Grand Şaroğlu Hotel’de düzenlenen toplantıya, SODEM Yönetim Kurulu Başkanı M. Tunç Soyer’in yanı sıra CHP İl Başkanı Hüseyin Zeytin ile partililer katıldı.

Toplantıda konuşan CHP İl Başkanı Hüseyin Zeytin, SODEM ile bundan böyle proje bazında çalışmalar yürüteceklerini belirterek, “Deyim yerindeyse bundan sonra gittiğimiz yerlere pirinç götürmeyeceğiz; insanlara pirinç ekmeyi öğreteceğiz. Sayın Başkanla ilçeleri gezerek üretimle ilgili ne yapabiliriz konusunu değerlendirdik. Amacımız kısa, orta ve uzun vadeli üretimle ilgili çalışmalar yapmak” dedi.

Zeytin’in ardından konuşan Sosyal Demokrat Belediyeler Derneği (SODEM) Yönetim Kurulu Başkanı ve Seferihisar Belediye Başkanı M. Tunç Soyer, SODEM’i 5 yıl önce kurduklarını belirterek, “Uzun süre Avrupa Birliği nezdinde sosyal demokrat belediyecilik bakış açısını anlatmaya gayret ettik. Türkiye’nin sadece AKP’nin gördüğü perspektiften ibaret olmadığını anlatmaya; göstermeye gayret ettik. Sosyal demokrat belediyeler arasındaki dayanışmayı ön plana çıkarmaya çalıştık. Türkiye’de 234 CHP’li belediye var. Bunlar arasında bir ortak dil, ortak hedef olmadığı için belediyelerin yaptıkları kendi sınırları içinde kalıyordu. Oysa biz sosyal demokrat belediyecilik diye bir anlayışın bir çok ülkede siyasal partileri iktidara taşıdığını biliyoruz. Öncelikle bir dayanışma zemini oluşturmamız gerektiğine inandık ve çalışmamıza Tunceli’den başladık. İşin özeti şu, Türkiye’de bir taraftan repo yapan, parasını nereye harcayacağını bilmeyen belediyeler var. Öbür tarafta itfaiye aracına dahi muhtaç belediyeler var.

 

zeytin_ic.jpgBunların ikisi de CHP’li. Biz öncelikle CHP’li belediyeler arasındaki bu dengesizliğin ortadan kaldırılması gerektiğine karar verdik. Öyle dayanışma zemini oluşturalım ki kaynaklar ihtiyacı olan belediyeler arasında dayanışmaya vesile olsun. Tunceli, çok ağır bedeller ödemiş bir kent. Demokrat kimliğiyle, olağanüstü zengin tarihsel, kültürel birikimiyle farklılıkların bir arada yaşadığı bir kent. Bu kimliği dolayısıyla tarih boyunca çok ağır bedeller ödemiş. Biz istiyoruz ki bu bedellerin bir kısmının karışlığı olacak bir belediyecilik oluşturalım. Burada 4 CHP’li belediye var. Her biri bazı CHP’li belediyelerin bir mahallesi büyüklüğünde olan bu yerlere kaynak aktarılmasıyla daha iyi belediyecilik yapılabilir. Bütün bunların yanı sıra burada yaşayan insanları istihdama teşvik edecek, onların yaşam kalitelerini arttıracak projeler hayata geçirilebilir. Bu anlamda SODEM’in kaynakları ve gücü yeterlidir” dedi.

Kentteki belediyelerin temel ihtiyaçlarının ortak olduğunu kaydeden Soyer, kent gezisinde aldığı not ve edindiği izlenimleri, SODEM Yönetim Kurulu Toplantısında diğer üyelerle de paylaşacağını sözlerine ekledi.