İşte SOS Munzur’un o değerlendirmesi:

Dersim, Biyolojik ve Kültürel Envanter Çalıştayı 28-31 Mayıs tarihleri arasında Dersim’de yapıldı. Barajlar, HES'ler ve maden aramalarıyla çok büyük tehlike altındaki, Dersim coğrafyasındaki sorunlara karşı, bilimsel disiplinlerin ve geleneksel kültür aktarıcılarının, sunumlar yaptıkları çok önemli bir çalıştayı geride bıraktık.

Böylesine kapsamlı bir çalıştay, çok uzun zamandır bizlerin gündemindeydi, çalıştayı yaptıktan sonra şunu fark ettik, ne yazık ki çok geç kalmışız.

Hayatta keşkelere sığınmak gibi bir durumun içine 15 yıllık çalışmalarımız içinde girmedik şimdide girmek istemiyoruz. Uzun yıllar içinde gelin beraber, başka yolları deneyelim, çünkü başka alternatiflerde var diye o kadar çok çağrıda bulunduk ki, hep görmezden gelindi.

sos_ic-001.jpgTamda bu bağlamda Dersim doğası ve kültürü adına yola çıkanlara bir kez daha seslenmek istiyoruz.

Daha ne kadar sorunlarımızı bilimsel disiplinlerden kaçıracağız, daha ne kadar Dersim adına geceler, piknikler, festivaller vs. yapacağız, yok mudur sorunlarımızı çözüme götürecek başka alternatifler.

Bize göre var, hem de çok basit yöntemlerle başarabiliriz ama anlatamıyoruz. Bilim çok net şeyler söylüyor, dinleyen yok, kültür aktarıcıları kaybolmak üzere olan, son ipuçlarını bütün çabalarıyla haykırıyorlar, ilgilenen yok. Ne bilime inanıyoruz ne de binlerce yıldan beridir gelen geleneğin çığlığına. Durum böyle olunca da popülizmin batağından kurtulamıyoruz.

Çalıştay gerçekten bizler açısından çok verimli ve beklentilerimizin çok üzerinde gerçekleşti, sadece Dersimlilerin sorunlara bakışları ve çözüm önerileri konularında eksikliler oldu, buda bizler için sürpriz olmadı.

Çalıştayı düzenlediğimiz zaman, TSO’nun açmış olduğu banka hesap numarası vardı, imece usulü yapmak istedik, hesap numarasına katkıda bulunacakların katkıları ile birlikte, kamuoyuna gelir ve gideri açıklayacağımızı belirttik. Hesap numarasına katkıda bulunulmadığı için bütün maliyeti S.O.S. Munzur olarak bizler karşıladık.

Çalıştayda, hocalarımız ve kültür aktarıcıları, çok önemli verileri ve tecrübeyi önümüze koydular. Çalıştayı yaparak birinci amacımızı gerçekleştirdik şimdi ise çalıştay kitapçığını çıkarıp, çok önemli verileri derli toplu kamuoyuna sunmak istiyoruz..

Çalıştayda sunum yapan çok değerli hocalarımıza ve kültür aktarıcılarına, TSO Başkanı Yusuf Cengiz’e, TSO yöneticilerine ve çalışanlarına, TSO genel sekreteri Veli Güngörmüş’e, Tunceli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ubeyde İpek’e, Tunceli Üniversitesi Genel Sekreteri Sedat Ayden’e, Tunceli Milli Parklar ve Doğa Koruma Müdürü Ali Haydar Gürsönmez’e, Murat Özel’e, Kemal Güneşli’ye, Ali Aksoylu’ya, Rıza Akdağ’a, Hüseyin Işık’a, Metin Can’a, Ali Doğan’a, Has Otel’in işletmecisi Murat Kaya’ya, Müslüm Yıldız’a, Doğa Derneği üyelerine ve Burhan Gündoğan’a, Seyhan Yürek’e, Ali Uçan’a, Özgür Dersim Gazetesi’ne, gazeteci Ercan Topaç’a ve katkı sunan herkese sonsuz teşekkürler ediyoruz.