İnsan Hakları Derneği (İHD) Dersim Şubesi, geçen yıl 24 Kasım'da Edirne 54. Mekanize Piyade Tugayı'nda askerlik yaparken kışla içinde meydana geldiği iddia edilen "kaza" sonucu yaşamını yitiren Mahsun Yap için Sanat Sokağı’nda bir araya gelerek Seyid Rıza Meydanı’na yürüyüş gerçekleştirdi. “Mahsun Yap’ı unutmadık, unutturmayacağız, kışlalarda asker ölümleri araştırılsın” yazılı pankartın açıldığı yürüyüşe, Yap’ın ailesinin aynı sıra DBP Dersim İl yöneticileri ve yurttaşlar katıldı. Basın açıklamasının öncesinde konuşan Yap’ın ablası Rojda Yap, kardeşinin birinci ölüm yıl dönümü olduğunu söyleyerek, askeri kışlada kaza olarak gösterilerek yaşamını yitiren kardeşinin faillerinin bulunmasını istedi. Kardeşi Yap’ın arkadaşlarına seslenen abla Yap, “Lütfen elininiz vicdanınıza koyun bize yardımcı olun” dedi.

 

Ardından basın açıklamasını okuyan İHD Başkanı Gürbüz Sönmez, Türkiye’de şüpheli asker intiharları ve kazaları sonucunda yaşamını yitiren askerlerle ilgili durumun çeşitli sebepleri olduğunu belirterek, “Türkiye’de vicdani ret hakkının tanınmamış olmasıdır, vicdani ret hakkı bir an önce tanınmalı, askerliği kişiliğine aykırı gören kişilere vicdani ret hakkı tanınmalıdır” diye konuştu.

 

Türkiye’de askerlerin intiharlarının kader olmadığını kaydeden Sönmez, siyasal iktidarların evladını yitiren ailelerin çığlıklarını duyması ve bir an önce tedbirlerin alınması gerektiğini söyledi.

 

Sönmez, “İHD, mağdur aileler ile birlikte bu alanda sonuç alıncaya kadar mücadelesini ve çalışmalarını kampanyalar biçiminde sürdürecektir. İHD olarak ailelerin açtığı davaları izleyip kamuoyunun ilgisini çekmeye devam edeceğiz” dedi.

yap_ic.jpg

 

yap_ic1.jpg