Pülümür’ün Kırkmeşe köyüne bağlı yüksek rakımlı yaylalarda 5 ay konaklayan yaylacılar hava sıcaklıklarının düşmesiyle, hayvan taşıma kamyonlarına koyunlarını yükleyerek köylerine dönmek için yola çıkıyor.

HABER: SERHAT OZAN YILDIRIM

""

Yayla hayatının zorluklarından bahseden Güzel Gündoğdu adlı sürü sahibi “ Haziran başlarında yaylaya geliyoruz, ekimin ortalarında ise köyümüze geri dönüyoruz. Yaylalarda yaşamak güzel fakat güzellikleri kadar zorlukları da var. Yayla fiyatları yüksek olması, yaylalarda içme suyu ve elektrik olmaması başlıca sorunlarımız. Ürünümüz pare etmediği için sıkıntı çekiyoruz. Hayat şartları zor, çoban ücretleri yüksek” şeklinde konuştu.

img_4561.jpg

Yükselen mazot fiyatlarının bile kendilerini etkilediğini söyleyen Özer Gündoğdu ”Çemişgezek ilçesinden Pülümür yaylalarına geldik. Emeğimizin karşılığını istediğimiz gibi alamıyoruz. Koyunları taşımacılık sistemi ile getirip götürüyoruz. Bu sefer de mazot fiyatından dolayı maddi sıkıntı çekiyoruz.  Çoban ücretleri 7 bin lirayı buluyor. Taze peynir yapıyoruz. Yaptığımız peynirleri de şirketlere veriyoruz. Üreticiden tüketiciye götürme imkanımız yok. Bu işin tüccarları 12 liraya bizden peynir alıyor, 35 liraya marketlere satıyor. Tarım bakanlığı bu konuda bir düzenleme yapabilir. Ülkenin kalkınması için çiftçilik ve hayvancılık ön plandadır” diye konuştu.

img_4570.jpg

Hayvan yetiştiricisi Ali Metin Yaylalarda ulaşım sıkıntısını vurgulayarak ” Hengirvan, Sulak, Buyer Baba, Demir Kapı ve tekne yaylalarına kadar gittik. Fakat gittiğimiz yaylalara ekmek getirecek ne bir kişi nede yol var. Her şey masraf ama bizde bir şekilde ayakta kalmaya çalışıyoruz “ diyor.

img_4552-2.jpg

img_4600.jpg

img_4541.jpg

img_4532.jpg