Paris’te öldürülen Sakine Cansız’ın cenazesi, dün akşam Diyarbakır’dan karayolu ile Tunceli’ye getirildi. Onlarca araçlık konvoyla getirilen Cansız’ın naaşı Cemevi’nde hazırlanan bölüme kondu.

Sabah saatlerinde Cemevi’nden aralarından Milletvekilleri Aysel Tuğluk, Emine Ayna ve Sabahat Tunceli’in de bulunduğu kadınlar tarafından omuzlara alınan Cansız’ın naaşı, kent merkezinde bulunan ve ailenin bir süre ikamet ettiği Alibaba Mahallesi’ndeki eve getirildi. Burada helallik alınmasının ardından Cansız’ın naşı kadınlar tarafından omuzlanarak yeniden Tunceli Cemevi’ne götürüldü.

cansiz_ic.20130118185332.jpg

Cemevi’nde Cansız için düzenlenen törende, BDP İl Başkanı Şerafettin Halis, Belediye Başkanı Edibe Şahin, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Kemal Bülbül, Milletvekili Levent Tüzel, BDP Grup Başkanvekili İdris Baluken birer konuşma yaptı. Konuşmalarda Sakine Cansız cinayeti lanetlenirken, olayın faillerinin bulunması çağrısı dile getirildi.

Törende konuşan Halkların Demokratik Kongresi Genel Başkanı Aysel Tuğluk, Sakine Cansız’ın Türk gladyosu ile uluslar arası gladyo tarafından, başlatılan barış sürecini sabote etmek amacıyla öldürüldüğünü dile getirdi.

Cinayetin faillerinin açığa çıkarılması gerektiğini belirten Tuğluk, üç yoldaşlarını kaybetmiş olmalarına rağmen barışta ısrarcı olduklarını söyledi.

Konuşmaların ardından Cansız için helallik istendi ve cenaze namazı kılındı.

Namazın ardından Sakine Cansız’ın naşı yine kadınlar tarafından Belediye Asri Mezarlığına kadar omuzlarda taşındı.

cansiz_ic1.jpg

Cansız’ın annesi Zeynep ile babası İsmail Cansız ile yakınlarının son derece üzgün oldukları gözlenirken, cenaze; naaşın Asri Mezarlıkta toprağa verilmesiyle sona erdi.

Tunceli’de cenaze törenine binlerce kişi katılırken, esnaflar da kepenk kapattı.