metaya ve para kazanırsınız. Ama kadın bir meta değildir. Bu önemlidir dostlar” şeklinde konuştu.

Kışla Meydanında tamamlanan yürüyüşte grup adına basın açıklaması yapan Evrim Konak ise yaptığı konuşmada; birahane sahiplerini halkın sesine kulak vermeye davet ederek; “Birahanede çalıştırılan kadınlardan kaynaklı birçok aile dağılmıştır. Yüzlerce insan emeğini birahanelerde harcadığı için eşine şiddet uygulamakta, couklarına karşı ilgisiz davrankmaktadır. Bugün en onursuzca yaklaşım ise kadın bedeninin meta olarak kullanılması ve fuhuş yapılmasıdır. Kadınları gelir getirecek sermaye olarak görenler dokuz tane birahanede kırk beş kadın çalıştırmaktadır” dedi.

Basın açıklamasının ardından grup olaysız bir şekilde dağıldı.

birane_ic1.jpg