Sarısaltık Eğitim ve Kültür Vakfı tarafından Avcılar Barış Manço Kültür Merkezi'nde düzenlenen "Horasan'dan Anadolu'ya, Anadolu'dan Balkanlara Sarısaltık" konulu Panele şu sözler damga vurdu: Emre Sarısaltıkoğlu: “Günümüz çatışmalı ortamında Sarısaltık gibi Erenlerin birlik mesajlarına ihtiyaç var.”

Handan Toprak: “Günümüze ışık saçan Sarısaltık insanı yaşatmak üzerine kurulu bir felsefedir.”

Prof. Dr. Şükrü Akalın: “Romanya'da Hrıstiyanlar ile Müslümanlar Sarısaltık türbesini beraber ziyaret ediyor.”

 Prof. Dr. Necati Demir: “Karadeniz dahil tüm Anadolu'da bilinen büyük bir tarihi değer olan Sarısaltık yaşamıyla adeta mucizeler yaratmıştır.”

Yazar Veli Saltık: “Balkanlarda da her yerde de Sarısaltık sevgisi halen canlıdır.”

Tarihçi Yazar Ali Kaya: “Sarısaltık felsefesi günümüz sorunlarına çözüm üretebilecek güçtedir.”

3 ay önce kurulan ve Başkanlığını Ünlü Ozan Emre Saltık’ın (Sarısaltıkoğlu) yaptığı Sarısaltık Vakfı ilk Paneli'ni Avcılar’da gerçekleştirdi.

Sarısaltık Eğitim ve Kültür Vakfı tarafından Avcılar Barış Manço Kültür Merkezi'nde düzenlenen "Horasan'dan Anadolu'ya, Anadolu'dan Balkanlara Sarısaltık" konulu panel Ali Yücel’in modaratörlüğünde gerçekleşti.

Panelde, Saltukname'yi günümüz Türkçesine kazandıran eski Türk Dili Kurumu Başkanı Prof. Dr. Şükrü Akalın, Prof. Dr. Necati Demir, Araştırmacı Yazar Veli Saltık, Tarih Araştırmacısı Yazar Ali Kaya Panelistler olarak Sarısaltık ve Felsefesini anlattı.

sarisaltik_ic-001.jpgPanele; İstanbul Vali Yardımcısı Osman Ateş, CHP Milletvekili Opr. Dr. Ali Şeker, Avcılar Belediye Başkanı Handan Toprak, Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün, Alevi Kültür Dernekleri Genel Sekreteri Belkıs Izgın, CHP İBB Meclis Grubu Başkan Vekili Ertuğrul Gülsever ve CHP’li Meclis Üyeleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Sarısaltık Eğitim ve Kültür Vakfı Başkanı Emre Sarısaltıkoğlu, Yönetim Kurulu Üyeleri; Naki Evsen, Celal Kılıçaslan, Av. Umut Mete, İbrahim Soylu, Kemal Saltık konuklarla tek tek ilgilenerek katılımcılara teşekkür etti.

Emre Sarısaltıkoğlu: “Günümüz çatışmalı ortamında Sarısaltık gibi Erenlerin birlik mesajlarına ihtiyaç var.”

Panelin açılış konuşmasını yapan Sarısaltık Vakfı Başkanı Emre Sarısaltıkoğlu, günümüz çatışmalı ortamında Sarısaltık gibi Erenlerin birlik mesajlarına ihtiyaç duyulduğunu vurguladı.

Sarısaltık'ın birlik, kardeşlik felsefesini anlatmak için etkinlikler düzenleyeceklerini anlatan Başkan Emre Sarısaltıkoğlu, "Sarısaltık yaşadığı dönemde efsane olmuş bir Ulu bir Pir'dir. Bizler kendimizi Sarısaltık felsefesine gönül vermiş insanlar olarak adlandırıyoruz. Vakfın kuruluş amaçlarından birisi de onun felsefesini insanlarımızla buluşturmak. Çatışmanın, kamplaşmanın artarak sorunlar ürettiği günümüzde Sarısaltık'ın birlik mesajına ihtiyacımız var" dedi.

Handan Toprak: “Günümüze ışık saçan Sarısaltık insanı yaşatmak üzerine kurulu bir felsefedir.”

Panelde konuşan Avcılar Belediye Başkanı Handan Toprak da Sarısaltık'ın insanı yaşatmak üzerine kurulu bir felsefe güttüğünü anlattı. Tarihe yön veren Ulu kişiliklerin günümüze aktarılmasına ihtiyaç duyduğunu aktaran Toprak, Sarısaltık'ın tarihten günümüze ışık saçtığını vurguladı.

