Rektör Prof. Dr. Durmuş Boztuğ, Mazgirt Belediye Başkanı Tekin Türkel, belediye meclis üyeleri, Alevi Dedelerinden Hüseyin Candan, Hasan Öztürk, Süleyman Çelik ve üniversite personeli ile Mazgirt Kaymakamı Engin Yalçın’ı makamında ziyaret etti.

Rektör Prof. Dr. Durmuş Boztuğ, ziyarette yaptığı konuşmada: “Sayın Kaymakamımız ve Belediye Başkanımız rektörlüğümüze ziyarette bulundular. Kaymakam ve Belediye Başkanı arasındaki işbirliği, insani diyalog ortamı bizi mutlu etti. Sayın Kaymakamımız yaptığı ziyarette; ilçemizdeki cemevinin, Alevilik Uygulama ve Araştırma Merkezimiz ile ortak bir çalışma yapmak istediğini dile getirdi. Ben de büyük bir memnuniyetle evet diyerek bir protokol yaparız dedim. Zaten cemevimiz Mazgirt Kaymakamlığımız tarafından yaptırılmış. Alevilik Uygulama ve Araştırma Merkezimizin yaptığı bazı etkinlikleri Mazgirt’i tanıtma adına, buradaki cemevinde yaparız. Amacımız burasının tanıtılmasına katkıda bulunmak. Her yıl geleneksel olarak Tunceli’de Gole Çeto’da yaptığımız Hıdrellezi bu yıl da Mazgirt’te yapalım. Tüm Mazgirt halkımıza Tunceli Üniversitesi olarak Hıdrellez lokması ikram edelim. Törenimize ulusal medyayı da davet ederiz. Böylelikle Mazgirt’in tanınmasına katkı sağlarız. Diğer ilçelerimiz de bize böyle güzel proje önerilerinde bulunurlarsa bu projeleri değerlendirir, biz de bize bir adım gelene iki adım, beş adım gideriz” dedi.

rektor_ic.20130120150403.jpg 

Mazgirt Kaymakamlığı tarafından yaptırılan cemevi hakkında Rektöre bilgi veren Mazgirt Kaymakamı Engin Yalçın, Mazgirt Cemevi’nin yapımı aşamasında ilçenin adeta tek yumruk olduğunu, Alevi Dedelerinden vatandaşlara kadar herkesten destek gördüklerini belirtti. Yalçın, Üniversitenin de bu konudaki gayretinin muazzam olduğunu söyleyerek üniversitenin sergilediği çabadan memnun olduğunu dile getirdi.

  

Mazgirt Belediye Başkanı Tekin Türkel de Rektör Boztuğ’a ilçeye bakış açısından ve Müstakil Meslek Yüksekokulunun ilçeye kazandırılması konusundaki çabalarından dolayı teşekkür ederek bu çabaların Mazgirt’in gelişmesi adına büyük katkısı olacağını belirtti.

  

Alevi Dedeleriyle bir süre sohbet eden Rektör Boztuğ, artık günümüzde dünyanın ve Türkiye’nin yeni bir yola girdiğini, bu çağın gereğinin de farklılıkların zenginlik olarak kabul edilerek bir arada yaşama kültürünün geliştirilmesi olduğunu vurguladı. Rektör Prof. Dr. Durmuş Boztuğ, “Alevi kardeşlerimizin ibadetleri konusunda sıkıntıları olduğu malum. 21. yüzyılın başlarından itibaren Tunceli Üniversitesi Alevilik Uygulama ve Araştırma Merkezi olarak bu sıkıntıların aşılmasına katkıda bulunmak istedik ve bir proje başlattık. Amacımız cemevlerimizde “Zakir” yetiştirmek üzere bir sertifika kursu düzenleyip ileride Tunceli Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Müzik Anabilim Dalında Alevi Bektaşi Müziği alanında yüksek lisans yaptırmak” dedi.

  

Rektör Prof. Dr. Durmuş Boztuğ, Zakirlik Sertifika Programının Alevilik Uygulama ve Araştırma Merkezi ve cemevleriyle ortak düzenleneceğini, kursların haftada iki gün hocalar tarafından Mazgirt’te verilebileceğini belirterek katılmak isteyenlerin bu programa katılabileceklerini ifade etti. Bu konuda Alevi Dedelerinin manevi desteklerine her zaman ihtiyaç duyulduğunu belirten Rektör Boztuğ, amaçlarının Aleviliği korumak olduğunu, Türkçenin dışındaki Kurmanc, Zazaca gibi anadilleri koruyarak Türkiye’de ortak yaşama bilincini geliştirmek olduğunu söyledi.

rektor_ic1.20130120150432.jpg  

Kaymakamlık makamındaki görüşmelerin ardından üniversite öğrencilerine derslik olarak verilen Kültür Merkezi’ne geçildi. Rektör Prof. Dr. Durmuş Boztuğ burada öğrencilerin derslik olarak kullanacağı salonları yerinde inceleyerek binanın mevcut durumu hakkında bilgi aldı.

  

Kültür Merkezi ziyaretinin ardından Alevi Dedeleriyle birlikte Mazgirt Kaymakamlığı tarafından yaptırılan cemevini gezen Rektör Boztuğ, Belediye Başkanlığını ve buradan da Tunceli Meslek Yüksekokulu Mazgirt Programı öğrencilerini ziyaret etti. Öğrencilerle çay içip sohbet eden Rektör Boztuğ, erkek ve kız öğrenciler için ikişer tane bay ve bayan güvenlik görevlisi alınacağını belirtti ve şu ifadelere yer verdi: “Buraya gelmeden önce Sayın Kaymakamımız ve heyetimizle beraber Kültür Merkezi binasını gezdik. Sanıyorum ikinci dönemde bağımsız müstakil bir eğitim için Kültür Merkezi’ne taşınabilirsiniz. Yurt olarak yine şimdiki binamızı kullanırsınız. Yurt binamızdaki kantin ve ortak yaşam alanlarındaki televizyon, çamaşır makinesi gibi eksikliklerimizi on beş gün içerisinde tamamlayarak bu eksiklikleri asgariye indireceğiz.”

  

Sosyal yaşantılarının çok sınırlı olduğunu söyleyen öğrenciler için Mazgirt Kaymakamı Engin Yalçın, Kültür Merkezi içinde bir kütüphane, bir konferans salonu, film ve belgesellerin olduğu sinema salonu yapmayı düşündüklerini; Kültür Merkezinde bulunan spor merkezini, kafe tarzı bir yer olarak tasarladıklarını belirtti.

  

Öğrencilere Erasmus, ikili programlar gibi eğitim olanaklarından yararlanıp yararlanmadıklarını soran Rektör Prof. Dr. Durmuş Boztuğ, böyle olanaklardan maksimum düzeyde yararlanmalarını istedi. Rektör Boztuğ, ziyaretlerini tamamladıktan sonra Mazgirt Kaymakamlığı tarafından organize edilen yemeğe katıldı.

rektor_ic2.20130120150445.jpg