İnsan ve hayvan siluetlerinin insan elinden çıktığına inandığını belirten Es, tescillenmeleri amacıyla da girişimlerde bulundu.

Dersim’in Pülümür İlçesi’nde doğan Ali Es, 1973 yılında göçmen olarak Almanya’ya gitti ve burada Alman vatandaşı oldu. Gurbetçi Es, her yıl düzenli olarak memleketine gelmeyi de ihmal etmedi. En son 2008 yılında memleketi siluet_ic.jpgDersim’e gelen Es’in dikkatini kayada bulunan bir insan silueti çekti. Bu ayrıntının ardından Es, 6 yıl boyunca Pülümür ve Munzur Vadisi’ndeki kayalarda bulunan siluetleri fotoğraflayarak kayıt altına alındı. Bölgede inceleme yapılmasını isteyen Ali Es, bu talebini gerek valilik gerekse de Kültür ve Turizm Bakanlığı’na da dilekçe ile iletti. Es’in en büyük iddiası ise; vadilerdeki heykellerin adı Kuran-ı Kerim’de de geçen Semud Kavmi tarafından yapıldığı yönünde.

40 yıldır Almanya’da yaşadığını belirten Ali Es, “2008 yılından beri bu merak beni sardı. Pülümür İlçesi’nde Arap Kızı’nın büyük bir heykel olduğuna kanaat getirip dikkatimi kayalara çevirdim. Tüm Dersim bölgesindeki vadilerde ve dağlarda insan elinden çıkmış siluetler tespit ettim. Çektiğim resimlerle kaymakamlığa müracaat ettim. Kaymakamlık durumu valiliğe intikal ettirdi. Valilik ve il kültür müdürlüğü Kültür ve Turizm Bakanlığına yazı yazdı ve onlar da kabullendiler. Gerekli mercilerden isteğim ülkemiz ve ilimiz için büyük bir turizm potansiyeli taşıyan bu heykellerin tescil edilmesi. Bu heykellerin Semud kavmi tarafından yapıldığını düşünüyorum. Tüm vadi hep işlem görmüş halde. Bunların tescillenmesini istiyorum bakanlığına kadar da müracaatlarım var. Dünyanın en büyük kayadan işlenmiş heykelleri Dersim’dedir. Krallar vadisi Dersim’dedir. Burada aslan heykelleri, ayı, hayvan heykelleri mevcut” dedi.

siluet_ic1.jpg