Futbol takımında başarısızlığın üç temel nedenleri 1. idari yönetimsel hatalar, 2. tekniksel yönetim hataları, 3. Futbolcuların oyun hatalarıdır. Bu hatalar başarısızlığın ana temelsel kaynaklardır.

YÖNETİMSEL HATALAR

1. Yönetimin en büyük hatalarından biri olarak tıpkı geçen yılda olduğu gibi, bu yılda başarısız kümeye düşecek bir takımdan şampiyonluk çıkaracak kadar iddialı birtakım yaratarak rüştünü ispatlayan teknik direktör Mehmet AK'ın gönderilmesiydi. Çünkü inancını kaybetmiş bir takımı, tekrar inançlı hale getirerek şampiyonluk havasına sokmuş bir teknik adamdır. Aynı zamanda Dersim'in sevgisini almış bir teknik adamdı. Yönetim sezon başında bu krizi iyi bir şekilde yönetememiştir.

2. Yönetim Teknik direktör Mehmet AK'tan sonra yerine getirdiği Teknik direktör Hayati Palancı'yla Şampiyonluk havasını ve inancını kazanmış bir takımı dağıtıp, Teknik Direktör Hayati Palancı'nın doğrultusunda transferler yaparak başarısızlığa adeta davetiye çıkarmıştır. Halbuki geçen yılki inançlı kadroyu koruyup, yapılacak bir kaç takviye şampiyon olunmasa bile liğin sonunda olacak bir takım olmazdı.

3. Yönetim Teknik direktör Hayati Palancı'nın kadro olarak kurduğu takımın başarısız sonuçlar alması üzerine sezon içinde görevine son verip, yerine Teknik direktör Mehmet Birinci'yi getirtmiş ise de başarısızlık yeni Teknik direktörle de devam ederek ligin dibine ve sonuna kadar gelmiştir. Halbuki yönetim teknik direktörlük düzeyinde acele etmeyerek yardımcı teknik adamlarla devam ederek duruma göre hareket ederek teknik direktör bulmalıydı. Yönetim Teknik direktörlük krizinide iyi yönetememiştir.

4. Yönetim takımın aldığı başarısız sonuçlardan sonra kamuoyunu herhangi bir açıklamalarda bulunmayarak bilgi kirliliğine neden olmuştur. En basit bir deyimle Dersimspor - Galatasaray maç biletleri konusu kamuoyunun gündemini meşgul etmesine rağmen bu konuda herhangi bir açıklamada bulunmamıştır.

5. Takımla yönetim arasında ilişkileri sağlayan aynı zamanda yapılan transferlerde büyük pay sahibi olan teknik direktörün sorumluluğu ölçüsünde Dersimspor takımının futbol şubesinin de sorumluluğu vardır. Bu nedenle takımın şube sorumlusunun varlığıyla, yokluğu tartışma konusudur.

6. Takımın Basın ve halkla ilişkilerini düzenleyen Basın sözcüsü kimdir, varlığıyla, yokluğu tartışma konusudur.

Bu nedenlerden dolayı Dersimspor takımı kurumsal kimlik özelliklerini tamamlayamamıştır. Kurumsal kimlik özelliklerini tamamlayan yapılar dağılmaya ve yenilmeye mahkumdur.

TEKNİK YÖNETİM HATALARI

Takımın kaderini belirleyen teknik yönetimlerdir. Sezon sonunda başarılı Teknik direktör Mehmet AK'tan sonra yerine getirdiği Teknik direktör Hayati Palancı, Şampiyonluk havasını ve inancını kazanmış bir takımı dağıtıp, yerine şampiyonluk kadrosu kuracağım diyerek kurduğu kadrodur.

Eğer bir teknik adam kurduğu kadroyla başarılı olamıyorsa o teknik adamın yaptığı transferler şaibeli transferlerdir. Eğer bir takımın futbol şube sorumlusu olmadığı takdirde bu tip transferler teknik heyetin inisiyatifine bırakılan transferlerdir.

Takımın başarısızlığında en büyük pay sahibi Teknik direktörler. Çünkü taktik ve stratejiyi belirleyen teknik adamlardır. Sahada oyun şekli teknik adamın kurduğu bir şekilde oynanır. Takımın başarısında olduğu gibi başarısızlığından da sorumludur.

Bir teknik adam futbolcuya inanç, sevgi ve motivasyon kazandırmamışsa o takım baştan yenilmiş takımdır.

Tıpkı geçen yıl ilk yarıda olduğu gibi Takımın geldiği nokta motivasyonunu, inancını, özgüvenini ve sevgisini kaybetmiş futbolculardan oluşmaktadır. Bu duruma gelmesinde en büyük sorumlu teknik heyettir.

Yönetim, teknik heyetle sözleşme yaparken, sözleşmeye başarı ölçüsünde kota koymak zorundadır. Başarısız olduğu takdirde kendisi istifa etmiyorsa, görevinden azledilerek gönderilmelidir.

FUTBOLCU HATALARI

Takımın bugüne kadar deplasmanda izlediğim maçlarında en başarılı bir şekilde inançlı bir şekilde mücadele eden kaleci Barış'ın başarısı konuşulmaktadır. Takım Kaleci Barış kadar inançlı olsaydı başarı kesinlikle olurdu.

Ayrıca Futbolcu anlatımlarında futbolcular arasında sevgi ortamının olmadığı söylenmekte, eğer bu doğruysa takımda başarı beklemek rüya görmekle orantılıdır.

Futbolcular Dersim'de sahaya çıktıkları zaman Dersimspor taraftarları tarafından sözlü hakaretler görmüş olmaları sebebiyle oynamaktan şikayet ettiklerini söylüyorlar,

Bu böyle olsa bile deplasmandaki tüm maçlarda Dersimspor taraftarları kendilerine ayrılan tribün bölümünü doldurarak maçın sonuna kadar en kötü tezahüratta bulunmayarak destek vermektedirler. Sonuç kötü olsa dahi takımı tribünlere çağırarak sevgi gösterilerinde bulunmaktadırlar.

Bu nedenle futbolcuların bu yöndeki eleştirileri haksız ve iyi niyetli olmayan eleştirilerdir.

Futbolcuların yönetimle ilişkilerinin iyi olmadığını belirtmişlerdir. Yönetim ile futbolcular arasında ilişkiler bozulmuşsa bu takımda başarı beklemek hayaldir.

Bir takımda yönetimle, futbolcular arasında ilişkiler bozulmuşsa, Takım dün olduğu gibi grubun en zayıf takımına bile yenilir. Kendini ligin sonunda bulur.

YÖNETİM BİR AN ÖNCE TARAFTAR GRUPLARINI DA TOPLAYARAK KAMUOYUNU RAHATLATACAK TEDBİRLERİ MUTLAKA ALMALIDIR.

TÜM ALANLARDA BAŞARILI OLAN DERSİM, BU BAŞARISIZLIK İLE LİG'İN SONUNU HAK ETMİYOR.

Kenan KANDİL