Nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya bulunan Sansargiller familyasından olan su samuru Dersim’de Peri Çayı’nda balık yerden Hüseyin Narin isimli vatandaş tarafından görüntülendi.

Mazgirt İlçesi’nde bulunan Bağın Kaplıcalarında amatör kamerayla çekilen görüntülerde su samurunun sık sık çay sularına dalarak yakaladığı balıkları kayalıklarda yediği görülüyor.

Mazgirt İlçesi’nde bulunan Bağın Kaplıcası’nda işletme müdürü olarak çalışan ve su samurunu görüntüleyen Hüseyin Narin, “Su samurunu Mazgirt İlçesi’ne bağlı Bağın Köyü’nde çektim. Buradaki kaplıcaya yoğunlukla Yaz mevsimi olmak üzere gelen misafirlerimiz bir yandan termalde yüzerken, havuzlarda şifa ararken dağ keçileri, karaleylek, vaşak, kurt, ayı, su samuru gibi hayvanları da izleme şansı yakalıyorlar. Bu hayvanların yanı sıra su samurunu görmek isteyen doğaseverleri hem şifalı sulardan yararlanmaya hem de yaban hayatını görmeye davet ediyoruz” dedi.

su-samuru_ic-001.jpgDoğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürü Ali Haydar Gürsönmez, zaman zaman Munzur Çayı ile Ovacık İlçesi yakınlarında su samurunun vatandaşlar tarafından görüldüğünü belirterek, “Bakanlığımızın ulusal biyolojik çeşitlilik envanter ve izleme projesi kapsamında Tunceli İlinin karasal ve iç su ekosistem ve biyolojik çeşitlilik izleme projesinin sonuç raporu ortaya çıktı. Buna göre memeli uzmanının izlenecek 8 memeli türün ilk sırasında su samuru yer alıyor” diye konuştu.

Su samurunun neslinin tükenme tehlikesi altında bulunduğunu dile getiren Gürsönmez, “Su samurunun ilimizde sıkça görülmesi bizim için güzel bir olay. Bu anlamda kendimizi şanslı görüyoruz” şeklinde konuştu.