Açıklamada ayrıca Devlet Hastanesi’nde sağlık çalışanlarına yönelik uygulamalar da protesto edildi.

SES Dersim Şubesi üyeleri, Diyarbakır’ın Kulp ilçesi Toplum Sağlık Merkezi'nde Doktor Abdullah Biroğul ve Şırnak’ın Cizre ilçesinde hemşire olarak görev yapan Eyüp Ergen’in uğradıkları saldırı sonrası yaşamını yitirmesi nedeniyle basın açıklaması gerçekleştirdi.

Devlet Hastanesi bahçesinde bir araya gelen grup adına açıklamada bulunan SES Dersim Şube Başkanı Özkan Uç, meydana gelen olaylarda yaşamını yitiren Biroğul ve Ergen’e rahmet, yakınlarına ise başsağlığı diledi.

saglik_ic-004.jpgSağlık emekçilerinin birçok yerde baskı ve şiddete maruz kaldığını belirten Uç, devlet hastanesinde yöneticiler tarafından bazı çalışanlara hakaretlerde bulunulduğunu da iddia etti.

SES Dersim Şube Başkanı Özkan Uç, yaşanan sorunlara ilişkin şunları dile getirdi: “Tunceli Kamu Hastaneleri Kurumuna bu sene başında atanan yeni yöneticiler ile arkadaşlarımızın yaşadıkları sorunları ve talepleri defalarca görüştük, çözüm konusunda görüşlerimizi kendilerine sürekli ilettik. Hastanenin fiziki koşulları, ulaşılabilirliği ve asansörlerin sürekli arıza vermesi bir türlü giderilmeyen sorunların başında gelmektedir. Özellikle bodrum katta çalışan arkadaşlarımızın yaşam koşullarının uygun olmamasından kaynaklı olarak tıbbi sarf, eczane ve sterilizasyon başta olmak üzere orada çalışan arkadaşlarımızın uygun yerlere taşınması için yoğun bir çaba sergiledik, hatta kendi kazanımımız olan sendika odamızı bile bu doğrultuda kullanabileceklerini yeter ki arkadaşlarımız o bölümden çıkarılsın dedik, ancak verdiğimiz sendika odası bu birimlerden birine verilmek yerine hiçbir fiziki alt yapısı oluşturulmadan Kan Merkezine verilmiştir. Üstelik sterilizasyon başta olmak üzere halen yerleri değişmeyen arkadaşlarımız var ve bu konuda bir an önce adım atılmasını bekliyoruz.

Başta Hemşire arkadaşlarımız olmak üzere ödenmeyen nöbet ücretleri, personel yetersizliği, döner sermayede ki adaletsiz dağılım arkadaşlarımızın çalışma azmini kırmakta ve iş barışını olumsuz olarak etkilemektedir. Yıllardır yoğun bir şekilde emek harcayan, hastalara karşı fedakarca çalışan bu arkadaşlarımızın talepleri ivedilikle karşılanmalıdır. Sözde gelir getirmeyen ancak vatandaşlar için acil olan göğüs, psikiyatri ve enfeksiyon gibi servislerin, hiçbir hekim arkadaşın ve çalışanların fikri alınmadan kapatılıp başka servislerle birleştirilmesi, sağlığa ve sağlık çalışanlarına bakışın bir göstergesi olsa gerek. Biz SES Dersim Şubesi olarak her servisin açık olması gerektiğini, gerekirse bir hasta bile olsa servislerin hizmetinin sürekli olmasının elzem olduğunu kendilerine defalarca ifade ettik. Bunun aksi durumunda aklımıza şu soru gelir psikiyatri, enfeksiyon servislerinde yatan hasta hasta değil midir? Şunu iyi bilsinler ki burası bakkal dükkanı değil. Bizler Dersim’de yetkili sendika olarak Hastanemizde ve tüm kurumlarımızda herhangi bir planlama ve yer değişikliği yapılırken bizlerin ve çalışanlarımızın fikrinin alınmasının daha nitelikli bir çalışma ortamı yaratacağını defalarca kendilerine anlatmamıza rağmen bir sabah arkadaşlar işe geldiklerinde odalarının değiştirildiğine, servislerin kapatıldığına şahit olmaktadırlar. Yöneticilerin bir an önce bu anti-demokratik uygulamalardan vazgeçmelerini istiyoruz. Ödenmeyen nöbet ücretleri derhal ödenmeli ve çalışanların sorunlarını dinleyen onlarla empati kuran bir yönetimsel anlayışa derhal geçilmesi gerekmektedir.

Bizleri ve çalışanlarımız rahatsız eden bir diğer önemli konu; Hastane Başhekimin tavır ve davranışlarıdır. Başhekim Hanım, acil serviste zor koşullarda hizmet vermeye çalışan bir hekim arkadaşımızın şahsına yönelik olarak bir hasta yakınına o hekime gelen herkes hastalar hep ölüyor demesi tam bir skandal örneğidir. Bu cümle üzerine hekim arkadaşımız hasta yakınlarına açık bir hedef haline getirilmiştir. Aynı Başhekim Hanım ortopedide çalışan Hekim arkadaşlardan birine dönük olarak HIRSIZ kelimesi kullanması hekimlik mesleğine ve meslek etiğine yapılan bir hakaret olmakla birlikte insani olarak ta hiçbir yere koyamayacağız bir davranış şeklidir. Ayrıca konuyla ilgili olarak eğer elinde bir belge varsa kendisini bu konuyu açıklamaya davet ediyoruz. Başka bir ortopedi doktoru arkadaş 2 hastayı ameliyat için hazırlarken, ameliyat için gerekli olan malzemelerin Başhekim tarafından onaylanmaması yüzünden hastalar ve hasta yakınları mağduriyet yaşamışlardır. Konuyla ilgili olarak Başhekimin yanına giden hasta yakınlarına O doktora gelen hastaların yüzde 60’ı sakat kalıyor, o doktor hastanızın bir damarını kesecek, kan durdurucu ilaçları onun için istiyor türünden açıklamalar yaparak başka bir skandala daha imza atmıştır. Bütün bu yaşananlara karşılık hastane genel sekreterliğinin suskun tavrı, konularla ilgili olarak kendilerinin bilgi sahibi olmasına rağmen hiçbir işlem yapılmamış olması doktor arkadaşların açık bir şekilde hedef haline getirilmesinin önünü açmakla birlikte, bizlerde çok ciddi soru işaretleri oluşturmuştur.

Bizler SES Dersim Şubesi olarak konuyla ilgili olarak Başhekim Hanımla görüşmeye gittiğimizde aynı sert tavrı bu kez de bizlere karşı gördük, bütün olumlu çabalarımıza ve sağduyulu tavrımıza rağmen sizler kim oluyorsunuz, sendikanın başka işi yok mu, siz bu işe karışamazsınız türünden bizleri ve üyelerimizin iradelerini hafife alan bir yaklaşım sergilemiştir. Bu anlayış bu saatten sonra hastaneyi yönetemez duruma gelmiştir. Doktorları katil ve hırsız olarak yaftalayan, onların etik çalışmadığını düşünen bir yaklaşım değil burada hiçbir hastanede başhekimlik yapamamalıdır. Bizleri tanımayan ve sendika ne yapabilir ki anlayışına sahip bir zihniyeti bizlerde tanımıyoruz, Buradan Valiliğe, Kamu Hastaneleri Genel Sekreterliğine ve Sağlık Bakanlığına sesleniyoruz kavga eden, çalışanları ve sendikayı küçümseyen, iş barışını olumsuz etkileyen Başhekim Hanımın görevine bir an önce son verilmelidir.”