TGD açıklamasında tutuklananın aslında basın özgürlüğü olduğu vurguladı.

Tunceli Gazeteciler Derneği Yönetim Kurulu tarafından Gazeteci Can Dündar ve Erdem Gül’ün yaptıkları haberler nedeniyle tutuklanmalarına ilişkin yapılan yazılı açıklamada “Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül'ün tutuklanması sadece ülkemizde değil uluslararası alanda da büyük tepkiyle karşılanmıştır. Dünyanın en büyük Barolarından olan İstanbul Barosu Yönetim Kurulu tarafından yapılan açıklamada tutuklama kararına “pes diyoruz pes” şeklindeki açıklamadan da anlaşılacağı üzere tutuklama kararı hukuka da açıkça aykırıdır.

Meslektaşlarımız Can Dündar ve Erdem Gül, gazetecilik faaliyetleri nedeniyle tutuklanmışlardır. Ülkemizde gazetecilerin mesleki faaliyetleri nedeniyle tutuklanmaları basın ve ifade özgürlüğüyle de çelişmektedir. Daha önce de düşülen bu yanlış uygulama, Türkiye’nin basın ve ifade özgürlüğü anlamında uluslararası camiadaki itibarını iyice zedelemektedir.  Demokrasilerde esas olan; düşüncelerinden ötürü suçlanan yazar, çizer ve gazetecilerin adil ve bağımsız bir hukuk sisteminde tutuksuz yargılanmalarıdır. Yayınlanan bir haber, fotoğraf, yorum ya da her türlü yazının suç içerip içermediği ancak adaletli bir yargılama sonunda anlaşılabilir. Ancak bu tutuklama ne yazık ki, önyargılı bir öç alma yaklaşımı ve peşin peşin cezalandırma yaptırımı olmaktadır” denildi.

Dündar ve Gül’ün tutuklanmasının basın ve ifade özgürlüğüne bir darbe daha vurulması anlamına geldiğinin belirtildiği TGD açıklamasında, “Bizler Tunceli Gazeteciler Derneği olarak bundan önce olduğu gibi bundan sonra da basın ve ifade özgürlüğünün savunulmasında üzerimize düşen her sorumluluğu yerine getirmeye devam edeceğiz” ifadelerine yer verildi.