TTSO Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Cengiz tarafından Pazar günü kenti ziyaret edecek olan Başbakan Ahmet Davutoğlu’na sunulacak dosyada şu detaylar yer alıyor:

 

1-) Barış Süreci

Barış Süreci için somut bir adım atılmalı, tüm kültürleri ve inançları kapsayan, demokratik, ülkedeki tüm halkların kendi dilini ve kültürünü özgürce ve bir arada yaşayabilmesine olanak sağlayacak yeni ve demokratik bir anayasa hazırlanmalı.

2-) Teşvik Yasası

30 yıllık çatışma ortamından en çok zarar gören illerden biri olan Dersim, bölgede Diyarbakır, Mardin, Urfa gibi illerinde içinde bulunduğu 6. Bölge kapsamına alınmalı. Osmaniye, Giresun, Kahramanmaraş ve Yozgat gibi illerle aynı ekonomik kategoride değerlendirilen ilimiz tarihi boyunca yıpratılmış ve zarar görmüştür. Son olarak yaşanan çatışma ortamından da en çok zarar gören iller arasında yer alan Dersim ve benzer ekonomik ve sosyal nitelikteki iller(Bingöl, Hakkâri, Şırnak)  için özel bir teşvik yasası çıkarılmalı.( 4-5 yıl vergi alınmaması/ Sigorta teşvik/kuruluş aşaması sabit gider desteği)

İlimiz ekonomisine doğrudan bir katkısı olmayan baraj, hidro elektrik santrali, güvenlik yatırımı gibi girdilerin GSMH’yi arttırıp ilimizin TUİK verilerine göre gelir seviyesi yüksek iller kapsamında değerlendirilmense neden olmaktadır. Bu da teşvik yasası kapsamındaki değerlendirmelerde yanıltıcı etki yaratmaktadır. Güvenlik kurumlarının Tunceli ekonomisine katkısı çok sınırlı.

3-) Er-Erbaş Çarşı İzni

Yaklaşık 10 yıldır çarşıya çıkamayan erbaş ve erlere Barış Süreci kapsamında çarşı izni verilmeli. Bu uygulama ilimizin ekonomisine önemli ölçüde katkı sağlayacaktır. Ayrıca asker ve polis kantinlerinde yöremize ait ürünlerin satışına öncelik verilmelidir. Özellikle su, süt ve süt ürünleri, un gibi ilimizde üretilen gıda ürünleri)Yine bu kantinlerden sadece kendi personellerine satış yapılmalı, toplu alımlarda ilimiz esnafından da alışveriş yapılmalıdır.

4-) Dersim Adı

Dersim adı geri verilmeli. Köy, mezra vb yerleşkelerin eski ve yeni isimleri serbest hale getirilmeli. 37-38 mağdurlarının, kayıpların ve sürgün edilenlerin isimleri açıklansın.

1938 yıllarında katledilen Seyit Rıza, arkadaşları ve ölen diğer insanların  mezar yerleri açıklanmalı ve naaşları ailelerine teslim edilmeli.

 

 

5-) Arşivler Açılsın

Dersim Arşivleri tüm araştırmacılara açılmalı. Evlatlık verilen kayıp kızların akıbetleri açıklanmalı.

6-) Baraj-Hes

Bölgenin tarihi ve doğal yapısını bozacağı öngörülen HES ve baraj projelerinin iptal edilsin. Pülümür ve Munzur vadileri ilimizin ve ülkemizin doğal zenginliğidir. Bu tahribat engellenmeli yerine alternatif enerji üretim tesisleri kurulmalıdır. Ülkemizin güneşlenme süresinin fazla olması ve rüzgar gücünden faydalanılabilecek alanlarında fazlalığı göz önüne bulundurulmalıdır.

Vadilerimiz turizme açılmalı ve istihdam sağlayacak, doğayı tahrip etmeyecek tesisler kurulmalıdır. Vadilerimiz boyunca birçok ibadet merkezi bulunmaktadır.  İnanç turizmi önemli kültürel değerlerimizden biridir. İlimizdeki doğa ve inanç turizm potansiyelinin ekonomik değeri yüksek olup tüm kurumlar ortak çalışmayla turizme destek sunmalıdır.

7-) Kent Müzesi

Tunceli çarşı merkezinde bulunan ve bir kısmı yangında zarar gören kışla ilimizin kültürünü yansıtacak ve alevi inancını yaşatacak  nitelikte bir müzeye dönüştürülmeli. Ayrıca kültürümüze ait tarihi eserlerinde kent müzesinde sergilenmesi sağlanmalıdır.

