Dersim’in Mazgirt İlçesi Akpazar Beldesi’ne bağlı 6 köyün sulu tarım yapmasını sağlayacak olan Akpazar Sulama Projesi’nde sona yaklaşıldı. 2016 yılı sulama sezonuna yetiştirilmesi planlanan proje sayesinde 16 bin 370 dekarlık alanda sulu tarım yapılabilecek.

Proje kapsamında Dersim-Elazığ sınırında Peri Suyu üzerinden yapımın tamamlanan Tatar Barajı’ndan pompalarla alınacak olan su, buradan düzenleme deposuna ardından da sulama sistemine aktarılacak.

Ana boru hattı 13 bin 825 metre ana boru hattı, 37 bin 588 metre yedek ve tersiyer hattı bulunan sulama projesinin testleri de yapılmaya başlandı.

sulama_ic-001.jpgProje hakkında bilgi veren Devlet Su İşleri (DSİ) 93. Şube Müdürü Şahin Atik, “Şu anda Akpazar sulamasının birinci kademesini yapıyoruz. Bundan sonra halkın sulamaya olan talebi ve sulama verimi göz önünde bulundurularak ikinci kademeyi de tekrar programa alacağız. Birinci kademinin suyunu iki pompayla saniyede 8-10 litre ile havuza basılıyor. Su buradan da kapalı sulama sistemine alınıyor. Bu projeyle 6 köyün 16 bin 370 dekar tarım arazisi sulanacak. Projenin bedeli 25 milyon TL civarında” dedi.

Projeyi bu sene bitirmeyi planladıklarını ancak bazı sıkıntılardan dolayı 2016 yılının sulama sezonunda bitireceklerini ifade eden Atik, “DSİ bütün sulama projelerini sahipleniyor. Bu proje kapsamında köylüler ve belediyenin sulama kooperatifi kurmaları gerekiyor. İlgili köy muhtarları ve belediye kooperatif kurulması konusunda Tarım Müdürlüğünün öncülüğünde çalışma başladı. Kooperatifte görevlendirilecek kişileri sisteme alışmaları için şimdiden çalıştırmaya başladık. Sonrasında birlikte bunun çalışmasını yapacağız. DSİ arıza, bakım-onarım konularında yardımcı olacak” diye konuştu.

Tunceli’de sulama alanlarının az olduğuna vurgu yapan DSİ 93. Şube Müdürü Şahin Atik, “Burası büyük bir alan ve Keban Baraj Gölü’ne yakın. Kodun da uygun olmasıyla sahil kesimindeki bütün arazilerin sulanması söz konusu. Burada seralar kurulabilir. Bütün bitkiler yetiştirilebilir. Tunceli’nin coğrafyasından ötürü sulama alanı az. Proje bu anlamda büyük bir şans” şeklinde konuştu.

sulama_ic1.jpg