Açıklamasında geçen yıl festival sonrası kurumlar tarafından dile getirilen öneri ve değerlendirmelerinin festival tertip komitesi tarafından yeniden incelenmesini isteyen Cengiz, “Festival Tertip Komitesi belediye başkanı başkanlığında 2 belediye meclis üyesi, 4 üye de değişik kurumlardan olmak üzere 7 kişiden oluşmalı ve resmi komite aynı zamanda fiili uygulama komitesi olmalıdır. Her yıl 4 kişilik kurum temsilcileri değişmelidir” dedi.

Panellerde ilin ve bölgenin ekonomik ve sosyal sorunlarını esas alan konuların yer alması gerektiğini belirten Cengiz, günde 2 panelden fazla panel yapılmaması gerektiğini ve panelist sayısının yöneten dahil 5 kişiyi geçmemesi gerektiğini ifade etti.

cengiz_ic1.jpg

 

TTSO Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Cengiz’in festivale ilişkin diğer önerileri ise şöyle:

 

Stadyum etkinlikleri 4 gün şehir stadyumunda yapılmalı. Buranın dışındaki yerlerin (mavi köprü, kemerbel gibi) altyapısı uygun olmadığından sorunlar doğmaktadır. Bu yerlerde saat 2 ile 5 arası müzik ve şiir dinletileri yapılmalıdır.

 

Stadyum etkinliğinde sanatçı ve grup sayısı 3’ü geçmemelidir.

 

Sanat sokağı bu yıl mutlaka etkinlik alanına dönüşmeli, kışla meydanında kitap satışı ve teşhiri yasaklanıp kitap satışı sadece sanat sokağında yapılmalıdır. Şehrin ana girişinin üst kısmında bulunan esnaflar sürekli şikayetçi durumundadır.

 

 

Stant yerleri dağıtımında Tunceli’de ikamet eden esnaf ve halk esas alınmalı,  sadece festival süresinde ticaret amaçlı gelen şahıslar engellenmelidir.

 

Stadyum protokol kapısı halka açılmalı, giriş bu bölümden yapılmalı çıkış kapısı için vilayet tarafındaki kapı kullanılmalıdır. Giriş çıkışın aynı kapıdan yapılması engellenmelidir.

 

Stadyum ve ildeki temizlik sorununa sürekli dikkat çekilerek halk duyarlı hale getirilmelidir.

 

İl merkezinin dışındaki mesire yerlerinin (Halbor’dan Kutudereye kadar) çöpleri bir hafta boyunca Belediye araçları ile alınmalıdır.

 

Festivale katkı sunan kurumların isimleri büyük afiş ve el afişlerinde belirtilmelidir.

 

İlimizde üretilen Bal, Peynir, Su ve Ayran gibi ürünleri teşhir edileceği stantlar açılmalıdır.

cengiz_ic2.jpg

 

İlimizin ekonomik, sosyal sorunları ve barajlarla ilgili paneller düzenlenmelidir. Ayrıca Ticaret ve sanayi odasını temsilen bir kişiyi panelist veya yönetmen olarak görevlendirilmesini talep ediyoruz.

 

Herhangi bir sanatçı önerimiz yoktur. Halkın genelinin kabul gördüğü grup ve sanatçılar çağrılmalı, basından tanınmış gazeteci ve yazarlar davet edilmelidir.

 

Kahve, lokanta, çay bahçesi ve sebze satıcıları işyerlerinin girişine büyük levhalar halinde fiyat listeleri koymalı, lokanta ve çay bahçeleri menü ve fiyatları belirten listeleri masaların üzerine koymalı, zabıta ve festival komitesi tarafında sürekli denetlenmelidir.

 

Festivalin program uygulamasında festival komitesinin karaları esas alınmalı, bireysel müdahalelere ve kararlara müsamaha dilmemelidir.(geçen yıl festivalde ciddi sorunlar yaşanmıştır.)

 

Etkinliklerde ortak pankart ve sloganlar tespit edilmeli, bunlara uyulmalı, grup ve siyasi parti çıkarını halkın genel taleplerinin önüne koyan anlayışlara gerekli uyarılar yapılmalıdır.