Tunceli’de Dersim Ay Işığı isimli LGBTİ oluşumu üyeleri ile sivil toplum örgütü temsilcileri Beyoğlu’nda travesti “Çağla Joker” takma isimli İsmail Öztürk’ün öldürülmesini protesto amacıyla yürüyüş ve basın açıklaması gerçekleştirdi.

Sanat Sokağı’nda bir araya gelen Dersim Ay Işığı (Roştiya Asme)LGBTİ oluşumu üyeleri, “Trans Cinayetleri Politiktir, Hesap Soracağız” pankartı ve bayraklarla Seyit Rıza Meydanı’na kadar yürüdü.

Sık sık, “Susma Haykır, Eşcinseller Vardı! Nefrete İnat Yaşasın Hayat!” sloganı atan grup adına konuşan Elif Çelik, “Yine bir arkadaşımız trans fobinin kurbanı oldu. 21 Nisan Pazartesi 2 trans kadın silahlı saldırıya uğradı. Transfobik saldırı sonucunda 21 yaşındaki arkadaşımız Çağla Joker’i kaybettik. Nalan ise omzundan yaralanarak tedavi altına alındı. Acımız büyük” dedi.

2008 yılından bu yana 34 arkadaşlarının nefret cinayetleri sonucu öldürüldüğünü ve bu saldırıların her geçen gün artarak devam ettiğini belirten Çelik, “İktidar sahipleri, egemenler, efendiler! Tüm yasal düzenleme çağrılarımıza kulak tıkayanlar, bizi üçüncü sayfalardan, yandaş medyanın taraflı haberlerini tanıyanlar. Ardına ardına yaşanan bu cinayetlerin ne anlama geldiğini biliyoruz” diye konuştu.

protesto_ic-001.jpg

Çelik, LGBTİ bireylerin taleplerini şöyle sıraladı: “Eşcinsel, biseksüel, trans ve interseksklere yönelen nefret suçları ile mücadelede, cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği ibarelerini de bünyesinde barındıran bir nefret suçları mevzuatı oluşturulmalıdır.

Trans seks işçilerini güvenliksiz çalışma alanlarına iten ve bizzat şiddet mağduru olmalarına vesile olan fuhuş ile ilgili mevzuat değiştirilmelidir. Herkesin istediği işi yapabildiği bir hayat garanti edilmeli, seks işçiliği bir iş kolu olarak kabul edilmeli, trans seks işçilerine güvenli çalışma alanları açılmalı ve LGBTİ bireylerin istihdamıyla ilgili iyileştirici uygulamalar yapılmalıdır.”

Açıklamanın ardından katılımcılar sessizce dağıldı.