Pertek İlçesi’nde gerçekleşen projelerle ilgili bilgi almak için Pertek Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğünü ziyaret eden Vali Güner ve beraberindekilere SODES tarafından desteklenen “Kadınlar Pertek’i Sarımsaklıyor” projesi hakkında bilgi verildi. Vali Güner ziyarette kadın çiftçilerle de görüştü.

Burada bir açıklama yapan Vali Güner,  Munzur sarımsağının İlin marka ürünü olduğunu bu sebeple ülke çapında hak ettiği değeri bulabilmesi için üretiminin hızla yaygınlaştırılıp tanıtımının gerçekleştirilmesini sağlayacak çalışmalar yapılacağını, İlde yetişen Munzur Sarımsağı yetiştiriciliğinin kırsal kesimde yaşayan vatandaşlar için karlı bir üretim şekli olacağını bu sayede kırsal kesimde yaşayan vatandaşların refah seviyelerinin yükselmesini sağlayacağını söyledi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Orhan Kaya ise yaptığı konuşmada, “ Müdürlüğümüz tarafından hazırlanan ve Kalkınma Bakanlığı Sosyal Destek Programına(SODES) sunulan 76.430 TL’lik projemiz ile 20 kadın çiftçimize hem teorik eğitim hem de pratik eğitim verilerek tarla şartlarında üretiminin sağlanmasını amaçlamaktayız. Son yıllarda doğal ortamında bilinçsizce toplanmasıyla yok olmayla yüz yüze kalan Munzur Sarımsağının İl Müdürlüğümüz olarak patentini alarak markalaştırdık. Müdürlüğümüz olarak Munzur sarımsağının üretiminin arttırılması, yaygınlaştırılması, tanıtımının yapılması ve sofralık tüketim dışında gıda, kozmetik ve tıp sanayinde kullanılabilirliğinin belirlenmesi amacıyla 2014-2018 yılları Munzur Sarımsağı Eylem planını hazırlayarak proje çalışmalarına başladık” dedi.

tarim_ic-001.jpg

Halk Eğitim Merkezinin ardından Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü bahçesinde yer alan Makine-Ekipman Parkını gezen Vali Güner ve beraberindekilere makine ve ekipmanlar hakkında bilgi aldı.

Vali Güner,  “Makine ve ekipmana sahip olmayan maddi olanakları yetersiz olan çiftçilerimiz bu makine ve ekipmanları çok uygun fiyatlarla kiralayarak kullanabileceklerdir. Bu sayede modern tarımın gerekliliği olan mekanizasyon sağlanarak ilçede tarımın gelişmesine katkı sağlanacaktır” dedi.

İl Müdürü Orhan Kaya ise; “Köye Dönüş ve Rehabilitasyon Projesi Kapsamında 75.000 TL’lik bütçe ile 1 adet mısır silaj makinesi, 1 adet pnömatik mibzer,1 adet seyyar selektör, 1 adet el traktörü(çapa makinesi, ilaçlama tankı ve römorku dâhil), 1 adet bahçe pülverizatörü,1 adet sırt motoru, 1 adet ot biçme makinesi, 1 adet motorlu tırpan ve 1 adette çim biçme makinesi alınmıştır. Kurulan makine-ekipman parkının çiftçilerimizin mekanizasyon ihtiyaçlarının giderilmesine çok önemli katkılar sunacağına inanıyorum” şeklinde konuştu.