8-) Askeri Birlikler

Çarşı merkezinde bulunan eski hükümet konağı boşaltılarak buraya alışveriş merkezi kurulmalıdır. İlimiz Cumhuriyet mahallesinde bulunan daha önceden öğretmen lisesine ait olan ve 1980 darbesinden sonra bölge komutanlığına tahsis edilen arazi boşaltılmalı ve eğitim kurumlarına tahsis edilmeli. Köylerde boşaltılan karakolların çevresindeki mayınlar temizlenmelidir.

9-)İnanç Merkezleri

Cem evleri yasal statüye kavuşturulmalı. Diyanet İşleri Başkanlığı tüm inanç gruplarına eşit  şekilde kamusal hizmet sunacak hale getirilmelidir. Zorunlu din dersleri kaldırılmalı

10-) Ulaşım

İlimiz konum itibariyle Karadeniz ve Akdeniz arasında köprü konumunda en kısa yol durumundadır. Bu güzergahta bulunan Tunceli-Pülümür-Mutu yolunun bir an önce projelendirme aşamasının bitirilmesi ve Pertek yol inşaatının tamamlanması gerekmektedir.

50 yıldır aynı sıkıntıların(çığ, heyelan) baş gösterdiği ulaşım güçlüğü olan Ovacık yolu yeniden yapılmalı-genişletilmeli. Ayrıca Pertek ve Akyünlü köprüsü ve Ovacık İliç yolu güzergahı biran önce yapılmalı.

 

11-) Köye Dönüş

Köye geriye dönüş süreci için devlet desteği sağlanmalı. Bütün meralara ulaşım serbest olmalı ve dönüşler için nakdi destek yerine ayni destek verilmeli. Köyler yeniden inşa edilmeli, alt yapıları yenilenmeli, tarım yatırımlarına, hayvancılığa, arıcılığa ve balıkçılığa destek verilmeli, yaklaşık 40 yıl önce 165 bin nüfusa sahip olan ilimiz eski niteliği kazandırılmalı. Dersim coğrafyası yaklaşık 500,000 insanı barındıracak kaynağa sahiptir.

                Yatırımları yarım kalan Köy Kooperatiflerine gerekli devlet desteği sağlanmalıdır.

12-) Eski Çarşı

Çarşı merkezindeki esnafların sorunlarını çözmek için hastane ve büyük mağazaların Atatürk mahallesine taşınmasıyla birlikte, okullar bölgesi eski devlet hastanesi, eski YSE, Eski milli eğitim müdürlüğü binası, eski Halk eğitim müdürlüğü binası, kentsel dönüşüme tabi tutularak çarşı merkezi cazibeli hale getirilmelidir.

13-) Tarım

Organik tarım desteklenmeli, özellikle ilimize has endemik ve ürünlerin(sarımsak, mantar, fasulye ve alabalık ) üretimi, ambalajlanması ve pazarlanmasına destek sağlanmalıdır.

14-)Turizm

İlimiz iklimi ve coğrafyası yaz ve kış turizmine uygundur. Özellikle kayak, rafting ve yayla turizmi alanında büyük potansiyel vardır. Bu alanlardaki yatırımlar teşvk edilmeli ve desteklenmelidir.

İlimiz termal ve sodalı su kaynakları bakımından zengin bir potansiyele sahip olup bu alanda yatırım yapmak isteyen yatırımcılar desteklenmelidir.

15-) Hastane

                İlimizdeki temiz hava ve doğal yapı göz önüne alınarak sağlık alanında cazibe merkezi olabilecek bölge hastaneleri ve kur merkezleri planlanmalıdır. (Ovacık a Astım hastanesi gibi)

16-) TKDK

                Tunceli TKDK(Tarım ve Kırsal Kalkınma Kurumu) kapsamına alınmadığı için hayvancılığa gerekli teşvikler verilmemektedir. Tunceli,  %60 a yakın destek sağlayan bu kurum kapsamına alınırsa hayvancılığın gelişmesi için önemli bir katkı sağlanmış olacaktır.

17-) Üniversite İsmi Değişsin

Tunceli Üniversitesi’nin ismi Dersim ya da Munzur Üniversitesi olarak değiştirilsin.

18-) Dersim’ e hava alanı yapılmalı