Vatandaşlar seçim barajının da mutlaka düşürülmesi gerektiğini ifade etti.

7 Haziran tarihinde yapılan milletvekilliği genel seçimlerinden Halkların Demokratik Partisi (HDP)’nin iki milletvekili çıkardığı Dersim’de sivil toplum örgütü temsilcileri ile vatandaşlar sonuçları değerlendirdi.

Sonuçlara ilişkin açıklama yapan Dersim Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Yusuf Cengiz, “7 Haziran’da Türkiye ve bölge halkı kararını verdi. Hayırlı olsun diyorum. HDP’nin barajı aşması önemli bir sorundu. Seçim öncesinde başbakan ve başbakan yardımcısıyla yaptığımız görüşmelerde seçim barajının düşürülmesi gerektiğini ve HDP’nin barajı aşması gerektiğini söylemiştik. Oda olarak barış sürecini destekliyoruz. Barış sürecinin seçim sonrasında da devam etmesi konusunda taleplerimiz var. Türkiye bir kaosa sürüklenmeden barış sürecinin devam etmesi konusunda tüm siyasi partilerin sorumluluk duyarak bu süreci devam ettirmesi gerekiyor” dedi.

secim_ic-004.jpgSeçim sürecinde liderlerin gerginlik üzerine kurdukları politikaların koalisyonu zorlaştırdığını belirten Cengiz, “Böyle olunca ittifak, koalisyon yapmak zorlaştı. Tüm bunlara rağmen ülkenin kaosa sürüklenmesini, Suriye, Irak gibi olmasını istemiyoruz. Herkes sağduyulu davransın. Barış sürecini ve bölge halkının demokratik taleplerine cevap verecek bir koalisyon kurulsun” diye konuştu.

Munzur Adrenalin ve Doğa Sporları Kulübü (MADOSK) Başkanı Nazım Arslan, HDP’nin Dersim’den iki vekilin ikisini de aldığını kaydederek, “Türkiye genelinde de olması gereken sonuçlar var. Sadece şunu kabul etmiyorum. Emanet oy kavramını kabul etmiyorum. Çünkü böyle bir oyun varlığına inanmıyorum. Bu HDP’nin kendi oyu. Türkiye sosyalist hareketinin de bu konuda üzerine düşeni yaptığına inanıyorum” şeklinde konuştu.

İsmail Tuncer isimli vatandaş, seçim sonuçlarının olması gerektiği gibi gerçekleştiğini ve bundan sonraki beklentilerinin demokrasi olduğunu söyledi.

Koalisyon kurma ihtimali kalmadığını ve yeniden genel seçim olacağını belirten Yaşar Ataş isimli vatandaş, seçim barajının sıfıra indirilerek herkesin Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde temsil edilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Muharrem Akagündüz isimli vatandaş da barajın sıfıra indirilmesi gerektiğini dile getirerek, “Her partinin mecliste milletvekili olsun. Bundan sonraki hükümetin atacağı ilk adım barış süreci. Barış sürecini ele almaları lazım. Seçimden önce de değerlendirilebilirdi ancak seçim sonrasına kaldı. Artık top Ak Parti’nin elinde. İstiyoruz ki barış bir an önce sağlansın” dedi.