Tunceli'nin Pülümür İlçesi'ne 3 kilometre uzaklıkta Pülümür Çayı üzerinde bulunan ve Selçuklular döneminde yapıldığı düşünülen tarihi Hanım Köprüsü, Erzurum Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlüğü tarafından 2011 yılında tescilli tarihi varlık olarak ilan edildi.

Tarihi köprünün restorasyonuyla ilgili Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü yaklaşık maliyet çıkararak, Elazığ Karayolları Bölge Müdürlüğüne iletirken köprü, bu günlerde kaçak define arayanların hedefinde.

kopru_ic.20131011183139.jpg

Köprünün taşları arasında define bulunduğunu düşünen define avcıları, son zamanlarda özellikle geceleri köprünün taşlarını tahrip ederek define aramaya başladı.

Civarda oturan vatandaşlar, köprüye zarar vermek isteyen define avcılarıyla kendilerinin uğraştığını belirterek yetkililerden yardım istiyor.

 Tarihi köprüyü adeta uyumayarak koruduklarını belirten vatandaşlar, tarihi ipek yolu üzerinde bulunan köprünün bir an önce restore edilerek ciddi koruma altına alınmasını beklediklerini ifade ediyor.

Hanım Köprüsü'ne ilişkin kaynaklarda yer alan bilgiler şöyle:

Hanım Köprüsü (Pülümür) Tunceli ili Pülümür ilçe merkezine 3 kilometre uzaklıkta, Pülümür Çayı üzerinde bulunan bu köprünün kitabesi günümüze gelememiş, kaynaklarda da yeterli bilgiye rastlanmamıştır Bu nedenle de ne zaman ve kimin tarafından yaptırıldığı bilinmemektedir

Bu köprü ile ilgili bir söylence bulunmaktadır Bu söylenceye göre; Pülümür Çayı üzerinde bir hanım tarafından bir su kemeri yapılması istenmiş, kemer ve yanındaki köprünün yapımı için bir taşçı ustası görevlendirilmiştir Bir de şart koşmuştur Köprünün yapımında kullanılacak taşlar Tercan’dan getirilecek ve taşlar ne bir eksik, ne de bir fazla olacaktır Bu şekilde eksiksiz tamamlandığında usta ile evleneceğini, aksi halde de ustanın boynunu vurduracağını söylemiştir Taşçı ustası belirlediği sayıdaki taşları eksik ve fazla olmadan köprüyü tamamlamış ve hanımla da evlenmiştir.

Köprü moloz taştan ve tek gözlü olarak yapılmıştır Köprü yakınında kaleye su taşımak için bir çıkış yolu bulunmaktadır Günümüzde harap durumdadır.