Dersim Merkez İnönü Mahallesi’nde TOKİ tarafından dar gelirli vatandaşlar için yaptırılan 8 blok ve 260 daireden oluşan konutların anahtar teslimi 2014 yılının 12. ayında gerçekleştirildi.

Anahtarlarını teslim alarak konutlarda yaşamaya başlayan TOKİ sakinleri o günden bu yana tamamlanmamış eksiklerle baş başa bırakıldı. Konutların eksikleri tamamlanmadığı gibi konutlar için yaptırılan arıtma tesisi de çalışmayınca kanalizasyon dışarıya akmaya başladı. TOKİ’de ikamet eden vatandaşlar kanalizasyonun dışarıya akması nedeniyle çok sayıda insanın hastalandığını söylüyor.

 

Çatı uçmasından, su basmasına kadar, patlayan su tesisatından elde kalan kapı koluna kadar bir dizi sorunla boğuşan TOKİ sakinleri sorunlarının çözümü konusunda yetkililerle zaman zaman görüşmeler gerçekleştirildiğini ancak bir sonuç alamadıklarını dile getiriyor.

İşte, TOKİ’de yaşayan vatandaşların yaşadıkları sıkıntılara ilişkin gazetemize anlattıkları:

Nurcan Avinli: Yağmur yağdığı zaman su olduğu gibi evin içine doluyor. Parkelerin tamamı söküldü. Prizler sökülüyor. 4 aydır burada yaşıyorum bir sürü sıkıntıyla karşılaştım. İmkanım olsa buradan çıkarım.

Fethiye Laçin: Burada insanlar mağdur durumda. Dışarıya akan lağım suları yüzünden çocukların hepsi hasta. Benim de 4 aylık bebeğim var ve sürekli hasta. Yazık günah değil mi bu insanlara. Gelip ilgilenen yok.

Huri Tankişi: Burada yaşayan insanların hepsi fakir insanlar. Taşındığımızdan beri sıkıntılarımız büyük. Çatılardan sular aşağı iniyor. Musluklar bozuk. Resmen esir kampı gibi.

Sinem Laçin: Burası iğrenç kokuyor. Dışarıda oyun oynadığımız için sürekli hasta oluyoruz. Böyle olmuyor. Kaç defa valiliğe gittiler ama bir şey değişmedi.

Zülfü Talay: Müteahhidi eksikleri tamamlaması konusunda arıyoruz ancak ilgilendiği yok. Bana verilen daire baştan aşağı sorunlu. Çevre temizliği, insan sağlığını önemseme gibi bir şey yok. Sular olduğu gibi elektrik panosunun olduğu alana akıyor. En ufak bir kıvılcımda bu insanların hepsinin can güvenliği tehlikede. Su kesintileri için sözüm ona hidrofor yapmışlar ancak çalışmıyor. Tazyikli su verildiği zaman tüm tesisatlar patlıyor ve evlerin içi suyla doluyor. Bütün bu eksiklere rağmen bir de aidat talep ediyorlar. Sorunlarımızı gidersinler öyle aidat istesinler. Ben mevsimlik sattığım bitkilerden ve hamallıktan çoluk çocuğumu doğuruyorum. Ya evlerimizi yapsınlar ya da anahtarlarını geri alsınlar.

Hatice Kuçin: Tek geçim kaynağım kızıma üç ayda bir verilen malul aylığı onun dışında bir gelirimiz yok. Buradan artık bunaldık. Bu güne kadar ödediğimiz masraflarımızı versinler evlerini alsınlar. Gidip dışarıda ya da çadırda kalalım.

Kemal Kaplan: Burası toplu yaşam alanı. Sözüm ona dar gelirli insanların yerleştirildiği bir alan. İnsanlara 2014 yılının 12. Ayı itibariyle anahtarları dağıtıldı ve gidip evlerinize yerleşin dendi. İnsanlar anahtarlarını alıp yerleştikleri zaman bir sürü sorunla karşılaştı. İlk etapta binaların kapıları kapanmıyordu. Çoğu zaman kendimiz çilingir getirerek kapı deliklerini açtık. Kapı, pencere kolları elimizde kalıyor. Herhangi bir tazyikli su durumunda su tesisatı patlıyor evlerin içini su basıyor. Sözleşmede 100 lira kira dışında bir ödeme olmamasına rağmen elektrik ve su aboneliğini de bizlere yüklediler. Üstüne üstlük bir de 45 liralık aidat çıkardılar. Bunları yapmamamız halinde evleri alacaklarını söylediler. Binada sundurmalarda sorun var. Su gideri yok. Evin içindeki tüm tesisat bozuk. Müteahhit geçici kabulün ardından ne binaların içine ne de dışına bir çivi çakmış değil. Kendisini göremiyoruz. Bu sorunları valilik çözerse insanların mağduriyeti giderilmiş olur. Arıtma sisteminin bozuk olması nedeniyle kanalizasyon dışarıya akıyor. Bir haftadan bu yana insanlar baş dönmesi, mide bulantısı gibi şikayetler nedeniyle hastaneye gidiyor. Bizim tek amacımız burada insanca yaşamak. Yaşadığımız bu sıkıntıların valilik tarafından bir an önce çözüme kavuşturulmasını bekliyoruz.

 Çevre düzenlemesinin yapılmadığı TOKİ’lerde okul ve spor salonu yapılması düşünülen binanın hali de içler acısı.

toki_ic1-004.jpg

toki_ic2.jpg

toki_ic3.jpg