Tunceli Halk Sağlığı Müdürlüğüne bağlı Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar, Programlar ve Kanser Şube Müdürlüğü tarafından kanser araştırmaları kapsamında il genelinde 22 köye gidilerek asbest karışımı olası toprak sıvalardan örnekler alındı.

Alınan örnekler, Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Kanser Daire Başkanlığının belirlemiş olduğu Eskişehir Osman Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesine tahlil ve tetkiklerinin yapılması için gönderildi.

Tunceli Halk Sağlığı Müdürlüğünden yapılan açıklamada gönderilen numunelerden asbest çıkan köylerde rehabilitasyon çalışmalarına başlanacağı bildirildi.

Müdürlük açıklamasında ayrıca şu detaylara yer verildi: “Müdürlüğümüz tarafından kanser araştırmaları kapsamında, vatandaşların müracaatları doğrultusunda değişik zamanlarda köylerden toprak numuneleri alınarak Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden Teknik ve Araştırma Genel Müdürlüğüne olası asbest araştırması için gönderilmiştir.

   Gönderilen numuneler arasında Pülümür İlçemiz Yarbaşı Köyü’nde bir ahırdan alınan numune örneğinde asbest karışımının olduğu Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Kanser Daire Başkanlığı tarafından bildirilmesi üzerine, Müdürlüğümüze bağlı teknik personel tarafından söz konusu yer ile ilgili olarak rehabilite çalışmaları kapsamında incelemelerde bulunulmuştur. Rehabilitasyon çalışmaları kapsamında sıvaların ilgili mesleki korunma önlemleri alınarak kaldırılması kireç, plastik boya vb malzemelerle yenilenmesi, damlarda kullanılmış ise gerekli önlemlerin alınması, bu minerallerin ve toprağın kullanılmasını önlenmesi, üzerinin kapatılması, yeşillendirme çalışmalarının yürütülmesi için önlemlerin alınması yönünden maliyet hesabı çıkarılmış olup ilgili kamu kurum ve kuruluşları ile gerekli yazışmalar yapılmıştır. Ayrıca söz konusu köyde yaşayan veya daha önce yaşamış kişileri Göğüs Hastalıkları Uzmanına giderek muayene olmaları için Aile Hekimleri ve köy muhtarıyla yazışmalar yapılmıştır.

   Halk Sağlığı Müdürlüğümüzce İlimizdeki kanser vakalarının önlenmesi veya erken teşhisi için çalışmalar devam etmekte olup bu kapsamda vatandaşlarımızın müracaatta bulunmaları durumunda toprak numuneleri, sıva örnekleri alınarak tetkik için ilgili Laboratuara gönderilerek incelettirilecektir.”

Asbest nedir, hangi topraklarda bulunur, nerelerde kullanılır?

   Asbest, tabiatta doğal olarak bulunan ve lifsi (iğsi) yapıda olan mineral grubuna verilen ortak isimdir. Asbest grubunda yer alan minerallerin temel ortak özelliği lifsi yapıda olmalarıdır. Asbestin çok iyi yalıtım özelliği, ısıya ve sürtünmeye dayanıklılığı sayesinde asbest endüstride çok yaygın olarak kullanım alanı bulmuş, özellikle gelişmiş ülkelerde hayatın pek çok yerinde insanlarla temas ortamı oluşturmuştur. Asbest karışımlı toprak, asbestin lifsi yapısının ona verdiği özellik nedeniyle nispeten diğer topraklardan kolay ayırt edilir. Çeşitli mat renklerde görülebilir; gri, hafif yeşilimsi, metalik mavi, kreme kaçan veya griye kaçan beyaz renkte görülebilir.

    Özellikle bölgemizde kullanılan aktoprak, sıvası evin duvarında hafif gri-beyaza kaçan renkte, yumuşak kıvamda, dokunulduğunda kolay yapışan ve tozutan bir tabaka oluşturulur. Bu tabaka ev içine güzel bir koku da verir, bu nedenle evlerin iç sıvasında da sıklıkla kullanılmıştır.

   Asbestin nefes yoluyla alındıktan sonra solunum sistemi üzerine oluşturduğu etkilenim sonucu ortaya çıkan, kesin olarak kanıtlanmış akciğer hastalıkları ve akciğer kanseridir.