Prof. Dr. Şükrü Akalın: “Romanya'da Hırıstiyanlar ile Müslümanlar Sarısaltık türbesini beraber ziyaret ediyor.”

Fatih Sultan Mehmet'in oğlu Cem Sultan'ın emriyle derlenen ve Sarısaltık hakkında çeşitli menkıbelerden (tarihi hikayeler) oluşan Saltukname'yi günümüz Türkçesine kazandıran panelist Prof. Dr. Şükrü Akalın, Saltukname ile nasıl tanıştığını anlatırken, Sarısaltık'ın Balkanlar'ın müslümanlaştırılmasında başat bir role sahip olduğunu anımsattı.

Saltukname'yi okurken, farklı bir tarihsel kişilikle karşı karşıya olduğunu anladığını ve Sarısaltık'ın Romanya dahil türbesinin bulunduğu yerleri bizzat gezdiğini söyleyen Prof. Akalın, Romanya'da Hırıstiyanlar ile müslümanların Sarısaltık türbesini ziyaret ettiklerini anımsattı.

Sarısaltık'ın Hacıbektaş Veli tarafından görevlendirmesiyle önce Sinop üzerinden Romanya'ya geçtiğini oradan tüm Balkanlar'ı müslümanlaştırdığını aktaran Prof Akalın, yapılan hesaplamalara göre 1210'larda yaşadığı anlaşılan ve Gazi Derviş olarak da adlandırılabilecek olan Sarısaltık'ın manevi mirasının yaşatılması gerektiğini anlattı.

Prof. Akalın, "Bu büyük mirası yaşatmak için çabalayan Sarısaltık Vakfı'nı yürükten kutluyorum" dedi. Akalın, Sarısaltık'ın bazen "Sarısaltuk"  olarak anılmasının eski Türkçenin söylem farkından kaynaklandığı bilgisini verdi.

Prof. Dr. Necati Demir: “Karadeniz dahil tüm Anadolu'da bilinen büyük bir tarihi değer olan Sarısaltık yaşamıyla adeta mucizeler yaratmıştır.”

Prof. Dr. Necati Demir de Saltukname ile tanışma hikayesini şöyle aktardı: "Gaziantep'te öğretmenlik yaptığım yıllarda bir köylü vatandaş, eski Türkçe yani Osmanlıca bir kitap vererek çevirmemi istedi. Kitabı okumaya başladığımda daha önce ilk sayfalarının eksik olduğunu bildiğim Saltukname'nin eksiksiz orijinal bir cildiyle karşı karşıya olduğumu anladım. Heyecanımı tahmin edersiniz. Hemen o günün koşullarıyla başta Kültür Bakanlığı olmak üzere ilgili yerlerle yazışarak bunu doğrulattım. Ardından da Saltukname'yi çevirdim."

Sarısaltık'ın Karadeniz dahil tüm Anadolu'da bilindiğini aktaran Prof. Demir, büyük bir tarihi değer olan Sarısaltık'ın yaşamıyla adeta mucizeler yarattığını anlattı.

Sarısaltık'ın bir çok yerde türbesinin bulunmasının O'nun aynı zamanda büyük bir veli olduğunu gösterdiğini de söyleyen Prof. Demir, "Saltukname derlenirken bir çok menkıbenin de bu esere dahil edildiğini görüyoruz. Bunu dönemin koşullarında aramak lazım. Günümüz gençlerine Saltukname'yi okumalarını öneriyorum" dedi.

Yazar Veli Saltık: “Balkanlarda da her yerde de Sarısaltık sevgisi halen canlıdır.”

Sarısaltık'ın soy ağacını çıkaran Sarı Saltuk ve Saltuklular, Alevi Türkmen tarihi gibi kitapların yazarı Veli Saltık da Sarısaltık'ın soyağacına ilişkin bilgiler verdi. Balkanlar'da yaptığı araştırmalarda Sarısaltık sevgisinin halen canlı olduğunu gözlemlediğini aktaran yazar Veli Saltık, Ulu Pir'in türbelerin onarılmasının önemine dikkat çekti.

Tarihçi Yazar Ali Kaya: “Sarısaltık felsefesi günümüz sorunlarına çözüm üretebilecek güçtedir.”

Yazar Ali Kaya da Sarısaltık felsefesinin günümüz sorunlarına çözüm üretebilecek güçte olduğunu, kardeşlik ikliminin oluşturulmasından bu tarihi kişilikten yararlanılmasının kaçınılmaz olduğuna dikkat çekti.