Sanat Sokağı’nda “İnsanlık Onuru Kobane’de Direniyor, Sessiz Kalma” pankartı açan Dersim Yerel Sanatçılar İnsiyatifi üyeleri ve çok sayıda yurttaş buradan alkış ve sloganlarla Seyit Rıza Meydanı’na kadar yürüdü.

Burada Zazaca Şengal, Mahmur ve Kobane Halkı ile dayanışma çağrısında bulunan Yerel Sanatçı Mazlum Büyüktaş’ın ardından Yerel Sanatçılardan Hüseyin Yıldırım da ortak açıklama metnini okudu.

Yıldırım açıklamasında şunları kaydetti: “Kendindeki karanlığı hep olağan ve olması gereken olarak algılayan aydınlığı farklılaştıran egemenler yüzyıllar boyunca dünyada özelde de bölgemiz kadim Mezopotamya’ya kan kusturdular. Sürgün yollarında ölümü, yersizlik, yurtsuzluğu kader olarak belletip klamlarımıza, şiirlerimize; tuallerimize acıyı nakşettiler.

Kerbela’dan Dersim’e ve daha nice yaşanmışlıklarla klamlarımıza, şiirlerimize, tuallerimize sürgün, katliam ve acılar egemen oldu.

Ve bugün Şengal’de Mahmur’da Kobane’de halkımızın hiç bitmeyen acılarına yenileri katılmaya çalışılıyor.

sanatcilar_ic-001.jpg

Mezopotamya’nın kadim halklarına yönelik gerçekleştirilen katliamlara bugün de IŞİD adı altında toplama bir çete ile devam edilmektedir.

Bölgedeki hegemonik güçlerce de desteklenen IŞİD çetesine karşı dünya kamuoyundaki sessizlik de bir destek mahiyetindedir.

Mezopotamya’nın mazlum halkları üzerinde yaratılmaya çalışılan karanlığın gericiliğin çetevari örgütlenmesi olan IŞİD belasına karşın Kürt Halkının kahramanca direnişi ile Şengal’de Mahmur’da ve bugün Kobane’de destan yaratılmaktadır. Binlerce yıllık tarihsel bir direniş geleneğine sahip olan Kürtler bugün de kendi öz kazanımlarını özgürlüklerini koruma adına tüm kuşatılmışlığa yalıtılmışlığa rağmen direniyor, sessizleşen dünyaya insanlık dersi veriyor. Bizler de bu sessizliği onların utançlarında boğarak lanetliyoruz.

Kerbela’nın Dersim’in ve daha nice acıların izleri hala bu kadar taze iken yeni acılara geçit vermeyelim.

sanatcilar_ic1.jpg

Klamlarımızın tınısına egemen olan acıya tuallerimize nakşedilen sürgün ve katliamlara yenilerinin eklenmesine izin vermeyelim. Klamlarımıza, şiirlerimize, tuallerimize geçmişlerin sırtlarında taşıyıp sınıra bakarak geleceği kurmaya gidenlerin yazdığı destanlar egemen olsun.

Bugün kalbimiz Rojava’da Kobane’de atıyor. Tüm klamlarımız Rojava’ya akıyor.

Dersimli sanatçılar olarak halkımızla birlikte bu güçlü direnişten payımızı alarak sanatın, insanın vicdanı olduğunun bilinci ile tüm vicdan sahibi insanları bu katliamlara dur demeye çağırıyoruz.”